Cumhurbaskani Erdogan, seçimlerin yenilenmesine iliskin karari imzaladi: (2)Yildiz Nevin Gündogmus,Burcu Çalik Göçümlü- "Seçim sürecinde bizim gündemimiz yine depremzede vatandaslarimizin yaralarinin sarilmasi ile bu felaketin ülkemize verdigi ekonomik ve sosyal zararlarin telafisi çalismalarindan olusacaktir" - "Ülkenin bir bölümü yasadigi can kayiplarinin ve yikimin altinda adeta feryat ederken, öteki taraftaki bir kesimin kendi siyasi hesaplari ugruna sergiledigi aymazligin faturasini, millet

Cumhurbaskani Erdogan, seçimlerin yenilenmesine iliskin karari imzaladi: (2)Yildiz Nevin Gündogmus,Burcu Çalik Göçümlü- "Seçim sürecinde bizim gündemimiz yine depremzede vatandaslarimizin yaralarinin sarilmasi ile bu felaketin ülkemize verdigi ekonomik ve sosyal zararlarin telafisi çalismalarindan olusacaktir"
- "Ülkenin bir bölümü yasadigi can kayiplarinin ve yikimin altinda adeta feryat ederken, öteki taraftaki bir kesimin kendi siyasi hesaplari ugruna sergiledigi aymazligin faturasini, millet

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Seçim sürecinde bizim gündemimiz yine depremzede vatandaslarimizin yaralarinin sarilmasi ile bu felaketin ülkemize verdigi ekonomik ve sosyal zararlarin telafisi çalismalarindan olusacaktir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde seçimin yenilenmesine iliskin karari imzalamasinin ardindan açiklama yapti.

Tüm dikkatlerini depremin yaralarini sarmaya ve sehirleri yeniden insa ve ihya edip, insanlari bir an önce yuvalarina kavusturmaya vermisken, seçim takviminin de islemeyi sürdürdügünü dile getiren Erdogan, "Üstelik bizim bu süreçte, dünyada esi benzeri görülmemis bir yikimin yaralarini, yine dünyada esine rastlanmamis süratle saracak bir program uygulamamiz gerekiyor. Depremin dogrudan ve dolayli etkilerinin üstesinden bir an önce gelerek, bölgeyi ve ülkemizi en kisa sürede normallestirmenin yolu, güçlü bir siyasi irade tarafindan alinacak kararlarin dirayetle uygulanmasindan geçiyor." diye konustu.

Seçim sürecinin uzamasinin beraberinde getirecegi siyasi gerilimler ve belirsizliklerin ister istemez, deprem yaralarinin sarilmasina ve ülkenin kayiplarinin telafisine yönelik çalismalarin aksamasina yol açma riski tasidigina isaret eden Erdogan, söyle devam etti:

"Sadece son bir haftanin siyasi gündemi dahi tek basina bu tehdidin ne kadar reel, büyük ve endise verici oldugunu göstermeye yeterlidir. Ülkenin bir bölümü yasadigi can kayiplarinin ve yikimin altinda adeta feryat ederken, öteki taraftaki bir kesimin kendi siyasi hesaplari ugruna sergiledigi aymazligin faturasini, milletimizin tamaminin sirtina yükleyemeyiz. Kabine toplantimizin ardindan yaptigimiz açiklamada da belirttigim gibi Türkiye'nin ne vakit kaybina ne dikkat daginikligina ne de enerjisini gereksiz yere harcamaya tahammülü vardir. Depremzedelerimizin yaralarini sarmak, felaketin tüm izlerini silmek, sehirlerimizi yeniden insa etmek, üretimi ve istihdami tekrar yükseltmek için ülkemizin seçim gündemini bir an önce geride birakmasi sarttir. Bu anlayisla ve Anayasanin bize verdigi yetkiyle, daha önce açikladigimiz seçimleri, 14 Mayis tarihinde yenileme kararimizi uygulamaya geçiriyoruz."

