Kosova'nin kuzeyinde Sirplarin protestolari sürüyorEren Beksaç

Kosova'nin kuzeyinde Sirplarin protestolari sürüyorEren Beksaç

ZVEÇAN (AA) - Kosova'nin kuzeyinde Sirplarin 26 Mayis'ta baslattiklari protestolar devam ediyor.

Sabahin erken saatlerinde Zveçan'da toplanan 1000'den fazla Sirp, NATO'nun Kosova'daki Baris Gücü (KFOR) askerlerinin Zveçan Belediyesi önünde olusturdugu güvenlik kordonunun karsisinda 250 metre uzunlugunda bir Sirp bayragi açarak "Kosova, Sirbistan'in kalbidir" sloganlari atti.

Zveçan Belediye Meclisi eski Baskani Srdan Milosavljevic, burada yaptigi konusmada, protestolari sonlandirmak için Kosova polisine ait özel kuvvetlerin belediye binalarindan ayrilmasi, "sahte" olarak nitelendirdigi yeni seçilen Arnavut belediye baskanlarinin, belediye binalarina gelmemesi ve pazartesi bölgede yasanan gerilimin ardindan tutuklanan 2 Sirp'in serbest birakilmasi yönündeki taleplerini yineledi.

KFOR ekiplerinin de sabah saatlerinde Zveçan belediye binasi çevresinde olusturduklari güvenlik kordonuna dikenli tel çekerek güvenlik önlemlerini artirdiklari gözlendi.

Sirplarin, talepleri yerine getirilinceye kadar belediye binalari önünde beklemeye devam edecekleri bildiriliyor.

Öte yandan, Kosova'daki en büyük Sirp partisi konumundaki Sirp Listesi de açiklama yayimlayarak Sirplara KFOR askerlerinin güvenligini tehlikeye atma çagrisi yapti.

- Protestolar düzenleniyor

Kosova'nin kuzeyinde Sirplarin yogun oldugu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan'da yapilan yerel seçimlerin kazanan Arnavut belediye baskanlarinin göreve baslamasi 26 Mayis'ta Kosovali Sirplar tarafindan protesto edilmisti.

Bölgede protestolarin sürmesi üzerine Kosova polisi ve KFOR, belediye binalarini tel örgülerle çevirmis ve bölgedeki personel sayisini artirmisti.

Arnavut belediye baskanlarini korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovali Sirplar arasinda arbede yasanmis, 29 Mayis’ta da belediye binalarini koruyan KFOR askerleriyle Kosovali Sirplarin karsi karsiya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmisti.

Sirbistan da ordusunu Kosova sinirina yerlestirme karari almisti.

Sirbistan, 2008'de tek tarafli bagimsizligini ilan eden Kosova'yi kendi topragi olarak görüyor.