Bilecik'teki dügününde çesmede islanmaktan kurtulan damat legende çamasir yikadiMuhsin Arslan

Bilecik'teki dügününde çesmede islanmaktan kurtulan damat legende çamasir yikadiMuhsin Arslan

BILECIK (AA) - Bilecik'in Yenipazar ilçesindeki dügününde hava soguk oldugu için yalaga atilip islanmaktan kurtulan damat, arkadaslarinin sakalarina maruz kaldi.

Merkez ve ilçelerde sürdürülen "tavuk alma, gelin ve damadi saatlerce oynatma, damada acili ve tuzlu yumurta pisirtip yedirme, basinda yumurta kirma, çesme yalagina atma, eve giriste sampuanla yikama ve ketçap sikma" gibi sakalar, dünyaevine girecek çiftlere zor anlar yasatiyor.

Yenipazar'a bagli Kükürt köyünde Irem ve Eray Zencir çiftinin dügününde de bu gelenekler yerine getirildi.

Kina gecesinin ardindan damadin erkek yakinlari, kadin kiyafetleriyle davul esliginde manilerle damadin evine gelerek "tavuk alma" parasi topladi.

Dügün günü ise kiz alma merasiminin ardindan köyde yöreye özgü oyunlar oynandi. Ayrica damada, oklava, paspas, mutfak önlügü, emzik, biberon, bulasik bezi gibi esyalar takildi.

Çiftin dügünü, damadin, arkadaslarinin istegi üzerine salça kazaninin içinde oynamasi, legende çorap yikamasi ve çardak kurup evde hazirlanan yiyecek istemesiyle sona erdi.

Eray Zencir, yaptigi açiklamada, kina geceleri basta olmak üzere dügünde eglenceli zamanlar geçirdiklerini söyledi.

Köyde farkli adetlerin yasatildigini belirten Zencir, "Bunu ben de dahil tüm evlenecek arkadaslarim yasiyor. Hava biraz soguktu, arkadaslarim bana acidi ve çesme yalagina atmadi. Daha önce arkadaslarimin dügünlerinde ben de gelenekleri uygulayanlarin tarafinda oldum. Simdi sira bana geldi. Nasibimizi aldik. Ben sirami savdim." dedi.