- "11 ilin 11'inde de ayni hassasiyetle çalismalarimizi sürdürüyoruz"

Cumhurbaskani Erdogan, imzaladiklari kararin Resmi Gazete'de yayimlanmasiyla birlikte Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini hazirlayip ilan edecegine dikkati çekerek, "Bugün mükerrer sayida yayinlanmasi da muhakkak olacaktir. Bu vesileyle olayin ne kadar hizla devam ettigini özellikle hatirlatmak istiyorum. Seçim sürecinde bizim gündemimiz yine depremzede vatandaslarimizin yaralarinin sarilmasi ile bu felaketin ülkemize verdigi ekonomik ve sosyal zararlarin telafisi çalismalarindan olusacaktir." dedi.

Parlamentoda ana muhalefetin bazi temsilcilerinin, "garip garip" konusmalarini dinledigini dile getiren Erdogan, konusmasina söyle devam etti:

"Bizim bölgeye ne zaman gittigimizden haberi olmayan bu garipler, bu zavallilar daha bizim ikinci gün... Ilk gün arkadaslarim, bakan arkadaslarim tamamiyla deprem bölgelerindeydi. Bürokratlarimiz, teknokratlarimiz hepsi deprem bölgelerindeydi ve bütün bunlarla beraber belediye baskanlarimiz deprem bölgelerindeydi ve ben de hemen ikinci gün deprem bölgesine ulastim ve bir turu böyle tamamladiktan sonra ardindan ikinci turda da Cumhur Ittifaki olarak, Devlet Bey'le beraber buralari dolasmaya basladik. Yine ayni sekilde Sayin Destici'yle beraber de dolastik. Biz yaraliyiz, biz dertliyiz. Hanimefendi konusuyor, öyle senin konustugun gibi degil. Hatay milletvekiliymis. Hatay milletvekili olmak seni bir yere kadar baglar ama Hatay milletvekili olmanin ötesinde Cumhurbaskani olarak biz sadece Hatay degil, 11 ilin 11'inde de ayni hassasiyetle çalismalarimizi sürdürdük, sürdürüyoruz ve sürdürecegiz."

- "Bizim derdimiz var ama bunlarin derdi yok"

Cumhurbaskani Erdogan, bu sabah Hatay'in Kirikhan ilçesinden depremzede bir kadini arayarak görüstügünü belirterek, sunlari söyledi:

"O ne anlayistir, o ne kadar güzel bir yaklasimdir, 'Cumhurbaskanim bizim su anda hiçbir sikintimiz yok, her sey geliyor. Ben çadirda kaliyorum. Çadirda kalmama ragmen halimden memnunum. Konteynerler gelirse daha iyi olur ama sikayetçi degilim.' Iste o da bu milletin bir evladi. 'Dogma, büyüme Hatayliyim.' dedi, Kirikhan'li.

Bir ona bakiyorum bir de milletvekili olarak parlamentoya gelmis olan bayana bakiyorum. Dürüst olalim, dürüst. 'Iskenderun'da ne var?' diyor, Iskenderun'da kruvaziyer gemi var. Bunun yaninda Iskenderun'da çadir da var, konteyner de var. Simdi dersin ki 'Iskenderun'a geldin mi?' Evet, geldim ama senin haberin yoksa ben ne yapayim? Arkadaslarim sürekli oraya gittiler. Ve oradaki çalismalarda sag olsun belediye baskani arkadasimiz büyük bir gayretle, ailece çalisiyorlar ama belki onun, ondan da haberi yoktur. Dedim ya biz dertliyiz, bizim derdimiz var ama bunlarin derdi yok."

