Brent petrolün varil fiyati 78,11 dolarEbru Sengül Cevrioglu

Brent petrolün varil fiyati 78,11 dolarEbru Sengül Cevrioglu

ANKARA (AA) - Brent petrolün varili, uluslararasi piyasalarda 78,11 dolardan islem görüyor.

Dün 78,66 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 78,36 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 09.00 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,3 azalisla 78,11 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki kisitli düsüste, dünyanin en büyük petrol tüketicisi ABD'de borç limiti krizine iliskin belirsizlikler etkili oldu.

Beyaz Saray ile Cumhuriyetçi temsilciler borç limiti müzakereleri için dün yeniden bir araya gelirken, ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy düzenledigi basin toplantisinda, harcamalar konusundaki anlasmazliklara isaret etti.

ABD'nin ticari ham petrol stoklarindaki düsüs ise ülkede talebin yüksek seyrettigi algisina sebep olarak fiyatlarin asagi yönlü hareketini kisitlayan bir unsur oldu.

ABD Enerji Enformasyon Idaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarinin geçen hafta yaklasik 12,5 milyon varil azalarak 455 milyon 200 bin varile geriledigini açikladi. Piyasa beklentisi stoklarin 6 milyon 700 bin varil azalacagi yönündeydi.

Ticari ham petrol stoklarina dahil olmayan stratejik ham petrol stoklari ise 1 milyon 600 bin varil düsüsle 358 milyon varil oldu. Söz konusu dönemde ABD'nin benzin stoklari ise 2 milyon 100 bin varil azaldi ve 216 milyon 300 bin varile geriledi.

Öte yandan, Suudi Arabistan Enerji Bakani Abdulaziz bin Selman'in petrolde satis pozisyonu açanlari uyarmasi ve "dikkatli olmalarina" yönelik açiklamalari piyasalarda arz endiselerini artirarak fiyatlari desteklemeyi sürdürüyor.

Uzmanlar, OPEC+ grubunun 4 Haziran'da yapilacak toplantisinda fiyatlari desteklemek için ek kesintilere gidebilecegini tahmin ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 78,28 ile 78,43 dolar araliginin direnç, 78,06 ile 77,99 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.