Karadag'da hükümetin kurulmasi için verilen süre bu gece sona eriyorLejla Biogradlija

Karadag'da hükümetin kurulmasi için verilen süre bu gece sona eriyorLejla Biogradlija

PODGORICA (AA) - Bati Balkanlar'in en küçük ülkesi Karadag'da yeni hükümetin kurulabilmesi için taninan sürenin bu gece yarisi itibariyla sona erecegi bildirildi.

Ulusal basinda yer alan haberlerde, Karadag'da 29 Aralik 2022'de hükümeti kurmakla görevlendirilen Miodrag Lekic'in çogunlugun destegini alamadigi ve yeni hükümetin kurulmasi için verilen sürenin bu gece sona erecegi belirtildi.

Mevcut Basbakan Dritan Abazovic'in de görevde kalabilmesi için yeterli çogunlugu elinde bulunduramadigina dikkat çekilen haberde, Abazovic'in tek oya ihtiyaç duydugu ifade edildi.

Haberlerde, Lekic'in, görevi Cumhurbaskani Milo Djukanovic'e iade etmekten baska seçeneginin olmadigi, 19 Mart Pazar günü cumhurbaskanligi seçiminin yapilacagi Karadag'da, Djukanovic'in meclisi feshederek erken genel seçim kararini açiklamasinin beklendigi aktarildi.

- Karadag'daki siyasi kriz

Karadag'da Abazovic basbakanligindaki hükûmetin 20 Agustos'ta güvenoyu alamamasi üzerine baslayan yeni hükümet kurma süreci siyasi krize dönüsmüstü.

Sirp Ortodoks Kilisesi Patrigi Porfiriye ile ülkedeki Sirp Kilisesine "resmi statü" kazandirmak için imzaladigi "temel anlasma" ile tartismalara neden olan Abazovic liderligindeki hükümet, Karadag Meclisinde yapilan oylama sonucu düsmüstü.

Ülkedeki Sirp yanlisi partiler, Cumhurbaskani Djukanovic'e yeni hükümeti kurmak için Lekic'in ismini iletirken, Djukanovic, gerekli sartlari yerine getirmedigi gerekçesiyle hükümet kurma görevini Lekic'e vermeyi reddetmisti.

Djukanovic, Karadag Meclisinde 2 kez oylanan ve cumhurbaskaninin hükümet kurulmasi sürecindeki yetkilerini kisitlayan yasayi imzalarken, bu yasanin ardindan Karadag Meclis Baskani Danijela Djurovic, Lekic'in hükümeti kurmakla görevlendirildigini açiklamisti.