Uzmanindan "oruç ve açlik en iyi sifa aracidir" açiklamasiTolga Yanik- Medical Point Gaziantep Hastanesi Iç Hastaliklari ve Fonksiyonel Tip Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Hüseyin Taskiran: - "Bilim bize orucun aslinda beden için oldugu kadar zihin için de faydalari oldugunu göstermistir. Oruç ve açlik en iyi detoks yöntemi ve sifa aracidir"

Uzmanindan "oruç ve açlik en iyi sifa aracidir" açiklamasiTolga Yanik- Medical Point Gaziantep Hastanesi Iç Hastaliklari ve Fonksiyonel Tip Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Hüseyin Taskiran:
- "Bilim bize orucun aslinda beden için oldugu kadar zihin için de faydalari oldugunu göstermistir. Oruç ve açlik en iyi detoks yöntemi ve sifa aracidir"

ISTANBUL (AA) - Medical Point Gaziantep Hastanesi Iç Hastaliklari ve Fonksiyonel Tip Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Hüseyin Taskiran, oruç ve açligin en iyi detoks yöntemi ve sifa araci oldugunu belirtti.

Hastane açiklamasinda görüslerine yer verilen Hüseyin Taskiran, "Plutarkhos'un 'Ilaç kullanmak yerine, bir gün oruç tutun.', Paracelsus'un, 'Oruç en büyük çaredir, içinizdeki doktordur' sözleri orucun faydalarini açiklamaktadir. Oruç tutanlarin çogu bunu isteyerek yapar. Bazen de istemeden mecbur kalabilirler. Örnegin, bir kisi hasta oldugunda, vücut o kisiyi oruca zorlayabilir. En son ne zaman grip veya bagirsak hastaligi gibi bir enfeksiyon geçirdiginizi düsünün. Istah kesilir ve yemek istemezsiniz. Bir hastalik veya yaralanma sirasinda istah kaybi, vücudun onarim mekanizmalari tam güçle çalisirken mevcut patojen mikroplar açliktan ölürken, vücudun sagligi yeniden kazanmasina yardimci olmak için dengeyi yeniden saglama girisimidir." ifadelerini kullandi.

Çogu durumda orucun, manevi nedenlerle, ruhu arindirmak, daha yüksek bir varlik durumuna veya farkindaliga ulasmak amaciyla tutuldugunu aktaran Taskiran, sunlari kaydetti:

"Son zamanlarda bilim bize orucun aslinda beden için oldugu kadar zihin için de faydalari oldugunu göstermistir. Oruç tutmanin tersi olan asiri yemenin zihin üzerinde köreltici bir etkisi vardir. Ayrica, son yillarda yapilan bilimsel çalismalar, açlik dönemlerinde ortaya çikan kalori kisitlamasinin kilo vermeye yardimci olabilecegini göstermistir. Bilimsel arastirmalara göre, bel çevresini küçültmenin ötesinde, oruç tutmak ve kalori kisitlamasi da kisinin ömrünü uzatmaya yardimci olabilir. Bilim adamlarina göre bu, SIRT1 ve SIRT2 genlerinin aktivasyonu nedeniyle olusur. Bu genler, yaslanma sürecini yavaslatan proteinler üretir.

Baska bir deyisle, oruç tutmak aslinda daha uzun yasamaniza ve daha saglikli olmaniza yardimci olabilir. Orucun faydalari, kilo vermeye yardimcidir, kanser hücrelerini öldürebilmektedir (otofaji), bagisiklik sistemini güçlendirir, ömrü uzatir, insülin direncini azaltir, azaltilmis insülin üretimi saglar, artmis insülin duyarliligi (kan sekeri düsecegi için seker hastalarinin oruç tutmadan önce doktorlarina danismalari gerekir), yaklasik 24 saat sonra enerji artisi vücuttaki iltihabi azaltir, insan vücudunun oksidasyonunu veya paslanmasini azaltir (detoksifikasyon), iyilestirilmis zihinsel saglik ve depresyon ve anksiyete semptomlarinin azalmasi olarak açiklanabilmektedir."

Dr. Ögr. Üyesi Hüseyin Taskiran, orucun tedavi olarak önerilebilecegi hastaliklara iliskin, "Insülin kullanmayan Tip 2 diyabet hastalari, ileri düzeyde olmayan kalp ve hipertansiyon hastalari, hipotiroidi ve hashimoto hastalari, grip ve bagisiklik sistemi zayif olanlar, kanser hastalari gibi birçok kronik hastalikta oruç bir tedavi yöntemi olarak önerilebilir. Sonuç olarak oruç ve açlik aslinda en iyi detoks yöntemi ve sifa aracidir." degerlendirmesinde bulundu.