ITO üyeleri "metrekare bedeli" bagisiyla kalici konut yaptiracakFurkan Gençoglu- Istanbul Ticaret Odasi Baskani Sekib Avdagiç: - "Isteyen bir ev/daire bedeli, dileyen bir oda bedeli, dileyen de bir metrekarelik insaat bedeli bagislayabilecek. Yani her üyemiz, bütçesinin elverdigi oranda bir katkida bulunabilecek. Ne alt limit ne üst limit var" - "TOKI modelinin esas alinacagi evler 105 metrekare büyüklügünde ve 3+1 olarak insa edilecek. Her blokta 20 daire bulunacak ve insaatin bitiminde depremz

ITO üyeleri "metrekare bedeli" bagisiyla kalici konut yaptiracakFurkan Gençoglu- Istanbul Ticaret Odasi Baskani Sekib Avdagiç:
- "Isteyen bir ev/daire bedeli, dileyen bir oda bedeli, dileyen de bir metrekarelik insaat bedeli bagislayabilecek. Yani her üyemiz, bütçesinin elverdigi oranda bir katkida bulunabilecek. Ne alt limit ne üst limit var"
- "TOKI modelinin esas alinacagi evler 105 metrekare büyüklügünde ve 3+1 olarak insa edilecek. Her blokta 20 daire bulunacak ve insaatin bitiminde depremz

ISTANBUL (AA) - Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, deprem bölgesine yönelik TOBB öncülügünde baslatilan kalici konut seferberligine Istanbul is dünyasi olarak tam destek verdiklerini belirterek, “Isteyen bir ev, daire bedeli, dileyen bir oda bedeli, dileyen de bir metrekarelik insaat bedeli bagislayabilecek. Yani her üyemiz, bütçesinin elverdigi oranda bir katkida bulunabilecek. Ne alt limit ne üst limit var.” ifadelerini kullandi.

ITO'dan yapilan açiklamaya göre, ITO'nun nisan ayi meclis toplantisi gerçeklestirildi.

Açiklamada toplantidaki görüslerine yer verilen Avdagiç, depremin etkiledigi 11 sehre yönelik yapilacak en önemli yardimin kalici konutlarin bir yilda teslim edilmesine katkida bulunmak olacagini vurguladi.

Avdagiç, ITO’nun temsil ettigi Istanbullu is insanlarini ve hayirseverleri, TOBB’un baslattigi "El Verin Ev Yapalim Konut Seferberligi"ne katilmaya çagirdi.

Bölge insaninin gelecek kisa, sicak yuvada girmesi için ITO’nun tüm gücünü seferber ettigini aktaran Avdagiç, “Istanbul Ticaret Odasi olarak, nakdi yardimimizin çok önemli bir kismini kalici konutlarin yapimi için ayirdik. Ama burada sadece ITO’nun imkanlarinin yeterli olmayacagi çok açik. Istanbul is dünyasinin, Istanbul Ticaret Odasi camiasinin imkanlarini da devreye sokmamiz gerekiyor. Depremin ilk gününden itibaren ITO üyeleriyle nasil siki bir çalisma ve yardimlasma ortaya koyduysak, simdi de bunu konut yardiminda gerçeklestirmeyi amaçliyoruz.” ifadelerini kullandi.

Avdagiç, TOBB ile görüsmelerde bir dairenin yaklasik 1,5 milyon liraya mal olacaginin bildirildigini kaydederek, her üyenin mutlaka bir ev parasini tedarik etmek zorunda olmadigini belirtti.

ITO üyelerinin bu amaçla yapacaklari yardimlarin TOBB’un açtigi hesaplara yatirilacagini bildiren Avdagiç, TOBB’un ve devletin gözetiminde gerçeklestirdikleri kampanyada üyelerin ve hayirseverlerin bagislarini 1 Temmuz 2023'e kadar yapabileceklerini aktardi.

