HÜRJET, Türk Yildizlari ile tarihi uçusa imza atti Göksel Yildirim- Taarruz, egitim gibi görevleri yaninda akrobatik gösteri uçagi olarak da kullanilabilecek HÜRJET, ilk kez Türk Yildizlari ile uçus gerçeklestirdi - Bu uçusta 37 dakika havada kalan HÜRJET, daha sonra Türk Yildizlari ile "Fil Yürüyüsü" gerçeklestirdi - Türk Yildizlari akrobasi timi, yakin gelecekte kullandigi NF-5 uçaklari yerine HÜRJET ile uçacak

HÜRJET, Türk Yildizlari ile tarihi uçusa imza atti Göksel Yildirim- Taarruz, egitim gibi görevleri yaninda akrobatik gösteri uçagi olarak da kullanilabilecek HÜRJET, ilk kez Türk Yildizlari ile uçus gerçeklestirdi
- Bu uçusta 37 dakika havada kalan HÜRJET, daha sonra Türk Yildizlari ile "Fil Yürüyüsü" gerçeklestirdi
- Türk Yildizlari akrobasi timi, yakin gelecekte kullandigi NF-5 uçaklari yerine HÜRJET ile uçacak

ANKARA (AA) - Hafif taarruz, egitim, devriye görevlerinin yani sira akrobatik gösteri uçagi olarak da kullanilabilecek HÜRJET, ilk kez Türk Yildizlari ile uçus gerçeklestirdi.

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Haluk Görgün, Jet Egitim Uçagi HÜRJET'in Türk Yildizlari ile yaptigi tarihi uçusa iliskin, X sosyal medya platformundan açiklama yapti.

Görgün, "Yüksel HÜRJET, sen yüksel, bayrak yükselsin. Ülkemizin gökteki milli yildizi HÜRJET, Türk Yildizlari'nin arasindaki yerini aliyor. Hafif taarruz, egitim, devriye ve akrobatik gösteri görevleri için gün sayan HÜRJET'imizin semalardaki yolu hep bagimsiz ve açik olacak." ifadesini kullandi.

AA muhabirinin aldigi bilgiye göre, Türkiye'nin ilk insanli jet motorlu uçagi olan HÜRJET, 3 Eylül'de Hava Kuvvetleri Komutanligina bagli akrobasi timi Türk Yildizlari ile birlikte kol uçusu yapti.

Bugüne kadar 17 uçus gerçeklestiren ve toplam 9 saat 8 dakika havada kalarak uçus kontrol sistemi, hava veri sistemi, uçak sistem testlerini basariyla tamamlayan HÜRJET'in son uçusuna Türk Yildizlari eslik etti. HÜRJET bu uçusta 37 dakika havada kalarak 15 bin 403 fit irtifaya ve 351 knot hiza ulasti. Uçus sonrasi basarili sekilde piste teker koyan HÜRJET, daha sonra Türk Yildizlari ile "Fil Yürüyüsü" (Elephant Walk) gerçeklestirdi.

- HÜRJET birçok görev için hazirlaniyor

HÜRJET Jet Egitim Uçagi Projesi kapsaminda çalismalar Agustos 2017'de basladi. Üretimi tamamlanan ilk komponent 10 Haziran 2022'de düzenlenen törenle nihai montaj hattina tasindi ve projenin en önemli virajlarindan biri olan motor çalistirma 30 Ocak 2023'te yapildi. HÜRJET, ilk uçusunu 25 Nisan'da gerçeklestirerek gökyüzü ile bulustu.

Tasarim zarfi içerisinde uçus testlerine devam edecek olan HÜRJET'in varyantlari arasinda Jet Egitim Uçagi, Akrotim Gösteri Uçagi, Harbe Hazirlik Uçagi, Red Aircraft ve Uçak Gemisine Inis-Kalkis versiyonlari bulunuyor.

Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi ile Türk Havacilik Uzay Sanayii arasinda 27 Aralik 2022'de imzalanan sözlesme çerçevesinde ilk etapta 4 uçak ve gerekli görülen asamada ilave 12 uçak için anlasma saglandi. Proje kapsaminda Haziran 2024'te ikinci prototipin ilk uçusu planlaniyor.