Fransa Cumhurbaskani Macron, Çin ziyaretini AB Komisyonu Baskani ile yapacak Emre Aytekin

Fransa Cumhurbaskani Macron, Çin ziyaretini AB Komisyonu Baskani ile yapacak Emre Aytekin

PEKIN (AA) - Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un 4 Nisan'da Çin'e yapacagi resmi ziyarete, Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula Von der Leyen'in de katilacagi bildirildi.

Politico'nun haberine göre, Macron, AB Liderler Zirvesi'nde yaptigi açiklamada, von der Leyen'e, Fransa ile Avrupa'nin "tek ses" oldugunu vurgulamak için ziyarette kendisine eslik etmesini önerdigini belirtti.

Pekin'i ziyaretinde Avrupa gündemini izlemeyecegini, Fransa'nin kendi diplomatik gündemi oldugunu ifade eden Macron, Fransa'nin Çin Devlet Baskani Si Cinping'i 2019'da Paris'te konuk ettiginde dönemin Almanya Basbakani Angela Merkel ile AB Komisyonu Baskani Jean-Claude Juncker'in kendisine eslik ettigini hatirlatti.

Macron, AB Liderler Zirvesi'nin marjinda görüstügü Almanya Basbakani Olaf Sholz ile "ortak vizyonu" paylastiklarini, buna göre Rusya'ya baski için Çin ile temas halinde olmanin geregine inandiklarini dile getirdi.

Fransiz lider Ukrayna'daki savasin uluslararasi hukuka ve toprak bütünlügüne saygi çerçevesinde durdurulmasi için tüm çabalarin sarf edilmesi gerektigini vurguladi.

AB Komisyonu yetkilileri, Ursula Von der Leyen'in ziyarette Macron'a eslik edecegini dogruladi. Ziyaret, von der Leyen'in AB Komisyonu Baskani olarak Çin'e ilk ziyareti olacak.

AB Konseyi Baskani Charles Michel'in de ekimde Çin'i ziyaret etmesi planlaniyor. Michel, Aralik 2022'de Pekin'i ziyaret etmis ve Devlet Baskani Si ile görüsmüstü.