Litvanya ve Estonya disisleri bakanlari, Ukrayna ve Isveç'in NATO üyeligi sürecini degerlendirdiMurat Temizer

Litvanya ve Estonya disisleri bakanlari, Ukrayna ve Isveç'in NATO üyeligi sürecini degerlendirdiMurat Temizer

VARSOVA (AA) - Litvanya Disisleri Bakani Gabrielius Landsbergis, Türkiye'de Cumhurbaskani Seçimi'nin ardindan hükümeti kurma çalismalarinin oldugunu belirterek "Isveç'in NATO üyeligi için teknik bir erteleme oldugunu söyleyebiliriz, bu da anlasilabilir. Ancak her halükarda Isveç bayraginin göndere çekilmesi ve diger 31 bayragin da Vilnius'ta yer almasi yönünde büyük bir beklenti var ve bunun gerçeklesmesini gerçekten umuyoruz." dedi.

Landsbergis, Norveç'in baskenti Oslo'da düzenlenen gayriresmi nitelikli NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi'na girerken açiklamalarda bulundu.

Ukrayna'nin NATO'dan 14 yildir cevap bekledigini belirten Landsbergis, bu konuya NATO'nun nasil yaklasacagina dair "çok somut" bir cevap bulmanin tam zamani oldugunu vurguladi.

Landsbergis, bazi ülkelerin Rusya'nin Ukrayna'da sikisip kaldigini ve artik bir tehdit olusturmadigini düsündügünü aktararak söyle devam etti:

"Biz bu sekilde görmüyoruz. Görünüse göre, Rusya yeniden insa edilebilecek, yeniden yapilandirilabilecek. Bir de Belarus faktörü var. Belarus daha istikrarli, daha dostane bir ülke haline gelmiyor. Uluslararasi yükümlülüklerine aykiri olarak topraklarinda taktik nükleer silahlar bulundurmak üzere bir anlasma imzaladi. Dolayisiyla biz, bunu büyüyen bir tehdit olarak görüyoruz. Dolayisiyla bu tehdit ele alinmalidir ve bunu ele almanin tek yolu da NATO'nun, dogu kanadinda ve özellikle de Belarus ve Rusya ile en uzun sinira sahip Baltik ülkelerinde daha güçlü bir durus sergilemesidir."

Isveç'in NATO üyeligine iliskin sürecin sorulmasi üzerine Landsbergis, Türkiye'de kabineyi kurma çalismalarinin devam ettigini hatirlatarak "Isveç'in NATO üyeligi için teknik bir erteleme oldugunu söyleyebiliriz, bu da anlasilabilir. Ancak her halükarda Isveç bayraginin göndere çekilmesi ve diger 31 bayragin da Vilnius'ta yer almasi yönünde büyük bir beklenti var ve bunun gerçeklesmesini gerçekten umuyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- Ukrayna ve NATO

Estonya Disisleri Bakani Margus Tsahkna da Ukrayna'nin NATO'ya tam üyeligini desteklediklerine isaret ederek "Ben, NATO'nun Ukrayna için savasa karsi açik ve güçlü bir güvenlik garantisi oldugu görüsündeyim. Rusya'nin sinirlarinda artik gri bölgeler olmayacagina dair çok güçlü bir mesaj vermeliyiz." diye konustu.

Ukrayna'nin NATO'ya nasil girecegine dair net bir yol belirlenmesi gerektigini vurgulayan Tsahkna, NATO'nun bir güvenlik garantisi oldugunun altini çizdi.

Tsahkna, Ukrayna'yi hem siyasi hem de askeri düzeyde desteklediklerini ve bunu yapmaya devam edeceklerini söyleyerek "Ukrayna için net bir yol çizmek ve ayni zamanda gelecek için çizgilerin nerede oldugunu net sekilde ortaya koymak bizim sorumlulugumuz. Bu, Putin'e ve Rusya'ya da açik bir mesaj olacaktir. Onlar sadece açik ve net bir dili bilir ve anlar." ifadelerini kullandi.

Isveç'in NATO üyeligini de desteklediklerini ifade eden Tsahkna, sunlari kaydetti:

"Isveç'in Vilnius'taki NATO zirvesinde tam üye olacagindan gerçekten umutluyum. Isveç'i simdiden burada agirlamaktan dolayi çok mutluyuz. Kisa bir süre önce Türkiye'de seçimler oldu ancak simdi her seyi daha açik hale getirme zamani çünkü Isveç, tüm bu kriterleri yerine getirerek bize katilmaya hazir. NATO üyeligi, herkes için bir güvenlik garantisidir."