Sirbistan ve Kosova liderleri Brüksel'de bir araya gelecek Selen Temizer

Sirbistan ve Kosova liderleri Brüksel'de bir araya gelecek Selen Temizer

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) ara buluculugunda Sirbistan ve Kosova arasinda sürdürülen Belgrad-Pristine Diyalogu liderler toplantisi 2 Mayis'ta Belçika'nin baskenti Brüksel'de yapilacak.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapilan yazili açiklamaya göre, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ve Kosova Basbakani Albin Kurti, 2 Mayis'ta Brüksel'deki toplantida hazir bulunacaklarini teyit etti.

Borrell'in yani sira AB'nin Belgrad-Pristine Diyalogu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak'in katilimiyla Vucic ve Kurti arasinda yapilacak görüsme, normallesme yolundaki Ohri Anlasmasi'nin uygulanmasina odaklanacak.

Taraflarin ilk gündem maddesi olarak akibeti bilinmeyen kisilerle ilgili bildiriyi onaylamalari ve ardindan Kosova'daki Sirp çogunluklu belediyeler topluluguyla ilgili ilk taslak tüzükle ilgili görüsmeleri bekleniyor.

- Sirbistan-Kosova iliskileri

Sirbistan, 2008'de tek tarafli bagimsizligini ilan eden Kosova'yi kendi topragi olarak görüyor.

Belirli araliklarla karsi karsiya gelen Sirbistan ve Kosova, AB arabuluculugunda 2011'de baslatilan Belgrad-Pristine Diyalog Süreci kapsaminda iliskilerin normallesmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanimasi için ortak yol bulmaya çalisiyor.

18 Mart'ta AB'nin arabuluculugunda Kuzey Makedonya'nin Ohri kentinde yaklasik 12 saat süren müzakerelerde iki ülke iliskilerinin normallesmesini saglayacak anlasma konusunda mutabakata varilmisti.