Tokat'ta mayis ayinda 3 kisinin bagislanan organlari 13 hastaya nakledildiEkber Türkoglu

Tokat'ta mayis ayinda 3 kisinin bagislanan organlari 13 hastaya nakledildiEkber Türkoglu

TOKAT (AA) - Tokat Devlet Hastanesinde mayis ayinda beyin ölümü gerçeklesen 3 kisinin bagislanan organlari, 13 hastaya umut oldu.

Tokat Devlet Hastanesi Bashekim Yardimcisi Yasemin Hanoglu, AA muhabirine, Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Biriminden sorumlu oldugunu söyledi.

Hastanelerinden bu ay öncesinde son olarak 2017'de donör çiktigini belirten Hanoglu, söyle devam etti:

"Hastanemizde 5 Mayis'ta bir donörden alinan karaciger ve kornea organ bekleyen hastalara nakledildi. Ardindan 22 Mayis'ta bir donörümüz daha çikti. Bu dönerden alinan 2 kornea, karaciger ve 2 böbrek, 5 hastaya can oldu. Ayni hafta içinde 18 yasindaki Mert Yildirim isimli donörümüzün ailesinin onay vermesiyle kalp, karaciger, 2 böbrek ve 2 kornea bagisi oldu. Kalp, Istanbul'a götürülerek genç bir hastaya nakledildi. Böylece kisinin bagislanan organlari 13 hastaya umut oldu."

Insanlarin organ bagisi konusunda bilinçlenmelerinin önem tasidigini vurgulayan Hanoglu, "Mert'in ailesi gerçekten çok bilinçli bir aileydi. Mert'in 6 ay kadar önce hayattayken organ bagisini dile getirmesi, 'Adi gibi mert bir çocuktu, bize hayattayken bu genç yasinda düsünüp söylemisti, ne gerekiyorsa yapalim' diyerek ailesi bizlere yardimci oldu. Hastalara can olduklari için mütesekkiriz." ifadesini kullandi.

Il Saglik Müdürlügünce "Çare sizsiniz" projesini yürüttüklerini anlatan Hanoglu, "Çare sizsiniz ya da çaresizsiniz. Hastanin beyin ölümü gerçeklestikten sonra acilarina saygi duyarak Organ Nakil Koordinatörlügündeki arkadaslarimizla ailelerle görüsüyoruz. Bir taraftan evlat, anne ve babalarinin vefat haberini vermek, diger taraftan organ bagisçisi olmalarini rica etmek gerçekten zor bir görev." dedi.

Tokat Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Cengizhan Turgut da organ bagisinda beyin ölümünün gerçeklesmesi gerektigine isaret ederek, "Aile ile hastanin organlarini bagislayip bagislanmayacagi yönünde görüsmeler yapiyoruz. Son hastada bizim aileye anlatacaklarimizi onlar bize anlatti. Bu beni çok etkiledi." diye konustu.

Tokat Devlet Hastanesi Yogun Bakim uzmani Dr. Kadir Kabahasanoglu ise son dönemde 3 kisiden organ nakline katki saglamanin gururunu yasadiklarini kaydetti.