Italyan hükümeti, insan kaçakçilarina yönelik cezalari artirma karari aldiBaris Seçkin

Italyan hükümeti, insan kaçakçilarina yönelik cezalari artirma karari aldiBaris Seçkin

ROMA (AA) - Italya Basbakani Giorgia Meloni, 26 Subat'ta yasanan ve en az 72 düzensiz göçmenin öldügü tekne faciasinin ardindan Italya'nin insan kaçakçilarina yönelik tutumunu daha da sertlestiren yeni bir kararname kabul ettiklerini söyledi.

Meloni, kabinesini 26 Subat'taki tekne faciasinin yasandigi güneydeki Steccato di Cutro beldesinde topladi.

Meloni liderligindeki sag koalisyon hükümeti, bu toplantida, düzensiz göçte özellikle insan kaçakçilari için cezai müeyyideleri artiran, yasa disi sekilde ülkeye girmis ve siginma talebi kabul edilmeyenlerin ülkelerine geri gönderilme sürecinin hizlandirilmasini öngören, ayrica ülkeye yasal yollardan göçmen girislerini kolaylastiran düzenlemeler içeren yeni bir kararname kabul etti.

Bakanlar kurulunun ardindan bir basin toplantisi düzenleyen Basbakan Meloni, geçen ayki facianin ardindan kabineyi burada toplamasinin "sembolik" bir degeri oldugunu ve böyle bir trajedinin yasandigi yerde ilk kez bakanlar kurulu yapildigini ifade etti.

Bakanlar kurulunda kabul ettikleri kararnamenin insan kaçakçilarina yönelik cezalari artirdigini belirten Meloni, "Bu kararname, insan kaçakçiligi yoluyla ölüm ya da ciddi yaralanmalara yol açanlar için 30 yila kadar hapisle cezalandirilabilen yeni bir suç türü getiriyor." dedi.

Meloni, aldiklari yeni tedbirlerin, insan kaçakçiligini sona erdirmede kararli olduklarini ortaya koydugunu ifade ederek, "Yasananlara tepkimiz daha serttir. Bu suçlulari alt etmek için gereken her seyi yapacagiz. Bu insanlarla mücadele etmek istiyorum. Üçüncü bin yilda insan kaçakçiligini kabul etmeyecegimiz ilkesini yerlestirmek istiyoruz." diye konustu.

Italya Basbakani, bu konunun Avrupa Birligi (AB) düzeyinde ele alinmasi ve somut adim atilmasi gerektigine yönelik çagrilarini da yineledi.

Meloni, acil somut eylem talebi için AB yönetimine yazi yazdigini ve AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen'den de vites degisikligine isaret eden bir yanit geldigini aktardi.

Meloni ve liderlik ettigi sag koalisyon hükümeti, Italyan güvenlik güçlerinin 26 Subat'ta göçmenleri tasiyan teknenin batmasindan önce kurtarma operasyonu yapmamasi ve facianin ardindan bölgeye yeterince ilgi göstermemesi nedeniyle sert sekilde elestirilmisti.

Muhalefet, olayin ardindan "Çaresizlik, bir kisinin çocuklarinin hayatini tehlikeye atan bu seyahate çikmasini asla hakli göstermez. Ben olsam böyle bir yolculuga kalkismazdim." diyen Içisleri Bakani Matteo Piantedosi’nin istifasini istemis, Bakan Piantedosi ise sözlerinin yanlis yorumlandigini ifade etmisti.