Suriye'deki Rukban Kampi, bir ramazani daha Esed rejimi güçlerinin kusatmasinda geçiriyorEthem Emre Özcan,Ömer Koparan- Ailesiyle kampta yasayan sivillerden Ferham Hamad: - Kusatma altindayiz. 3 aydan fazla süredir buraya un girmiyor. Ramazan ayindayiz, zor durumdayiz. Çocuklarimiza yemek temin edemiyoruz" - Kamp sakinlerinden Abdo Ebu Muhammed: - "BM ve komsu kardes ülkelerden Rukban Kampi'na yardim etmelerini istiyoruz. 2019’den bu yana bu kampa yardim eden yok. Insanlar artik bu durumu kaldir

Suriye'deki Rukban Kampi, bir ramazani daha Esed rejimi güçlerinin kusatmasinda geçiriyorEthem Emre Özcan,Ömer Koparan- Ailesiyle kampta yasayan sivillerden Ferham Hamad:
- Kusatma altindayiz. 3 aydan fazla süredir buraya un girmiyor. Ramazan ayindayiz, zor durumdayiz. Çocuklarimiza yemek temin edemiyoruz"
- Kamp sakinlerinden Abdo Ebu Muhammed:
- "BM ve komsu kardes ülkelerden Rukban Kampi'na yardim etmelerini istiyoruz. 2019’den bu yana bu kampa yardim eden yok. Insanlar artik bu durumu kaldir

AZEZ (AA) - ÖMER KOPARAN/ETHEM EMRE ÖZCAN - Suriye-Ürdün sinirindaki Rukban Kampi'nda bir ramazani daha Bessar Esed rejiminin ablukasinda geçiren siviller, Birlesmis Milletler'den (BM) bölgeye insani yardim ulastirmasini istiyor.

Suriye'nin güneyinde çöl ortasina kurulmus derme çatma çadirlar ve kerpiç barinaklardan olusan kamp, Suriye'nin Ürdün sinirinda yer aliyor.

Kampta, iç savas nedeniyle Deyrizor, Humus'un dogusu, Humus çölü, Rakka ve Sam'in bazi bölgelerinden kaçan yaklasik 11 bin sivil bariniyor.

Iç savasta çatismalardan kaçan siviller için kurulan kamp 2018'den bu yana rejim güçlerinin kusatmasi altinda bulunuyor.

Rejim güçleri, Rukban Kampi’na akaryakit, un, gida, ilaç, odun ve çocuk sütü gibi temel yasam malzemelerin girisini sik sik engelliyor.

"Çölde yasayan ölülerin kampi" olarak tanimlanan Rukban bölgesinde yasayanlar bir ramazani daha gayriinsani sartlarda abluka altinda geçiriyor.

Bu yolla, muhaliflerin kontrolündeki bölgede yer alan kampta yasayan sivillere baski yapmayi amaçlayan rejim güçleri, uzun süredir bölgeye un girisine de izin vermiyor.

Kampta issizlik ve hayat pahaliligiyla mücadele eden Suriyeliler, ablukanin son bulmasini ve uluslararasi yardimlarin ulasmasini istiyor.

Yerinden edilenlerin günlük ekmek ihtiyacini karsilamak için kamptaki firinlar, hayvan yemi olan kepek kullaniyor.

- "2019’den bu yana kampa yardim ulastiran yok"

Ailesiyle kampta yasayan sivillerden Ferham Hamad AA muhabirine, abluka altindaki kampta çok zor sartlar altinda yasadiklarini söyledi.

Hamad, "Kusatma altindayiz. 3 aydan fazla süredir buraya un girisi olmuyor. Ramazan ayindayiz, zor durumdayiz. Çocuklarimiza yemek temin edemiyoruz. Bu mübarek ayda BM'den bu kampa yardim etmelerini istiyoruz." dedi.

Kampta tatlicilikla ugrasan Abdo Ebu Muhammed de rejim güçlerinin ablukasi yüzünden bölgeye temel malzemelerin ulasiminda sikinti yasandigini kaydetti.

Ebu Muhammed, "Un ve ekmek sikintisi yasaniyor. Geçen yila kiyasla bu sene ramazan ayi çok durgun. Isler de çok sakin. Geçen yil günde 3 tepsi tatli satarken bu sene ancak bir tepsi satabiliyoruz." diye konustu.

Insanlarin zorlu yasam sartlarina dayanma gücünün kalmadigina vurgu yapan Ebu Muhammed, "BM ve komsu kardes ülkelerden Rukban Kampi'na yardim etmelerini istiyoruz. 2019’den bu yana kampa yardim ulastiran yok. Insanlar artik bu durumu kaldiramiyor." ifadesini kullandi.