Konya'da düzenlenen çalistayda kritik elementlerin zenginlestirilmesi ele alindi Havva Dereagzi

Konya'da düzenlenen çalistayda kritik elementlerin zenginlestirilmesi ele alindi Havva Dereagzi

KONYA (AA) - Kirmizi Çamur ve Boksitten Kritik Elementlerin Zenginlestirilmesi Çalistay'i, Konya Teknik Üniversitesinin (KTÜN) ev sahipliginde yapildi.

KTÜN Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen çalistay öncesinde Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, gazetecilere açiklamada bulundu.

Seydisehir-Akseki bölgesinde kritik veya stratejik diye kabul edilen elementlerin zenginlestirilmesi ve geri kazanilmasina yönelik bazi çalismalar gerçeklestirildigini belirten Karakaya, "Bu amaç dogrultusunda 26 aydir TÜBITAK destekli projemiz devam ediyor." dedi.

Karakaya, proje kapsaminda elde edilecek elementlerin Türkiye için stratejik öneme sahip oldugunu ve ekonomik katki saglayacagini vurgulayarak, "Bu elementler bir ülkenin özellikle savunma sanayindeki uç malzemeler üretiminde önem tasiyor. Örnegin cep telefonu, silah sanayi, temiz enerji, led lambalari, rüzgar türbinleri, akilli arabalar, robotik sistemler üretimi, tipta implant üretilmesi gibi, A'dan Z'ye, çok önemli, her zaman her yerde bulunamayan, üretimi zor ve rekabet edebilirlik açisindan önem tasiyan elementlerdir." diye konustu.

- Atik çamur ekonomiye kazandirilacak

Eylül ayinda projenin tamamlanacagini belirten Karakaya, sunlari kaydetti:

"Bu bölgede yilda en az 50 bin ton alüminyum elde edildikten sonra atik çamur dedigimiz veya bilimsel olarak da kirmizi çamur dedigimiz malzeme bölgede depolanmaktadir. Bu projeyle 'Ana kayaç dedigimiz alüminyumca zengin boksit kayacindan, gerek alüminyum elde edilmeden önce gerekse alüminyum elde edildikten sonra geriye kalan bu önemli elementleri nasil kazaniriz? Nasil kullanilabilir asamaya getiririz?' Bu sorulara cevap bulmayi amaçladik. Proje tamamlandiktan sonra verilerimizi ilgili kamu kurumlari ve üniversitelerle paylasacagiz."