Suudi Arabistan, Yemen'deki Iran destekli 104 Husi milisi serbest biraktiMohammed Sameai,Halime Afra Aksoy

Suudi Arabistan, Yemen'deki Iran destekli 104 Husi milisi serbest biraktiMohammed Sameai,Halime Afra Aksoy

RIYAD (AA) - Yemen'de hükümete destek veren Arap koalisyonu, Suudi Arabistan'in, insani girisim kapsaminda Iran destekli Husilerden 104 kisiyi serbest biraktigini duyurdu.

Suudi Arabistan resmi ajansi SPA'da yer alan habere göre, koalisyon güçlerinin sözcüsü Turki el-Maliki, konuya iliskin yazili bir açiklama yapti.

Açiklamada Maliki, "Suudi Arabistan'in insani girisim kapsaminda koalisyon güçleri tarafindan tutulan 104 Husi tutukluyu serbest birakmasiyla esir takasi süreci tamamlandi." ifadesine yer verdi.

Bu insani girisimin, Suudi Arabistan'in esirlerle ilgili önceki girisimlerinin bir uzantisi oldugunu belirten Maliki, ayrica bu adimla ateskesi istikrara kavusturmak, kapsamli ve sürdürülebilir bir siyasi çözüme ulasmak adina Yemenli taraflar arasinda diyalog ortami yaratmayi amaçlayan çabalarin desteklendigini kaydetti.

Maliki, koalisyon güçlerinin 104 kisinin serbest birakilmasi için gerekli islemleri Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC) ile koordinasyon içerisinde tamamladigini ve bu kisilerin bugün Sana'ya dogru yola çiktigini belirtti.

ICRC'nin Twitter hesabindan yapilan açiklamada da 104 eski tutuklunun Suudi Arabistan'in Abha kentinden Yemen'in Sana ve Aden kentine gitmek üzere tek tarafli olarak serbest birakilmasi isleminin kolaylastirildigi ifade edildi.

Açiklamada ayrica serbest birakilan eski tutuklulardan 48 kisiyi tasiyan ilk uçagin Suudi Arabistan'dan havalandigi bilgisi paylasildi.

ICRC, dün de Yemen'de çatismanin taraflari arasinda yapilan esir takasi anlasmasinin bir parçasi olarak 869 kisinin serbest birakildigini duyurmustu.

- Husiler ile Yemen hükümeti arasindaki "esir takasi"

Yemen hükümeti ile Husiler, Birlesmis Milletler gözetiminde 11 Mart'ta Isviçre'de esir takasi görüsmelerine baslamisti.

Taraflar, müzakereler sonucu 20 Mart'ta aralarinda 4 gazeteci ile taninmis siyasi, askeri ve güvenlik yetkililerinin de bulundugu 887 kisinin karsilikli olarak serbest birakilmasi konusunda anlasmaya varmisti.

Yemen hükümetinin Esir ve Tutuklu Müzakere Heyeti Sözcüsü Macid Fedail, dün yaptigi açiklamada, ICRC koordinasyonuyla 3 gün devam eden esir degisiminin tamamlandigini, iki taraftan yaklasik 900 kisinin serbest birakildigini kaydetmisti.

Esir takasi, Sana ile Aden arasinda karsilikli es zamanli uçak seferleriyle 14 Nisan'da baslamisti.