Husiler: Isviçre'deki esir takasi görüsmelerinde somut ilerleme kaydedildiEkrem Biçeroglu,Safiye Karabacak

Husiler: Isviçre'deki esir takasi görüsmelerinde somut ilerleme kaydedildiEkrem Biçeroglu,Safiye Karabacak

ADEN (AA) - Yemen'deki Husilerin önde gelen liderlerinden Ali el-Kahum, mesru hükümetle Isviçre'de gerçeklestirilen esir takasi görüsmelerinde ilerleme oldugunu söyledi.

AA muhabirine konusan Husilerin siyasi büro üyesi Kahum, tam hazirlikla Sana'dan gelen Esirler Komitesinin, takas anlasmasini basarili bir sekilde tamamlama konusunda iyimser oldugunu ifade etti.

Görüsmelerin sürdügünü belirten Kahum, zorluklarin üstesinden gelinmeye çalisildigini ve konuyla ilgili somut ilerleme kaydedildigini aktardi.

Kahum, esirler meselesinde herhangi bir ilerlemenin Yemen'de 8 yildir devam eden insani aciyi hafifletecegini dile getirdi.

Birlesmis Milletler Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 11 Mart'ta Yemen hükümeti ile Husiler arasindaki Yemen Esir Takasi Denetleme Komitesinin 7'nci Toplantisi'nin Isviçre'de basladigini duyurmustu.

Isviçre'deki istisarelerin yaklasik iki hafta sürmesi bekleniyor.

- Stockholm Anlasmasi ve esir takasi

Yemen'deki Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemenhükümetine destek veriyor.

Yemen hükümeti ve Iran destekli Husiler arasinda 2018'de "esir degisimi, Hudeyde'de ateskes, limanlar ve Taiz'in durumuyla" ilgili Stockholm Anlasmasi imzalanmisti.

Stockholm Anlasmasi'ndan sonra birçok kez esir degisimi için masaya oturan taraflar, Ekim 2020'de savasin baslangicindan beri en büyük esir takasini gerçeklestirmisti. Bu kapsamda 15'i Suudi Arabistan, 4'ü Sudan vatandasi toplam 1056 kisi serbest birakilmisti.

Husiler, geçen yil 28 Mart'ta da hükümet ile her iki taraftan toplam 2 bin 223 esirin takasi konusunda anlastiklarini duyurmustu.

Yemen hükümeti ise ülkenin güneybatisindaki Taiz iline düzenlenen saldirinin ardindan 29 Agustos'ta Husilerle Ürdün'de yürütülen görüsmeleri askiya aldiklarini açiklamisti.