Cumhurbaskani Erdogan, Hatay'daki Katar-Türkiye Kardeslik Konteyner Kenti'nde konustu:Yasemin Kalyoncuoglu,Orhan Onur Gemici- "(Katar) 10 bin konteyner sözü verdiler, peyderpey gönderiyorlar. Bini geldi, 4 bini yolda, 1 ay içinde 10 bine tamamlanacak" - "Bir yil sonra Antakya'da sizlerle kalici konutlarin tesliminde bulustugumuzda bu sözlerin hepsinin hayata geçtigini beraberce görecegiz" - "Evi yikilan veya kullanilamaz hale gelen hiçbir vatandasimizin magduriyetine meydan vermeden, herkesi sag

Cumhurbaskani Erdogan, Hatay'daki Katar-Türkiye Kardeslik Konteyner Kenti'nde konustu:Yasemin Kalyoncuoglu,Orhan Onur Gemici- "(Katar) 10 bin konteyner sözü verdiler, peyderpey gönderiyorlar. Bini geldi, 4 bini yolda, 1 ay içinde 10 bine tamamlanacak"
- "Bir yil sonra Antakya'da sizlerle kalici konutlarin tesliminde bulustugumuzda bu sözlerin hepsinin hayata geçtigini beraberce görecegiz"
- "Evi yikilan veya kullanilamaz hale gelen hiçbir vatandasimizin magduriyetine meydan vermeden, herkesi sag

HATAY (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Katar'in 10 bin konteyner sözü verdigini belirterek, "Peyderpey gönderiyorlar. Bini geldi, 4 bini yolda, 1 ay içinde 10 bine tamamlanacak." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Hatay'da Katar-Türkiye Kardeslik Konteyner Kenti'nde incelemelerde bulunduktan sonra yaptigi konusmada, Türkiye'nin 6 Subat sabahina ardi ardina yasanilan Kahramanmaras merkezli depremlerle uyandigini belirterek, binlerce artçi sarsintiyla etkisi süren depremlerin ülkenin 14 milyon vatandasinin yasadigi 11 ilde çok büyük can kaybina ve yikimlara yol açtigini söyledi.

Hatay'in bu kayiplari en agir sekilde hisseden sehirlerin basinda geldigini belirten Erdogan, depremde hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakinlarina bassagligi diledi.

Cumhurbaskani Erdogan, bu afette binlerce yillik tarihiyle nice medeniyetlerin gözde yerlesim yeri olan Antakya'nin çok büyük yaralar aldigini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yikilan ve agir hasar alan binalarinin yol açtigi görüntüsüyle gençlik yillarimizdan beri onlarca defa geldigimiz Antakya'yi tanimakta dogrusu zorlandik. Depremin agir kis sartlarinin hüküm sürdügü günlerde meydana gelmesi isleri daha da zorlastirdi. Buna ragmen devlet ve millet el ele vererek, Bakanliklarimizla, belediyelerimizle, sivil toplum kuruluslarimizla, gönüllülerimizle depremzedelerimizin imdadina kostuk. O sabahtan itibaren askerimiz buradaydi, jandarmamiz buradaydi, polisimiz buradaydi, gönüllülerimiz buradaydi, hep birlikte el ele verdiler dayanismayla sivil kurtarma, arama kurtarma ekipleriyle bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürdüler."

Erdogan, sartlarin en güç oldugu yer olan Hatay'a ulasmak için gerçekten büyük mücadele verildigini kaydederek, "Bu tür afetlerde trafik, bütün bunlarin hakikaten yollarin açilarak yoluna konulmasi öyle zannedildigi gibi kolay degil. Biz bunlari Van'da yasadik, biz bunlari Bingöl'de yasadik, biz bunlari ülkemizin diger yerlerindeki afetlerde yasadik. Ama bunlari yasamayanlar sadece fitne, fesat, buna benzer seyleri uydurarak bütün vatandaslarin, milletin hafiza kayitlarina girmeye çalisiyorlar. Hamdolsun kisa sürede zorluklari asarak, arama kurtarmadan gida ve giyim yardimina, acil barinma ihtiyacinin giderilmesinden kalici konutlara kadar tüm çalismalari yoluna koyduk." diye konustu.

