Avrupali ülkelerden AB'ye "mikroplastikleri azaltma" talebiAta Ufuk Seker

Avrupali ülkelerden AB'ye "mikroplastikleri azaltma" talebiAta Ufuk Seker

BRÜKSEL (AA) - Almanya, Fransa ve Hollanda'nin da aralarinda bulundugu bir grup ülke, Avrupa Birligi'nin (AB ) mikroplastik atiklara karsi baglayici tedbirler hazirlamasini istedi.

Avrupa basininda yer alan habere göre, Almanya, Fransa, Hollanda, Danimarka ve Lüksemburg ile Norveç, AB Komisyonu'na mikroplastikler konusunda yeni önlemler alinmasini içeren ortak bir mektup gönderdi.

Mektupta, mikroplastik atiklara yönelik gönüllü eylemlerinin yeterli olmadigina dikkat çekildi.

AB Komisyonu'nu, çevredeki mikroplastikleri önlemek ve azaltmak için AB seviyesinde uygulanacak yeni tedbirler hazirlamaya çagiran ülkeler, yeni kurallara uyumu denetlemek ve gözlemlemek için Avrupa genelinde hava, su ve topraktaki mikroplastikleri takip edecek ortak bir sistem kurulmasini talep etti.

AB Komisyonu, gelecek ay 2030 yilina kadar çevreye salinan mikroplastikleri yüzde 30 azaltmak için belirleyecegi yeni önlemleri üye ülkelere ve Avrupa Parlamentosu'na sunacak.

AB'nin kozmetik, deterjan ve boya ürünlerinde kullanilan mikroplastikleri yasaklayacak farkli girisimleri de bulunuyor.

5 milimetreden daha küçük ve çogunlukla petrol türevli olup suda çözünmeyen, düzgün sekilli veya sekilsiz polimerik parçaciklar olan mikroplastikler, hali hazirda buzullarda, okyanuslarin derin bölgelerinde ve insan vücutlarinda tespit edilmis durumda.