Bahçelievler Belediyesi olasi Istanbul depremi ve hazirliklara iliskin panel düzenlediZeynep Rakipoglu- Belediye Baskani Hakan Bahadir: - "2019'dan beri kentsel dönüsümü yüzde 200 artirdik. Kirk bin kisi yeni evlerine geçti. 2013'te çikan kentsel dönüsüm yasasindan beri 100 bin kisi saglam binada oturuyor. Geriye yaklasik 550 bin vatandasimiz kaliyor. Onlar da gelsinler, beraber bir çözüm bulalim" - Yildiz Teknik Üniversitesi Insaat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sükrü Ersoy: - "Arada bir bosluk var

Bahçelievler Belediyesi olasi Istanbul depremi ve hazirliklara iliskin panel düzenlediZeynep Rakipoglu- Belediye Baskani Hakan Bahadir:
- "2019'dan beri kentsel dönüsümü yüzde 200 artirdik. Kirk bin kisi yeni evlerine geçti. 2013'te çikan kentsel dönüsüm yasasindan beri 100 bin kisi saglam binada oturuyor. Geriye yaklasik 550 bin vatandasimiz kaliyor. Onlar da gelsinler, beraber bir çözüm bulalim"
- Yildiz Teknik Üniversitesi Insaat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sükrü Ersoy:
- "Arada bir bosluk var

ISTANBUL (AA) - Bahçelievler Belediyesince düzenlenen panelde, Istanbul depreminde yasanabilecekler, tsunami riski, depreme karsi alinabilecek en önemli tedbirlerden biri olan kentsel dönüsüm ve deprem sonrasi hayati önem tasiyan afet yönetimi konulari ele alindi.

Bahçelievler Belediyesi Kongre Merkezi ve Nikah Sarayi'nda gerçeklestirilen Deprem Paneli'nin açilisinda konusan Belediye Baskani Hakan Bahadir, 2013'te kentsel dönüsüm yasasinin çiktigini söyledi.

Türkiye'de her fikrin iktidar oldugunu, ülkedeki çarpik kentlesmenin son 20 yilin degil 60-70 yilin sorunu oldugunu dile getiren Bahadir, bu yüzden her fikrin kendini sorgulamasi gerektigini kaydetti.

Kentsel dönüsümde kira yardiminin 1500 liradan 3 bin 500 liraya çikarildigini, 7 bin lira tasinma yardimi verildigini aktaran Bahadir, Istanbul'da evini dönüstürmek isteyenlere minimum 1 milyon lira, 2 yil geri ödemesiz 0,69 faizle kredi verilecegini, bunun kentsel dönüsümü artiracagini anlatti.

Istanbul'daki belediyelerin en iyi plan notlarindan birisini Bahçelievler'de uyguladiklarina dikkati çeken Bahadir, su bilgileri paylasti:

"Bahçelievler mahallemiz hariç, yüzde 15 metrekare artisi verdik. Oraya yüzde 10 verdik. Çünkü oranin ve Istanbul'un belli yerlerinin planlari bir. Onlara Mevzi Imar Planlari (MIP) deniyor, degismesi çok zor. On kata çikma hakki verdik. Yüzde 15 tabana sigmayinca bir üst kata, bir üst kata, öyle çikma hakki verdik. Birlesme oldugunda 600 metrekare; ve simdi onu degistiriyoruz, minimumda tutmaya çalisiyoruz; direkt bir kat hakki daha veriyoruz. Bunu vatandasimin cebinden çikacak para az olsun, evi dönüssün diye yapiyoruz."

Bahadir, belediye binasinin girisinde Kentsel Dönüsüm Müdürlügü olusturduklarini, Tavukçu Deresi, Mimar Sinan Parki, Soganli ve Dereyolu'nda 4 kentsel dönüsüm ofisi açtiklarini söyledi.

