Ürdün Meclisi hükümetten Israilli büyükelçinin sinir disi edilmesini talep ettiMuhammed Emin Canik- Temsilciler Meclisi Baskani Ahmed es-Safedi: - "Ürdün Hasimi Kralligi sinirlarini ve isgal altindaki Filistin topraklarini kapsayan sözde Israil haritasi kullanan isgal hükümetinin Maliye Bakani'na karsi Temsilciler Meclisi olarak hükümetten etkili eylemler talep ediyoruz"

Ürdün Meclisi hükümetten Israilli büyükelçinin sinir disi edilmesini talep ettiMuhammed Emin Canik- Temsilciler Meclisi Baskani Ahmed es-Safedi:
- "Ürdün Hasimi Kralligi sinirlarini ve isgal altindaki Filistin topraklarini kapsayan sözde Israil haritasi kullanan isgal hükümetinin Maliye Bakani'na karsi Temsilciler Meclisi olarak hükümetten etkili eylemler talep ediyoruz"

ISTANBUL (AA) - Ürdün Temsilciler Meclisi, hükümetten Israil'in Amman’daki büyükelçisinin sinir disi edilmesi talebinde bulundu.

Ürdün devlet televizyonu Al Mamlaka'nin haberine göre, Temsilciler Meclisinde düzenlenen oturumda, Israil'in asiri sagci Maliye Bakani Bezalel Smotrich'in Paris'teki bir anma töreni sirasinda Ürdün'ü Israil topragi seklinde gösteren harita kullanmasi ele alindi.

Oturumda söz alan milletvekilleri, Israilli Bakan'a sert tepki gösterdi.

Oturum sirasinda Genel Kuruldaki kürsüde, Smotrich'in kullandiginin benzeri, üzerinde Ürdün ve Filistin bayraklarini içeren bir haritanin yer almasi dikkati çekti.

Meclis Baskani Ahmed es-Safedi, hükümete çagrida bulundugu konusmasinda, "Ürdün Hasimi Kralligi sinirlarini ve isgal altindaki Filistin topraklarini kapsayan sözde Israil haritasi kullanan isgal hükümetinin Maliye Bakani'na karsi Temsilciler Meclisi olarak hükümetten etkili eylemler talep ediyoruz." dedi.

Uluslararasi anlasmalarin çignendigini hatirlatan Safedi, "Bu göz ardi edilemez bir durum ve Ürdün ile Israil arasinda 1994'te imzalanan baris anlasmasina ve uluslararasi normlara aykiridir." ifadelerini kullandi.

Milletvekilleri, Meclis oturumda yapilan oylamada hükümetten Amman'daki Israil büyükelçisinin sinir disi edilmesi talebinde bulunma karari aldi.

Meclis Dis Iliskiler Komitesinden yapilan yazili açiklamada da, Ürdün ile Israil ile arasindaki baris anlasmasinin gözden geçirilmesi çagrisi yapildi.

Açiklamada, Smotrich'in eylemlerinin Ürdün'e zarar vermeyecegi, Filistin halkinin kendi kaderini tayin etme ve bagimsiz bir devlette yasama hakkini elinden alamayacagi belirtildi.

- Ne olmustu?

Israil'in asiri sagci Maliye Bakani Smotrich, 19 Mart'ta Paris ziyareti sirasinda Likud Partisi'nin eski Baskani Jacques Kupfer'i anma töreninde yaptigi konusmada, "Filistin diye bir halkin olmadigini ve bunu Beyaz Saray'in da duymasi gerektigini" söylemisti. Smotrich'in konustugu kürsüde Ürdün'ü de içine alan "Israil haritasi" kullanmasi da dikkati çekmisti.

Ürdün Disisleri Bakanligi, bu duruma tepki göstererek Smotrich'in Ürdün ve isgal altindaki Filistin topraklarini da içine alan bir Israil haritasi kullanmasinin, "pervasiz bir provokasyon ve uluslararasi normlar ile baris anlasmasinin ihlali" oldugunu vurgulamisti.

Bakanlik, Israil hükümetinin, "bu tür asiri davranislara ve kin dolu açiklamalara karsi net bir tutum sergilemesi gerektigini" belirtmis ve Israil'in Amman Büyükelçisi Eitan Sorkis’i Disisleri Bakanligina çagirmisti.

Israil Disisleri Bakanligi ise 20 Mart'ta, Ürdün'ün toprak bütünlügüne saygili ve bu ülkeyle 1994'te imzaladiklari baris anlasmasina bagli olduklarini belirten kisa bir açiklama yapmisti.