Savunmadaki yeni mühimmat yatirimi için geri sayimGöksel Yildirim- Istiklal Savunma, Kirikkale'de 1,3 milyar lira yatirimla kurulacak mühimmat fabrikasi için insa faaliyetlerine baslamaya hazirlaniyor - Kapsülden obüs mühimmatina kadar genis bir ürün çesitliligine sahip olacak tesis, faaliyete basladiginda 350 kisiye istihdam saglayacak, 3. yilin sonunda sayi 1200 kisiye ulasacak

Savunmadaki yeni mühimmat yatirimi için geri sayimGöksel Yildirim- Istiklal Savunma, Kirikkale'de 1,3 milyar lira yatirimla kurulacak mühimmat fabrikasi için insa faaliyetlerine baslamaya hazirlaniyor
- Kapsülden obüs mühimmatina kadar genis bir ürün çesitliligine sahip olacak tesis, faaliyete basladiginda 350 kisiye istihdam saglayacak, 3. yilin sonunda sayi 1200 kisiye ulasacak

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Kapsülden obüs mühimmatina kadar genis bir ürün çesitliligine sahip olacak Kirikkale'deki mühimmat fabrikasi için insa faaliyetlerine baslanmaya hazirlaniliyor.

AA muhabirinin aldigi bilgiye göre, Istiklal Savunma, Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanliginin (SSB) yönlendirmesi ve sektörel ihtiyaçlari dikkate alarak mühimmat üretimine yatirim yapma karari aldi.

Milli Savunma Bakanligi ve SSB koordinasyonuyla NATO standartlarina uygun sekilde planlanan tesis, insa faaliyetleri öncesindeki son asamaya geldi. Bu sürecin ardindan fabrikanin insasi için sahadaki faaliyetler baslayacak.

Tesiste kapsül üretimi (5,56 mm, 7,62 mm, 9 mm, 40 mm), alt, orta ve üst grup mühimmat dolumu/üretimi (5,56 mm, 7,62 mm, 9 mm, 40 mm, 60 mm, 81 mm, 120 mm, 122 mm, 155 mm) gerçeklestirilecek.

Insaat basladiktan 8-10 ay sonra orta ve üst grup mühimmatlarin ilk test üretimleri gerçeklestirilecek. 40 mm ve üst grup mühimmatlarla baslayacak üretim, kapsül/fisek ile devam edecek. 3 yil sonunda tüm ürün gruplarinda üretime geçilecek.

- Yatirim, istihdam ve üretim

Fabrika, yillik toplam 1 milyar adet boxer tipi kapsül (5,56 mm, 7,62 mm, 9 mm) üretim kapasitesine sahip olacak. Üretimin ikinci yilinda bu kapasite 2 katina çikacak.

Alt grup mühimmatta (5,56 mm, 7,62 mm, 9 mm) yillik 100 milyon adet üretim yapilabilecek.

Orta grup mühimmat dolumu kapsaminda yilda 200 bin 40 mm, 100 bin 60-81mm, 50 bin 120 mm mühimmat temin edilebilecek.

Üst grup mühimmat dolumuna yönelik 122 mm Topçu Roketi (20-40 km) ve 155 mm M101 HE üretilecek. Bu kapsamda, yilda 50 biner 122 mm Grad ve 155 mm HE mühimmatlari üretilebilecek.

Mühimmat fabrikasi için 3 yillik dönemde 1,3 milyar liralik yatirim öngörülüyor. Fabrika faaliyete basladiginda ???????350 kisiye istihdam saglayacak. Bu sayi 3. yilin sonunda 1200 kisiye ulasacak.

- Yeni yatirimlar da gündemde

Istiklal Savunma Genel Müdürü Elvan Çetinkaya, AA muhabirine, yatirim kararlarini ülke ihtiyaci olan mühimmat gruplarindaki açigi kapatmak amaciyla sekillendirdiklerini söyledi.

Fabrika için MSB ve SSB'nin beklentileri ve kriterleri dogrultusunda titiz bir çalisma yürüttüklerini vurgulayan Çetinkaya, bu çabalarin son asamaya geldigini belirtti. Çetinkaya, "Kapsamli çalismalar sonunda insa ve üretim için haziriz. Bu dogrultuda emniyetli bir sekilde faaliyete baslamayi ve bu ürünleri güvenlik güçlerine kazandirmayi amaçliyoruz. Tabi bununla da sinirli kalmayacagiz. Dünyanin çesitli noktalarindaki çatismalar, güvenlik riskleri nedeniyle bu ürünlere çok ciddi talep oldugunu biliyoruz. Dost ve müttefik ülkelere de ürünlerimizi sunmayi hedefliyoruz." dedi.

Türk savunma sanayisi sirketleriyle çesitli konularda çalismalar yapan uluslararasi firmalarla da is birlikleri hayata geçireceklerini dile getiren Çetinkaya, buradaki kazanimlari faaliyetlerine yansitacaklarini ifade etti.

Fabrikanin 3. yilin sonunda tüm ürün guruplarinda faaliyete geçmesinin ardindan bu kez yari mamul patlayici, tapa, kapsül üretimini gerçeklestirmek için bilgi transferi ve Ar-Ge çalismalarina baslayacaklarini anlatan Çetinkaya, bu alanlarda da ülkedeki ihtiyaçlara cevap vermeyi hedeflediklerini kaydetti.