Iskenderun'da, Hatay'in diger ilçelerinde ve özellikle Antakya'da enkazlarin bulunduguna isaret eden Erdogan, "Hatay'in en büyük enkazinin oldugu yer Antakya'dir. Belki bundan da haberi yok çünkü onun gittigi yerler bellidir. Ama biz her yeri dolasiyoruz ve dolasacagiz. Insallah simdi tekrar üçüncü tura basliyorum, tekrar dolasacagim." dedi.

- "AK Parti'den milletvekili adayi olmak için basvuracaklarla ilgili bir karar aldik"

Cumhurbaskani Erdogan, depremlerde yasamini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralilara acil sifalar diledi.

Enkaz kaldirma çalismalarinin devam ettigini aktaran Erdogan, söyle devam etti:

"Su anda konut yapimlarina basladik ve bu konut yapimlarini da hizla devam ettirecegiz. Bir diger taraftan Türkiye'nin risk yapilanmasi üzerinde de çalismalarimizin birinci turunu Istanbul'da yaptik, ikinci turu yapiliyor ve bunu da devam ettirecegiz.

Tüm bu çerçevede bir ilk adim olarak genel baskani oldugum AK Parti'den milletvekili adayi olmak için basvuracaklarla ilgili bir karar aldik. O da su, partimize adaylik basvurusu yapacak herkes önce ilgili birimimizce belirlenecek asgari rakam tutarini AFAD'in deprem yardim hesaplarina bagis olarak yatiracaktir. Yapacaklari cömert bagislarla deprem yaralarinin sarilmasina katkida bulunacak tüm arkadaslarimiza simdiden tesekkür ediyorum. Bu kararin diger partilere de örnek olacagina inaniyorum."

- "Türkiye, kayiplarini tümüyle telafi etmeden gelecegine güvenle bakamaz"

Cumhurbaskani Erdogan, "Türkiye, 6 Subat depremlerinin yol açtigi yikintilari tamamen kaldirmadan, ekonomik, sosyal ve psikolojik kayiplarini tümüyle telafi etmeden gelecegine güvenle bakamaz. Seçime katilan Cumhurbaskani adaylari, ittifaklar ve siyasi partiler olarak, attigimiz her adimda, söyledigimiz her sözde, açikladigimiz her programda bu hakikate bagli kalmaliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Erdogan, sunlari kaydetti:

"Geçmis seçimlerde sikça yasadigimiz gibi 14 Mayis süreci, kisir siyasi çekismelerin, yalan ve iftira üzerine kurulu kampanyalarin mecrasi haline dönüstürülürse, bunu basaramayiz. Böyle bir durumda, önce depremzede vatandaslarimiz, onlarla birlikte 85 milyon insanimiz önünde vebale gireriz. Bizim böyle bir vebali göze almaya, inancimiz da ahlakimiz da siyaset anlayisimiz da elvermez.

Iste bunun için 'Türkiye için hemen simdi' diyerek 14 Mayis'i, 6 Subat yikiminin izlerini silecek hayirli bir yarisa dönüstürmek istiyoruz. Cumhur Ittifaki'nin Cumhurbaskani adayi olarak bizimle yarisacak ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde temsil edilmek için mücadele edecek herkesten bu samimi çagrimiza destek bekliyoruz."

- "Müziksiz bir kampanya olacak"

Cumhurbaskani Erdogan, seçimlerin 14 Mayis'ta yenilenmesi kararinin hayirli olmasini dileyerek, "Bu seçimde Cumhur Ittifaki olarak kendimize hazirladigimiz bütün müzikleri yasakliyoruz. Müziksiz bir kampanya olacak, ruberu, ikili görüsmeler suretiyle biz bu kampanyamizi sürdürecegiz. Ne yaptik, ne yapacagiz bütün bunlari vatandaslarimiza anlatmanin gayreti içerisinde olacagiz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, seçimin hem ülke hem de millet için hayirlara vesile olmasini temenni etti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, deprem bölgesinde bulunanlar disindaki kabine üyeleri ile AK Parti'li yetkililer de Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde hazir bulundu.

(Bitti)