AB atesli silah kaçakçiligiyla mücadelede Bati Balkanlar'la isbirligini artirmak istiyorSelen Temizer

AB atesli silah kaçakçiligiyla mücadelede Bati Balkanlar'la isbirligini artirmak istiyorSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Sirbistan'daki olaylardan sonra tekrar gündemine aldigi atesli silahlarin kaçakçiligi ile mücadelede özellikle Bati Balkan ülkeleriyle isbirligini ilerletmek istiyor.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonunun Içislerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Atesli Silah Kaçakçiligina Karsi AB Eylem Plani’nin Güneydogu Avrupa’da uygulanmasi hakkindaki üst düzey toplantida konusma yapti.

Borrell ve Johansson, Sirbistan'da bir hafta içinde toplam 18 kisinin ölümüne yol açan iki silahli saldiriya deginerek üzüntülerini paylasti.

Bu tür olaylarin Avrupa'da bir daha yasanmamasi için atesli silahlarin yayilmasiyla mücadele edilmesi gerektigine isaret eden Borrell, "Tüm Bati Balkan bölgesi olarak siddetin Avrupa kitasina yayilmasini önlemek için mücadele etmekle yükümlüyüz." dedi.

Borrell, Bati Balkan ülkelerinin tespit ve sorusturmayla ilgili kapasitelerinin güçlendigini, kaçakçilarla mücadele ve atesli silahlarin kötüye kullanilmasindan kaçinilmasinda AB standartlarina yaklasildigini söyledi.

Johansson da AB tarafindan desteklenen bir girisimle Sirbistan'da silah affi kampanyasi düzenlendigini, bu kapsamda 9 bin 400 silah ve yaklasik 900 patlayicinin teslim edildigini belirtti.

Johansson ayrica Bati Balkanlar'daki 6 ülke olan Arnavutluk, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova, Karadag ve Sirbistan'da son 4 yilda 22 binden fazla atesli silah, 750 binden fazla mühimmat ve 2 bin 400 patlayici ele geçirildigini, 41 binden fazla silah ve 15 milyondan fazla merminin imha edildigini kaydetti.