Rum yönetimi, Ruslara sattigi "Altin Pasaport"lari AB baskisiyla iptal ediyorMehmet Kemal Firik

Rum yönetimi, Ruslara sattigi "Altin Pasaport"lari AB baskisiyla iptal ediyorMehmet Kemal Firik

LEFKOSA (AA) - Güney Kibris Rum Yönetimi'nin (GKRY), zengin Ruslara yüksek meblaglar karsiliginda verdigi "Altin Pasaport"lar, Avrupa Birligi'nin (AB) Rumlara uyguladigi baskilar sonucunda iptal ediliyor.

Güney Kibris basinindaki haberlere göre, Ukrayna-Rusya Savasi ile AB'nin yaptirim listesine giren Rus vatandaslarina GKRY tarafindan verilen 40 civarinda "Altin Pasaport" iptal edildi.

Güney Kibris'in 2020'den beri Rus vatandaslarina pasaport vererek onlara Avrupa'da ticari kalkan ve serbest dolasim saglamasina, AB Komisyonu sikça itiraz etti ve Lefkosa bu konuda uyarildi.

Ukrayna-Rusya Savasi'nin hemen ardindan AB'nin Rusya'ya uyguladigi yaptirimlar kapsaminda 10 bine yakin Rus vatandasinin hesaplari da GKRY'deki bankalarca donduruldu, "Altin Pasaport" konusunda GKRY, AB baskisiyla karsi karsiya kaldi.

- "Altin Pasaport"

AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaslari, Birligin serbest ticaret, gümrük imkanlari ve serbest dolasim haklarindan faydalanmak üzere para vererek edindigi pasaportlar, "Altin Pasaport" olarak nitelendiriliyor.

GKRY'de yolsuzluk iddialarina da sebep oldugu için 2020'de "Altin Pasaport" uygulamasi durdu fakat bundan önce 3 bine yakini Rus vatandasi olmak üzere 6 bin kisinin Rumlardan pasaport aldigi belirlendi.

Rum yönetiminin, 2016'da Malezya'daki bir yolsuzluk sorusturmasi nedeniyle Interpol tarafindan kirmizi bültenle aranan is insani Low Taek Jho'ya, Baspiskopos 2. Hrisostomos'un 300 bin avro karsiliginda yazdigi referans mektubuyla pasaport saglamasi agir elestirilere ve yolsuzluk sorusturmalarina sebep olmustu.

GKRY ve Malta, "Altin Pasaport" uygulamasini sistematik gelire dönüstürdükleri ve sorunlu is insanlarina pasaport saglamalari AB tarafindan elestiri ve uyari ile karsilaniyor.

- Malta, Rusya ve Belarus vatandaslarina pasaport satisini durdurmustu

Malta, Rusya-Ukrayna Savasi üzerine 2022'de Rusya ve Belarus vatandaslarinin, yatirim karsiliginda ikamet ve vatandaslik programini, ikinci bir duyuruya kadar askiya aldigini bildirmisti.

Kararin, yatirim yoluyla vatandaslik alma programi disinda yine ayni sekilde oturum izni için de geçerli oldugu açiklanmisti.

Malta, 2014'ten bu yana Avrupa Birligi (AB) içinde tartismalara yol açsa da devlet fonlarina yatirim karsiliginda yabancilara, vatandaslik ve Malta pasaportu sagliyordu.

"Altin Pasaport" adiyla bilinen programla yaklasik 1 milyon avro civarindaki meblag karsiliginda basvuran bir yabanci, Malta pasaportu edinebiliyor, dolayisiyla AB vatandasi haline geliyordu.