Avustralya'da ana muhalefetin "Mecliste Yerli Sesi"ne karsi olmasina Aborjin liderden tepkiDilara Karatas

Avustralya'da ana muhalefetin "Mecliste Yerli Sesi"ne karsi olmasina Aborjin liderden tepkiDilara Karatas

ANKARA (AA) - Avustralya'da ana muhalefetteki Liberal Partinin, hükümetin yerli halkin Anayasa'da taninmasi ve Parlamentoda daha çok söz sahibi olmasini amaçlayan "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasina karsi olmasina, Aborjin lider tepki gösterdi.

ABC News'in haberine göre, Queensland eyaletindeki Cape York Yarimadasi'nda bulunan Guugu Yimithirr kabilesinin lideri Noel Pearson, ana muhalefetin kampanyaya karsi çikmasinin nedeninin "kendi siyasi çikarlari" oldugunu söyledi.

Liberal Parti lideri Peter Dutton'in bu kampanyayi desteklememesinin ülkeye "ihanet" oldugunu söyleyen Pearson, Dutton'in bu kararinin daha çok "Liberal ve iktidardaki Isçi Partisinin savasiyla" alakali oldugunu ifade etti.

Pearson, "Ana muhalefet, iktidardayken yerli halkin Anayasa'da taninmasina iliskin çalisma hazirlayabilecek gücü vardi ancak aldiklari bu karar, 11 yillik iktidarlarinin çok kötü bir sonucu." dedi.

Avustralya hükümeti, 30 Mart'ta "Mecliste Yerli Sesi" referandumuna iliskin tasariyi parlamentonun alt kanadina sunmustu.

Ekim-aralik aylarinda yapilmasi planlanan referandumda tasari onaylanirsa Avustralya Anayasasi'nda yerli halklar lehine degisikliklere gidilecek.

"Mecliste Yerli Sesi" referandumu, Avustralya'daki yerli halklarin hayatlarini etkileyen yasalar ve politikalar hakkinda hükümetin her kademesine dogrudan tavsiyelerde bulunmalarinin yolu olarak görülüyor.

Avustralya'da ana muhalefetteki Liberal Parti, dün "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasina karsi olduklarini açiklamisti.

Parti lideri Peter Dutton, kendi milletvekillerinin, baskentte toplanacak "tek bir ses" yerine yerli halkin, "bölgesel ve yerel sesler" tarafindan temsil edilmesi gerektigini savunmustu.