ÖZEL HABER GÜNDEMI / 31 MAYIS 2023EkipANADOLU AJANSI

ÖZEL HABER GÜNDEMI / 31 MAYIS 2023EkipANADOLU AJANSI

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920


1- Milli IHA ANKA'nin ilk ihracat basarisi belgesel oldu

- TUSAS tarafindan hazirlanan belgeselde, taniklarin anlatimiyla çesitli zorluklara ragmen gerçeklestirilen ve Tunus'a uzanan ihracat yolculuguna yer verildi

- TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil:

- "ANKA insallah hep havada duracak, Tunus'a da güven verecektir"

- Trafik kazasinda yasamini yitiren dönemin TUSAS Kurumsal Pazarlama ve Iletisim Baskani Serdar Demir:

- "Yillar önce yabancilarin getirdigi uçaklarla fotograf çekilip sevinirken simdi öyle bir noktaya geldik ki artik kendi ürettigimiz ürünleri dünyaya satiyoruz, bunlarla yabanci ülkelerin insanlari fotograf çekiliyor, onlar o sevinci yasarken biz çok daha baska bir gurur yasiyoruz"

(Göksel Yildirim/Ankara) (Fotografli-Görüntülü)


2- TÜRSAB Baskani Baglikaya'dan AB ülkelerine "sistematik vize engellemesi" tepkisi:

- "Vize müracaatlari konusunda maalesef sistemli bir engelleme var. Bu engellemelerin yaninda vizeye müracaat etmis olan vatandaslarimiza verilen ret oranlari da çok yükselmis durumda. 2022 yilinda ret verilen vize müracaat orani yüzde 15'in üzerinde iken, 2023'te bu oran yüzde 50 civarina yükseldi"

- "Sayin Cumhurbaskanimizin yaptigi son açiklama, devletimizin bu sorunun çözümü noktasinda gösterdigi irade ve kararliligi gösteriyor. Disisleri Bakanligimizin da önümüzdeki günlerde bir çalisma baslatarak yeni bir görüsme zinciriyle bu sorunun çözümü için olumlu adimlar atacagina inaniyorum"

(Furkan Gençoglu/Istanbul)


3- Rüzgar enerjisinde "teravat çagi" bu yil baslayacak

- Iklim degisikligi ile mücadele ve enerji güvenligini artirma çalismalari kapsaminda enerji yogun sektörlerde fosil yakitlardan arinmak isteyen ülkelerin katkisiyla küresel rüzgar enerjisi kurulu kapasitesinin bu yil 1 teravat seviyesine ulasmasi bekleniyor

(Gülsen Çagatay/Ankara)


4- Balkanlar'da Kosova ile Sirbistan arasinda sular durulmuyor

- Kosova'nin kuzeyinde Sirplarin yogun yasadigi belediyelerdeki "Arnavut" yönetime karsi çikan Kosovali Sirplar, 26 Mayis'ta protestolara basladi

- Sirbistan Cumhurbaskani Vucic, Kosovali Sirplara, 30 askeri yaralanan NATO'nun Kosova'daki Baris Gücü ile çatismaya girmemeleri çagrisinda bulundu

(Lejla Biogradlija-Ahmet Nurduhan-Eren Beksaç/Belgrad-Pristine)


5- Küresel isinma nedeniyle "orman yangini sezonu" daha erken basliyor ve uzun sürüyor

- Yanginlarin yol açtigi orman kayiplari en fazla Rusya, Kanada ve ABD'de görülürken, Türkiye'de yanginlar kaynakli en büyük orman kaybi 2021'de yasandi

- WWF Çevre ve Afet Yönetimi Kidemli Direktörü Anita van Breda:

- "Birçok bölgede orman yanginlarinin sikligi artiyor, orman yangini sezonu erken basliyor, uzun sürüyor ve ormanlar daha siddetli yaniyor. Kanada'da su anda çok erken sekilde yangin sezonunun basladigini ve büyük çapli yangin yasandigini görüyoruz"

(Nuran Erkul/Londra)


6- Bacagini kaybetme riski olan genç kiz, 17 santimlik tümörden kurtularak ayaga kalkti

- Kemik kanseri nedeniyle tedavi gördügü Bilkent Sehir Hastanesindeki operasyonla dizindeki 17 santimlik tümör çikarilan Seher Baykit:

- "Bugün dogum günüm, 17 yasina girdim, yeni yasimda kanseri yenecegim. Kendimi çok iyi hissediyorum, bacagimi görmek çok güzel"

- Ameliyati gerçeklestiren Doç. Dr. Sahin Çepni:

- "Seher'in dizindeki tümör ana damar yapilarina çok yakin oldugu için bacagini kaybetme riski bulunuyordu. Yaklasik 8 saat süren bir operasyonla 17 santimlik tümörü, herhangi bir sekel birakmadan çikarabildik"

(Burcu Çalik/Ankara) (Fotografli-Görüntülü)


7- Milli motosikletçi Toprak Razgatlioglu, Italya yarisinda zirveyi zorlayacak:

- "Elimizden geleni yapip en iyisi için mücadele edecegiz. En büyük hedef birincilik, bayragimizi dalgalandirmak"

(Ugur Subasi/Sakarya) (Fotografli-Görüntülü)


***

Anadolu Ajansinin yayimladigi haber, görüntü, fotograf ve internet ile wap için olusturdugu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafindan hiçbir sekilde kullanilamaz. Abonelerimiz de sözlesme kapsami disinda bu yayinlari çogaltamaz, baska kurum ve kuruluslara aktaramaz. Aykiri davrananlar hakkinda hukuki ve cezai her türlü basvuru hakkimiz saklidir.