- "Evler 105 metrekare büyüklügünde ve 3+1 olarak insa edilecek"

Sekib Avdagiç, Türkiye oda ve borsalarindan gelip TOBB’da toplanan bütçenin de dogrudan konut yapiminin finansmaninda kullanilacagini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"TOKI modelinin esas alinacagi evler 105 metrekare büyüklügünde ve 3+1 olarak insa edilecek. Her blokta 20 daire bulunacak ve insaatin bitiminde depremzedelere kura ile teslim edilecek. Dileyen üyelerimiz metrekare bedeli bagisiyla da bir evin yapimina katki saglayabilecek. Bir mahallenin, bir sitenin, bir blogun ya da bir dairenin bedelini bagislamasi ve arzu etmesi halinde, o mahalle ya da siteye bagisçimizin istedigi isim verilebilecek. Isteyen bir ev/daire bedeli, dileyen bir oda bedeli, dileyen de bir metrekarelik insaat bedeli bagislayabilecek. Yani her üyemiz, bütçesinin elverdigi oranda bir katkida bulunabilecek. Ne alt limit ne üst limit var. Insallah gurur duyacagimiz konutlarimizin törenlerinde bizler de olacagiz, tamamlanip insanimiza teslim edildigini de hep birlikte görecegiz.”

Mart ayinda ihracatin 23,6 milyar dolarla tüm zamanlarin rekorunu kirdigina dikkati çeken Avdagiç, “2022’de ilk kez 250 milyar dolar sinirini asan toplam ihracatimiz, mart sonunda son 12 ay itibariyla 256 milyar dolara ulasti. Son aylarda ihracatta güçlü bir ivmenin görülmesi, oldukça sevindirici. Bu ivmenin devam etmesi için hem yatirimlarimizi artirmaya hem ihracatçimizi güçlendirmeye kesinti vermeden devam etmemiz gerekiyor. Ihracat pazarlarimizdaki daralan talepten döviz kuru gelismelerine kadar ilgili her alanda teyakkuzda olmali ve önlemlerimizi aninda almaliyiz.” ifadelerini kullandi.

- "Yüksek teknolojiye dayali üretken yatirimlari önceleyip tesviklerimizi artirmaliyiz"

Avdagiç, son aylarda ithalatta da yükselisler olduguna isaret ederek, "Sözgelimi mart ayi ithalatimiz 32,2 milyar dolar oldu. Bu rakamin 6 milyar dolarini enerji ithalati olusturuyor. Is dünyasi olarak arzumuz, dis ticarette rekorlarin ihracatla sinirli kalmasi, ithalatta daha yatay bir seyre geçmemiz. Bunun için de yüksek teknolojiye dayali üretken yatirimlari önceleyip tesviklerimizi artirmaliyiz. Yatirim ortaminda meydana gelen eksiklik ve aksakliklari aninda iyilestirmeliyiz.” degerlendirmesinde bulundu.

Avdagiç, sunlari kaydetti:

“Türkiye olarak, 1960’ta Devrim otomobiline konulan engeli, bu kez dogustan elektrikli Togg T10X ile astik. Togg Türk genci ve Türk girisimcisi için sarsilmaz bir özgüvendir. Yine geçen ay Türkiye’nin ilk Milli Muharip Uçagi ilk kez pistte yol aldi. Türk mühendislerinin tasarimi ve bilgisiyle ortaya çikan Milli Muharip Uçagi, sadece Türk Hava Kuvvetleri’nin gücünü degil ayni zamanda teknolojide ulastigimiz noktayi da gösteriyor. Bu hafta basinda ise dünyanin ilk SIHA uçak gemisi TCG Anadolu, resmen ordumuza teslim edildi. Son olarak sadece benim degil, bu mecliste bulunan herkesin gögsünü kabartacak bir proje daha basariyla bitirildi. 2005-2013 yillari arasinda ITO Baskanligini yürüten Prof. Dr. Murat Yalçintas’in basinda bulundugu milli tank projemiz Altay tanki tamamlandi. 23 Nisan’da düzenlenecek resmi törenle Silahli Kuvvetlerimize teslim ediliyor.”

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati’nin ocak ayi basinda Kredi Garanti Fonu destekleri kapsaminda EYT Destek Paketini açikladigini hatirlatan Avdagiç, “Sayin Bakan o zaman Kredi Garanti Fonu destekleri kapsaminda EYT Destek Paketini açiklamisti. O zaman 25 milyar liralik kefalet limitini haiz paketi devreye sokacaklarini ve isverenin kidem tazminati yükünü hafifleteceklerini ifade etmisti. Simdi EYT yürürlüge girdi. Son rakamlar 1 milyon 700 binden fazla kisinin bu haktan yararlandigini ortaya koyuyor. Bu oldukça yüksek bir oran. Yeni emeklilerimizin tazminatlarinin ödenmesi, isverenler açisindan önemli bir sorun olarak duruyor. Bu destegin ivedi ve etkin bir sekilde uygulanmasinin is dünyamiz için çok önemli oldugunu bir kez daha hatirlatmak istedik.” ifadelerini kullandi.