Biden ve Albanese, Hint-Pasifik'in istikrar ve güvenligi için atilan adimlari masaya yatirdi Tugçenur Akgün

Biden ve Albanese, Hint-Pasifik'in istikrar ve güvenligi için atilan adimlari masaya yatirdi Tugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - ABD Baskani Joe Biden, Avustralya Basbakani Anthony Albanese ile Hint-Pasifik'in güvenlik ve istikrari için atilan adimlari görüstü.

Biden, Avustralya'nin nükleer denizaltiya sahip olmasi ve nükleer denizaltilarda kullanilan teknolojinin paylasilmasini içeren AUKUS anlasmasi kapsaminda California eyaletinin San Diego kentinde Avustralya Basbakani Albanese ile ikili görüsme gerçeklestirdi.

Beyaz Saray'dan yapilan yazili açiklamada, Biden'in, ABD ile Avustralya arasindaki güçlü ikili iliskiyi ve güvenlik ittifakini yeniden teyit ettigi bildirildi.

Açiklamada, liderlerin AUKUS ortakligi ve devam edecek savunma isbirligi yoluyla bölgesel güvenligi tesvik etme konusundaki ortak taahhütlerinin altini çizdikleri kaydedildi.

Liderlerin ayrica Hindistan, Japonya ve ABD'den olusan "Quad" ittifaki, Pasifik Adalari Forumu (PIF), Mavi Pasifikteki Ortaklar (PBF) gibi isbirliklerini gelistirmeyi ele aldiklari belirtilen açiklamada, iklim degisikligi dahil bölgesel istikrara yönelik güçlüklerle mücadele etme konularini da görüstükleri ifade edildi.

Açiklamada, liderlerin, Ukrayna'ya verilen destege devam etme kararliliklari vurguladiklari belirtilerek, Çin'in ortaya koydugu zorluklari da masaya yatirdiklari aktarildi.

Açiklamada, "Liderler, özgür ve açik bir Hint-Pasifik için ortak vizyonlarini ilerletmek amaciyla, Refah için Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi araciligiyla ikili ortakligi derinlestirmeye devam etmeyi taahhüt etti." ifadesine yer verildi.