Istanbul Ihracatçi Birlikleri'nden ilk çeyrekte 2 milyar 800 milyon dolarlik ihracatMuhammet Emin Horuz- Istanbul Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Müjdat Sezer: - "Bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 2 oraninda bir ihracat artisi oldu"

Istanbul Ihracatçi Birlikleri'nden ilk çeyrekte 2 milyar 800 milyon dolarlik ihracatMuhammet Emin Horuz- Istanbul Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Müjdat Sezer:
- "Bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 2 oraninda bir ihracat artisi oldu"

ISTANBUL (AA) - Istanbul Ihracatçi Birlikleri (IIB), bünyesinde bulunan 7 ihracatçi birligine üye farkli sehirlerde faaliyet gösteren 20 bini askin firma ile bu yilin ilk çeyreginde yaklasik 2 milyar 800 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdi.

IIB'den yapilan açiklamaya göre, 186 ülke pazarina ürün satan Istanbullu ihracatçilarin ülke dis satimindaki payi yüzde 5 oldu.

IIB, ilk çeyrekte deger bazinda en fazla ihracati 167 milyon dolar ile Irak'a gerçeklestirdi. Irak'a en fazla kümes hayvanlari, hayvansal mamuller ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri satildi.

IIB, Irak'in ardindan deger bazinda en fazla ABD, Almanya, Birlesik Krallik ve Rusya'ya ihracat yapti. IIB tarafindan yapilan ihracatta, ABD'ye hububat, bakliyat, yagli tohumlar, mobilya, kagit ürünleri, Almanya'ya hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri ile findik ve mamulleri, Birlesik Krallik'a mobilya, kagit ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri, Rusya'ya ise hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri ile mobilya, kagit ve orman ürünleri ön plana çikti. Ülke gruplari baz alindiginda ise IIB'nin en fazla ihracat yaptigi bölge, 562 milyon dolar ile AB ülkeleri oldu.

Martta geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 7,4 artisla 1 milyar dolarin üstünde ihracat yapan Istanbul Ihracatçi Birlikleri, geçen ay en fazla dis satimi ABD, Irak ve Cayman Adalari'na gerçeklestirdi.

IIB bünyesinde bulunan birliklerden Istanbul Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi bu yilin ilk çeyreginde 2022'nin ayni dönemine göre yüzde 21,7 artisla 938 milyon dolar, Istanbul Mobilya, Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi 930 milyon dolar, Istanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi 270 milyon dolar, Istanbul Findik ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi 192 milyon dolar, Gemi, Yat ve Hizmetleri Ihracatçilari Birligi yaklasik 178 milyon dolar, Istanbul Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi 122 milyon dolar, Istanbul Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi yüzde 6,9 artisla yaklasik 74 milyon dolar tutarinda ihracat yapti.

Açiklamada görüslerine yer verilen Istanbul Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Müjdat Sezer, "Ilk çeyrek verilerine baktigimizda, 2 milyar 800 milyon dolar tutarinda ihracat yaptik. Bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 2 oraninda bir ihracat artisi oldu. Yasadigimiz deprem felaketleri nedeniyle ilk çeyrekte zor bir dönem yasamamiza ragmen dönemi ihracat artisi ile kapatmak bizi mutlu etti. Yurt içi ve disinda sektörlerimize yönelik düzenledigimiz etkinliklerimiz ile yilin ilk çeyregini basarili bir sekilde tamamladigimizi söylemekten mutluluk duyarim." ifadelerini kullandi.

Sezer, IIB'nin, önümüzdeki aylarda düzenleyecegi etkinlikler ile ihracat bayragini dünyanin farkli ülkelerinde dalgalandirmaya devam edecegini bildirdi.