Geçici barinma alanlarinin insasinin bu süreçteki en önemli ihtiyaçlardan biri olarak karsilarina çiktigini ifade eden Erdogan, sunlari kaydetti:

"Evleri yikilan, hasar gören veya sarsintilar sebebiyle evlerine giremeyen insanlarimizi disarida birakamazdik. Ilk etapta çadirla ise basladik. Geçmisten bugüne söyle masaya yatirdigimizda çadirda bile kalite neydi, bugün çadirda geldigimiz kalite ne. Bunu bile yeterli görmüyoruz. Insallah çadirlarda da bundan sonra çok daha farkli adimlar atacagiz. Örnegin, su anda burada degerlendirdigimiz NATO'nun göndermis oldugu çadirlar var, ayni sekilde Isviçre'nin göndermis oldugu çadirlar var ve bütün bu çadirlarin kaliteleri çok çok farkli. Simdi aynisini bizler çok daha kalitelisini insallah yapacagiz. Konteynerlerde de su anda bakin, ülkemizde üretilen konteynerler var, ayni sekilde Katar'in Dünya Kupasi'nda kullandigi ve o zaman yaptirdigi konteynerler var ve su anda bu konteynerleri biz ülkemizde kullaniyoruz. Sag olsunlar gördük, memnun kaldik. 10 bin konteyner sözü verdiler ve bu 10 bin konteyner peyderpey geliyor. Bini geldi, 4 bini yolda ve bir ay içinde de 10 bine tamamlanacak. Bunlarla da vatandaslarimiz bu geçici konutlarda, geçici iskanda çok daha konforlu bir süreci yasama firsatini bulacaklar. Konteyner kentler elektrigiyle, suyuyla, kanalizasyonuyla, yoluyla hizmet birimleriyle adeta birer sehir altyapisi üzerine insa ediliyor. Bin konteynerlik yer demek, 5 bin nüfuslu bir ilçe kurmak demektir. 2 ay içinde 100 bin konteyneri faaliyete geçirdigimizde 500 bin nüfuslu bir sehrin altyapisini da insa etmis olacagiz. Böylesine büyük bir isin, böylesine kisa bir sürede tamamlanabilmesi dünyada benzeri olmayan bir basaridir."

Depremin ilk anindan itibaren dünyadaki dostlari da Türkiye'nin yaninda görmekten memnuniyet duyduklarini belirten Erdogan, Katar'in her zaman oldugu gibi depremde de alicenapligini göstererek hem ciddi bir maddi yardimda bulundugunu hem de 10 bin konteyner gönderme sözü verdigini anlatti.

Erdogan, geçen aylarda Katar'da düzenlenen Dünya Kupasi için hazirlanan yüksek standartli konteynerlerin gemilerle Türkiye'ye getirildigini belirterek, sözlerini söyle tamamladi:

"Bugün burada ilk üç geminin ülkemize getirdigi 715 konteynerle kurdugumuz ilk geçici barinma merkezindeyiz. Sevkiyatlar ulastikça böyle onlarca konteyner sehir kurarak, Hatayli kardeslerimizin hizmetine verecegiz. Bu arada kalici konutlarin insasina da basladik. Insallah bir yil içinde 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin insasini tamamlayarak acil ihtiyaci giderecegiz. Geçmiste yasanan depremlerde, yanginlarda, sellerde nasil verdigimiz sözleri tutup insanlarimizi kisa sürede evlerine kavusturduysak insallah bunda da aynini yapacagiz. Sizlerden bir yil sabretmenizi istiyorum. Sizlerden bize bir sene müsaade etmenizi bekliyorum. Evi yikilan veya kullanilamaz hale gelen hiçbir vatandasimizin magduriyetine meydan vermeden herkesi saglam, güvenli, huzurlu yuvalarina kavusturacagiz. Az önce Sahra Hastanemizi ziyaret ettik ve Sahra Hastanemizin de konforu, her seyi bizleri ayrica mutlu etti. Sehirlerimizin yeniden insasi ve ihyasini yaparken sadece barinma degil, ticaretten egitime ve sagliga kadar her konuda hizmetlerin kesintisiz sürmesini temin edecek altyapiyi da kuruyoruz, yine bu insa ve ihya faaliyetlerini, cografyamizin tarihi ve kültürel degerlerini koruyarak yürütecek bir planlama içindeyiz. Insallah bir yil sonra Antakya'da sizlerle kalici konutlarin tesliminde bulustugumuzda bu sözlerin hepsinin de hayata geçtigini beraberce görecegiz."

- Notlar

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli, Katar'in gönderdigi konteynerlerden kurulan Katar-Türkiye Kardeslik Konteyner Kenti'nde incelemelerde bulundu.

Programa Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Saglik Bakani Fahrettin Koca, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, Hatay Valisi Rahmi Dogan ve bazi milletvekilleri de katildi.