AB, Akdeniz'deki Irini Operasyonu'nun süresini uzattiAta Ufuk Seker

AB, Akdeniz'deki Irini Operasyonu'nun süresini uzattiAta Ufuk Seker

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB), Akdeniz'de Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetleme bahanesiyle hayata geçirdigi tartismali Irini Operasyonu'nun yetki süresini 31 Mart 2025'e kadar uzatti.

AB Konseyi, Irini Operasyonu'nu uzatma kararinin konuyla ilgili yapilan stratejik degerlendirme sonrasinda alindigini açikladi.

Açiklamada, operasyonda ele geçirilen silah ve ilgili malzemenin imhasinin daha da kolaylastirilmasi gerektigine karar verildigi ve Irini Operasyonu'nun 1 Nisan 2023 - 31 Mart 2025 dönemindeki maliyetinin 19 milyon 921 bin avro oldugu belirtildi.

Operasyonun yetki süresi 31 Mart 2023'te sona eriyordu. Alinan son kararla bu yetki süresi 2 yil daha uzatilmis oldu.

Irini Operasyonu, Libya konulu Berlin Konferansi sonrasinda 31 Mart 2020'de baslatilmisti. Operasyon, BM'nin Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için AB tarafindan Akdeniz'de baslatilan tartismali bir harekat olma özelligi tasiyor.

2292 numarali BMGK kararinda mesru hükümet olarak yer alan Milli Mutabakat Hükümeti ile istisare ve izin zorunlu kilinmis olmasina ragmen baslatilan Irini Operasyonu, tarafli ve yasa disi bir operasyon olarak tepki çekiyor.

Bazi Avrupa ülkeleri, AB fonlarindan yararlanabilmek için operasyona ses çikarmazken daha cesur davranan bazi ülkeler ise tepkilerini koyarak operasyondan çekiliyor.