BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi'den depremzedelere daha fazla destek çagrisi Mustafa Deveci

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi'den depremzedelere daha fazla destek çagrisi Mustafa Deveci

ANKARA (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle Türkiye ve Suriye'de hayatlarini yeniden insa etmeye çalisan depremzedeler için daha fazla destek çagrisinda bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserligi'nden (UNHCR) yapilan yazili açiklamaya göre, Grandi, Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenen bölgelere gerçeklestirdigi 5 günlük ziyaretini tamamladi.

Temaslari kapsaminda depremzedeler ve insani yardim çalisanlariyla görüsen Grandi, depremlerin Türkiye ve Suriye'de binlerce kisinin hayatini kaybetmesine sebep oldugunu ve milyonlarca kisiyi etkiledigini belirtti.

Grandi, 6 Subat'taki depremlerin etkili oldugu bölgelerde büyük bir yikima neden olduguna isaret ederek, “Yikimin ve tahribatin boyutu soke edici ve birçok yerde kiyameti çagristiriyor. Milyonlarca insan kayiplar yasadi, yaralandi ve travma geçirdi. Pek çogu ise bu trajik ve korkunç olay nedeniyle yerinden edildi.” ifadesini kullandi.

Deprem bölgelerinde yapilan insani yardim çalismalarina deginen Grandi, sunlari söyledi:

"Her iki ülkede de sahadaki ihtiyaçlar çok fazla ve müdahaleye yönelik daha fazla kaynak aktarilmali. Uzun vadeli çabalari düsünmek ve desteklemek kritik öneme sahip olmakla beraber insanlarin hayatlarini ve geçim kaynaklarini yeniden insa etmeye baslayabilmeleri için çok daha fazla insani yardima ve erken dönem iyilesme kaynaklarina ihtiyaç var."

Grandi, Suriye'deki duruma iliskin degerlendirmesinde de sunlari kaydetti:

"Neredeyse 20 yildir düzenli olarak Suriye’yi ziyaret ediyorum ancak bulundugum hiçbir yerde bu ölçüde ihtiyaç ve çaresizlik görmedim. Bu kadar çok insanin bu kadar uzun süre, bu kadar az seye sahip olarak birakilmasi vicdanen kabul edilemez. Çok daha fazla destege ihtiyaçlari var ve bunu hak ediyorlar. Bugün ülke genelinde yardim ve erken dönem iyilesme faaliyetlerimizi hizlandirmak insani bir zorunluluk. Nerede olurlarsa olsunlar, ihtiyaç içindeki herkese erismek çok önemli."

Açiklamada, BM'nin depremler nedeniyle Türkiye'deki insani yardim müdahalesi için 1 milyar dolar, Suriye için yaklasik 400 milyon talep ettigi, Türkiye için talep edilen tutarin yüzde 12'sinin, Suriye için ise yüzde 59'unun finanse edildigi aktarildi.