Üniversitelerle özel sektörü bulusturacak "Sektör Kampüste Programi" tanitildiZeynep Canli- Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Costu:- "Teknofest ile yakaladigimiz ulusal ölçekli etkiyi bu programla da gerçeklestirecegiz"

Üniversitelerle özel sektörü bulusturacak "Sektör Kampüste Programi" tanitildiZeynep Canli- Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Costu:- "Teknofest ile yakaladigimiz ulusal ölçekli etkiyi bu programla da gerçeklestirecegiz"

ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Costu, üniversitelerle özel sektörü bir araya getirerek ögrencilerin Milli Teknoloji Hamlesi yolunda önemli kazanimlar elde etmesine olanak taniyacak "Sektör Kampüste Programi"na iliskin, "Teknofest ile yakaladigimiz ulusal ölçekli etkiyi bu programla da gerçeklestirecegiz." dedi.

"Sektör Kampüste Programi Tanitim Töreni" Cumhurbaskanligi Külliyesi Millet Kütüphanesi'nde Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Ankara Valisi Vasip Sahin ve ilgili sektör paydaslarinin katilimiyla gerçeklestirildi.

Türkiye'nin son 20 yilda atilim gerçeklestirdigini, bu atilimla teknolojinin her alaninda küresel ölçekte iddiasini büyütmeye devam ettigini söyleyen Costu, bu büyümenin nitelikli insan kaynagi ihtiyacini da beraberinde getirdigini anlatti.

Teknolojinin ve rekabetin hizi da dikkate alindiginda, firmalar, arastirma merkezleri ve üniversitelerde hizla deger üretebilecek, projelerde hemen yer alabilecek hazir insan kaynagini yetistirmenin büyük önem kazandigini dile getiren Costu, bu nedenle gençlerin teknolojideki güncel bilgilerle ve sektörel uygulama tecrübesiyle erken asamada bulusturulmasi gerektigine dikkati çekti.

Bu noktada teknoloji ekosistemindeki aktörlere önemli görevler düstügünü bildiren Costu, bunlarin, sahip olduklari teknoloji birikimlerini sahadan uygulama senaryolari üzerinden, büyük ve nitelikli uzman havuzlari eliyle özellikle üniversite ögrencileriyle bulusturmalari gerektigini vurguladi.

Costu, stajlarla saglanmaya çalisilan bu etkilesim kanalinin çesitli yenilik ve yenilikçi kanallarla derinlestirmek gerektigine inandiklarini belirterek, sanayi ve teknoloji ekosistemiyle üniversiteleri yakinlastirma konusunda Bakan Varank'in güçlü bir iradesi bulundugunu söyledi.

Bakanlik ve ilgili kuruluslarin simdiye kadar baslattigi önemli program ve projeleri oldugunu aktaran Costu, söyle konustu:

"Teknofest yarismalari teknoloji firmalariyla ögrenciler arasinda iletisimin tesis edildigi önemli bir platform haline geldi. Teknofest paydaslarimiz üstlendikleri teknoloji yarismalarinda gençlerle yakindan ilgileniyorlar. Yarismalar kapsaminda 10 binlerce ögrencimize teknik danismanlik, egitim, mentorluk ve staj gibi olanaklar hatta is firsatlari sunuyorlar. Bu programla beraber benzer bir etkilesim kanalini 'Sektör Kampüste Programi' ile üniversite dersleri üzerinden tesis etmeye basliyoruz. Bununla TÜBITAK, TÜRKPATENT ve TSE gibi kurumlarimizin, ülkemizin en yetkin kurumsal teknoloji firmalarinin hatta küresel markalarin üniversitelerimizde kredili seçmeli dersler açmasina olanak sagliyoruz. Alacaklari Milli Teknoloji Hamlesi-MTH kodlu derslerle de ögrencilerimiz Türkiye'nin öncü kuruluslari ve firmalarinin ve uzmanlarin birikimlerinden istifade etme imkanina sahip olacak."

Ögrencilerin, ilgili teknoloji alanlarindaki bilgileri en güncel gelismeler ve sektörel uygulamalarla ögrenecegini bildiren Costu, dersler sonunda staj hatta istihdam firsati da yakalayacaklarini vurguladi.

- "Ögrencilerimizin milli teknoloji hamlesiyle baglarini güçlendirmeyi arzu ediyoruz"

Zekeriya Costu, ögrencilerin ilgili teknoloji alanlarinda daha yetkin ve deger üretmeye daha hazir hale gelecegine isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Programimiz 20 üniversite ve 20 kurum paydasinin katkilariyla bu bahar dönemi itibariyla baslattik. Bakanligimizin yeni platformu Milli Teknoloji Akademisi üzerinden gençlerimizle bulusturulmak üzere ilk etapta 36 ders hazirladik. Ders müfredatinin ve içeriklerin hazirlanmasinda derslerin verilmesinde ve ögrencilerle kaliteli iletisim kurulmasinda paydas firma ve kurumlarimiz gönüllülük esasli görev üstleniyor. Üniversitelerimiz de ögrencilerin bu imkanlardan yararlanabilmesi için gerekli inisiyatifleri aliyor. Programin ulasmasini hedefledigimiz boyut itibariyle bize ayri bir heyecan veriyor. Teknofest ile yakaladigimiz ulusal ölçekli etkiyi bu programla da gerçeklestirecegiz. Çok daha fazla firma ve üniversitemizin katilimiyla programimizi büyük bir seferberlige dönüstürmeyi, her ders döneminde 10 binlerce ögrencimizin milli teknoloji hamlesiyle baglarini güçlendirmeyi arzu ediyoruz."

Ankara Valisi Vasip Sahin de Türkiye'nin yillarca sanayi ile üniversitelerin bulusmasini hayal ettiklerini ancak istenilen anlamda bu isbirliginin bir türlü saglanamadigini ifade ederek, "Insallah bugünkü projeyle bilimle sanayi çok daha dogru bir platformda ve hedefe odakli iletisim içerisinde bulusmus olacak." dedi.

- Imzalar atildi

Konusmalarin ardindan "Sektör Kampüste Programi"na katki veren 20 paydas firma ve 20 paydas üniversitenin temsilcileriyle imza töreni yapildi.

Program ortagi üniversitelerle firmalar söyle siralandi:

"Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orta Dogu Teknik Üniversitesi, Istanbul Teknik Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi, Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ihsan Dogramaci Bilkent Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Sabanci Üniversitesi.

Kariyer.Net, OBSS Teknoloji, Ziraat Teknoloji, Cezeri, Turkcell, Yongatek, Ulak Haberlesme, ASELSAN, TUSAS, Barikat, Profelis, TÜBITAK (MAM, Bilgem, Butal, UME, Uzay, ULAKBIM), TSE, Türk Patent ve Marka Kurumu, STM, Aspilsan, Türksat, Arçelik, SAS, BAYKAR."