Vatandaslara da seslenen Bahadir, "Sözüm sözdür. Tasinma parasini hükümetimizden alin, gelin bize, sizin evinizi tasiyalim, 7 bin lira da sizin elinizde kalsin. Yeter ki siz o çürük evinizden çikin. Çünkü deprem öldürmüyor, yanlis zeminde çürük ev öldürüyor." ifadelerini kullandi.

- "Bahçelievler'de kentsel dönüsümü daha da hizlandiralim"

Bahadir, düzenli sehirler kurmak için ada bazli dönüsüm yapmayi istediklerini, bunun olmadigi durumlarda da parsel ve bina bazli dönüsümler gerçeklestirdiklerini belirtti.

Bazi vatandaslarin ada bazli dönüsümü sadece belediyelerin yapmasi beklentisi içinde olduklarini fakat bunun mümkün olmadigini dile getiren Bahadir, sunlari kaydetti:

"Su anda krediler çok artti. Slogan olarak sunu söylüyorum: Biraz cebinizden, biraz da odanizdan verin. 100 arti 100, 200 metrekare bir katta daire var. Yüzde 15 biz verdik, 230 metrekare. Bunu 2'ye degil 3'e böleceksiniz 77-80 metrekare diyelim. Oradan da müteahhide bir sey çikacak. Sizin cebinizden çikacak para minimum olsun. Yeter ki siz beklemeyin, dönüsün. Müteahhit, mühendisler de saglam bina yapacak, saglam zemine yapacaklar ve sürümden kazanacaklar. Lütfen; 46 bin vatandasimizin öldügü bir dönemde sürümden kazanalim. Bir dairede 100 bin lira kazanacaksaniz 50 bin lira kazanin. Müteahhitler, mühendisler, vatandaslarimiz, komsularimiz; birleselim, tek yürek olalim, Bahçelievler'de kentsel dönüsümü daha da hizlandiralim. 2019'dan beri kentsel dönüsümü yüzde 200 artirdik. Kirk bin kisi yeni evlerine geçti. 2013'te çikan kentsel dönüsüm yasasindan beri 100 bin kisi saglam binada oturuyor. Geriye yaklasik 550 bin vatandasimiz kaliyor. Onlar da gelsinler, beraber bir çözüm bulalim."

Ilçe Kaymakami Dr. Mehmet Boztepe de Istanbul'daki konut stoku açisindan en önemli ilçelerden biri olan Bahçelievler'in depreme dönük hem hazirlik hem de kentsel dönüsüm sürecinin panelde degerlendirilecegini dile getirdi.

Depremin binanin saglamligi, dayanikliligi, yeni hazirlanan yönetmeliklere uyumu açisinda degerlendirildigini aktaran Boztepe, Kahramanmaras depremlerinin, ne kadar saglam bina olursa olsun zeminin ve fay hatti üzerinde bulunmanin da ne kadar önemli oldugunu gösterdigini kaydetti.

Istanbul Kalkinma Ajansi (ISTKA) Genel Sekreteri Ismail Erkam Tüzgen ise ajansin, kuruldugu 2009 yilindan bu yana afetlere hazirliklarla ilgili çok çesitli projeleri destekledigini, bu konuda desteklemeye deger projelere ihtiyaç oldugunu belirtti.

Bahçelievler Belediye Baskani Bahadir, açilis konusmalarinin ardindan katilimcilara Siyavuspasa Köskü'nün kristalden yapilan minyatür maketi ile çiçek takdim etti.

- "Marmara'da bir yil içinde iki tane 7'den büyük deprem olusabilir"

Yildiz Teknik Üniversitesi (YTÜ) Insaat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sükrü Ersoy, açilisin ardindan düzenlenen panelde, "Istanbul'un Deprem ve Tsunami Riski: Etki Alanlari" baslikli sunum yapti.

Türkiye'de 5,5'ten büyük deprem olusturabilecek fay sayisinin 500'ün üzerinde oldugunu aktaran Ersoy, binalarin deprem tehlike haritasina göre yapilmasi gerektigini, sadece yönetmeliklere uygun bina yapmanin yeterli olmadigini, denetimlerin siki tutularak, belediyelerin teknik anlamda güçlendirilmesi gerektigini anlatti.

