Arap-Japon Siyasi Diyalogu Bakanlar Toplantisi'nda dünyadaki krizlerin çözümü için çagri yapildiIbrahim Khazen,Hamdi Yildiz

Arap-Japon Siyasi Diyalogu Bakanlar Toplantisi'nda dünyadaki krizlerin çözümü için çagri yapildiIbrahim Khazen,Hamdi Yildiz

KAHIRE (AA) - Arap-Japon Siyasi Diyalogu Bakanlar Toplantisi'nda, Filistin'deki sivillerden Ukrayna krizine, Sudan'dan Libya'ya ve bölgedeki su sorunlarina kadar birçok konuda barisçil çözümler bulunmasi için çagri yapildi.

Merkezi Misir'in baskenti Kahire'de bulunan Arap Birligi'nde düzenlenen Arap- Japon Siyasi Diyalogu Bakanlar Toplantisi 3. Dönem Çalismalarinin sona ermesinin ardindan ortak açiklama yapildi.

Toplantiya, Misir Disisleri Bakani Samih Sukri ve Japonya Disisleri Bakani Hayasi Yosimasa'nin baskanliginda, Arap ülkeleri disisleri bakanlari, heyet baskanlari ve Arap Birligi Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da katildi.

Açiklamada, isgal altindaki Dogu Kudüs'teki kutsal mekanlarda degisiklik yapilmaksizin var olan tarihi durumun korunmasinin yani sira Filistinli sivillerin himayesinin de zorunlu oldugu vurgulanirken, Gazze'deki insani durumla ilgili duyulan endiseye dikkati çekildi.

Ukrayna'daki savasin, Libya, Suriye ve Yemen'deki siyasi krizlerin çözüme ulasmasinin önemine isaret eden açiklamada, Sudan'daki krizin çözülmesi için bir mekanizma kurulmasinin arzulandigi kaydedildi.

Açiklamada ayrica, Kore Yarimadasi'ndaki son gelismeler karsisinda duyulan endise aktarilirken, yarimadanin nükleer silahlardan tümüyle bosaltilmasi yönünde elle tutulur adimlar atilmasinin alti çizildi.

Uluslararasi toplumun Kuzey Kore'deki insani kaygilarinin giderilmesinin önemine dikkat çekilen açiklamada, Suriye rejiminin bu noktaya çekince koydugu ifade edildi.

Açiklamada özellikle su kitligi çeken ülkeler basta olmak üzere tüm Arap ülkelerinin su güvenliginin korunmasi gerektigi yönünde çagri yapildi.