ABD'nin baskenti Washington'da Nevruz etkinligi düzenlendiMücahit Oktay

ABD'nin baskenti Washington'da Nevruz etkinligi düzenlendiMücahit Oktay

NEW YORK (AA) - ABD'de baskenti Washington'da Türkiye ve Orta Asya Türk devletlerinin büyükelçileri ile Amerikali yetkililerin katilimiyla Nevruz Bayrami kutlandi.

6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerde hayatini kaybedenler için saygi durusu ile baslayan nevruz programi, Türkiye, Azerbaycan, Kirgizistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan'in ev sahipliginde gerçeklestirildi.

ABD Disisleri Bakanliginda düzenlenen etkinlikte Türkmenistan Büyükelçisi Meret Orazov, tüm büyükelçiler adina yaptigi konusmada "21 Mart'ta gece ile gündüzün esitlendigi ve aydinligin karanliga galip gelmeye basladigi" gün olan Nevruz'un "yeniden dogusun ve umudun sembolü" oldugunu söyledi.

ABD Disisleri Bakan Yardimcisi Wendy Sherman da videolu mesajla Nevruz Bayrami'ni kutlarken, salonda hazir bulunan ABD Savunma Bakan Yardimcisi Rebecca Zimmerman, "Savunma Bakani Lloyd Austin adina Orta Asyali, Azerbaycanli ve Türk ortaklarimizin antik Nevruz Bayrami'ni kutluyorum." dedi.

Nevruz'un dünya çapinda milyonlarca kisi tarafindan kutlanan tarihin en eski bayramlarindan biri oldugunu vurgulayan Zimmerman, "Yaklasik 30 yil önce ABD, Orta Asya devletlerinin bagimsizligini memnuniyetle karsilayan ilk ülkeler arasindaydi ve bölgesel ortaklarimizin güvenligini, egemenligini ve toprak bütünlügünü desteklemeye devam ediyoruz." ifadesini kullandi.

Nevruz kutlamasinda "Ulu Turan" adli Kazak müzik grubu da küçük bir konser verdi. Geleneksel Türk çalgilari kullanan grup, diger Türk devletlerine ait müzik eserlerini de kendilerine has üslupla yorumladi.

Türk devletlerine ait tanitim masalarinda kültürel zenginlikler ve Türk mutfaginin ürünleri tanitilirken, Orta Asya'ya özgü geleneksel halk oyunlari da sergilendi.