tehdit altinda oldugunu düsünüyorAhmet Furkan Mercan

tehdit altinda oldugunu düsünüyorAhmet Furkan Mercan

TOKYO (AA) - Japonya, Çin'in sahil güvenlik gemilerinin Japon kara sularini ihlalleri nedeniyle menfaatlerinin bugüne kadarkinden daha fazla tehdit altinda oldugunu degerlendiriyor.

Japonya'da Basbakan Kisida Fumio kabinesi, ilki 2008'de olusturulan ve 5 yilda bir güncellenen Okyanus Politikalari Temel Kilavuzu'nun son halini kamuoyuyla paylasti.

Yeni kilavuzda, ülkenin, Çin'in sahil güvenlik gemilerinin Japon kara sularini ihlalleri nedeniyle bugüne kadar oldugundan daha fazla tehdit hissettigi vurgulandi.

Çin'in yükselisinin Hint-Pasifik'teki dengeleri hizla degistirdigi kaydedilen kilavuzda, Çin-Japon iliskilerinin Dogu Çin Denizi'ndeki tartismali adalar nedeniyle gerginlestirdigi belirtildi.

Bölgesel sularda, Çin ve Rusya'nin askeri tatbikatlarina yönelik ihtiyatli yaklasim sergilendigi ifade edilen kilavuzda, Kuzey Kore'nin tehditkar füze denemelerine de yer verildi.

Kilavuza göre okyanus politikalarinin derinlemesine gözden geçirilecegi yeni dönemde Japonya, Öz Savunma Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Güçleri arasindaki isbirligini artiracak.

Sanayi, akademi ve kamu kurumlari arasindaki bilgi alisverisi tek merkezden yapilacak. Japonya'nin uzak adalari "genis münhasir ekonomik bölge" olarak nitelendirilerek güvence altina alinacak.

Öte yandan Japonya, deniz güvenligini artirmak amaciyla otonom su alti araçlari ile uzaktan kontrollü gözetleme ve kesif araçlari için arastirma gelistirme çalismalarini artiracak.