Prof. Dr. Ersoy, Türkiye'nin yüzde 100'ünün deprem bölgesinde oldugunu, uzak da olsa depremden etkilenmeyecek hiçbir yerlesim yerinin bulunmadigini söyledi.

Istanbul'u da ilgilendiren Kuzey Anadolu Fay Hatti'nin 8 büyüklügüne kadar deprem olusturabilecegini, bu fay bölgesinde 27 yilda 6 büyük deprem yasandigini, depremin ucunun Istanbul'a kadar geldigini belirten Ersoy, söyle devam etti:

"Batiya dogru bir deprem göçü var. Arada bir bosluk var, orasi Marmara Denizi, Marmara'da 7'den büyük deprem olusturabilir. Istanbul için en kötü senaryomuz da 7,5 büyüklügünde bir deprem. Geçmiste 7,5 büyüklügünde bir deprem olmus, 7,7 büyüklügünde bir deprem bile var. Marmara Denizi'nde olusabilecek depremin söyle bir karakteri daha var. Bir yil içinde 2 tane 7'den büyük deprem olusabilir. Bunu Kocaeli'de yasadik, ardindan Düzce depremi oldu. Santimetre mertebesinde faylar birbirini devam etti. Aslinda 3 ay arayla tek deprem olacakmis, iki depreme bölünmüs. Belki kötünün iyisi denilebilir."

- "Marmara Denizi'nde tsunami olabilir"

Marmara Denizi'nde suyun altinda bulunan, depremlerin açtigi 1200-1250 metre derinligindeki 3 tektonik çukurun tsunami açisinda önemli oldugunun altini çizen Ersoy, "Normal sartlar altinda bir deprem oldugu zaman yanal atilimli oldugu için tsunami olusturmayabilir. Denizlerin içindeki her 3 depremin birinde ancak tsunami oluyor. Fakat ben Marmara Denizi'nde tsunami olabilir diyorum. Çünkü bu 3 derin çukurun yamaçlarinda kaya halinde olmayan çamurlar var. Eger deprem bu çamurlari silkelerse denizalti heyelanlari olusur ve tsunami gerçeklesir. Bu, depremin olusturacagi tsunamiden daha tehlikeli." degerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Ersoy, Tekirdag, Orta Marmara ve Çinarcik çukurlarindan tsunami açisindan en tehlikeli olaninin dogudaki Çinarcik oldugunu, burada denizalti heyelani olma riskinin çok yüksek oldugunu vurguladi.

Bahçelievler Belediyesi Kentsel Dönüsüm Müdürü Alper Nevruz, "Güvenli Gelecek için Kentsel Dönüsüm" baslikli konusmasinda, belediyeye müracaat eden vatandaslarin, yapilarinin zemin durumu hakkinda bilgi alabileceklerini, eger bina yeni yönetmeliklere göre insa edildiyse bu yapilarin zemin etütlerinin daha önce yapildigini ve bunun üzerine yapiya ruhsatlama verildigini kaydetti.

Nevruz, bir bina yapilmadan önce zemin etüdünün yapildigini, buna istinaden zeminin nasil kuvvetlendirilecegi, kazik sisteminin yapilip yapilmayacaginin tespit edilip buna göre binanin statik projelerinin hazirlandigini ve insa edildigini belirtti.

Biruni Üniversitesi Afet Yönetimi Uzmani Ögr. Gör. Emre Aydin da panelde "Afet yönetimi: Afetlerde ilk 72 Saatin Önemi" konulu sunum yapti.

Kahramanmaras merkezli depremlere iliskin görüntülerin gösterildigi programa, Bahçelievler Belediyesi Arama Kurtarma Birligi de "Rex" isimli arama kurtarma köpegiyle katildi. Salona kurulan stantta, arama kurtarma çalismalarinda kullanilan ekipmanlar sergilendi.