Güney Afrika Cumhurbaskani Ramaphosa, Tanzanyali mevkidasi Hassan ile görüstüMurat Özgür Güvendik

Güney Afrika Cumhurbaskani Ramaphosa, Tanzanyali mevkidasi Hassan ile görüstüMurat Özgür Güvendik

JOHANNESBURG (AA) - Güney Afrika Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa, ülkesini ziyaret eden Tanzanya Devlet Baskani Samia Suluhu Hassan ile bir araya geldi.

Güney Afrika'nin yürütme baskenti Pretorya'daki Union Buildings'teki görüsmede, Ramaphosa ve Hassan, ikili isbirligi ve iliskileri gelistirme olanaklari ile kitasal ve bölgesel güvenlik meselelerini ele aldi.

Ziyaret kapsaminda, ekonomik alanda iki mutabakat zapti imzalandi. Böylece iki ülke arasinda simdiye kadar imzalanan mutabakat zapti sayisi 17'ye yükseldi.

Iki lider, görüsmenin ardindan Pretorya'daki CSIR Uluslararasi Konferans Merkezi'nde düzenlenen Güney Afrika-Tanzanya Is Forumu'na katildi.

Cumhurbaskani Ramaphosa, ortak basin toplantisinda, iki ülke arasinda hizla gelismekte olan ekonomik iliskilere dikkati çekerek, "Güney Afrika'dan Tanzanya'ya yapilan ihracat 1995'te 177 milyon dolarken bu rakam 2021'de 459 milyon dolara yükseldi. Tanzanya'nin Güney Afrika'ya ihracati ise 1995'te 4,5 milyon dolar seviyesindeyken 2021'de 30 milyon dolara yükseldi." ifadelerini kullandi.

Güney Afrikali sirketlerin, halihazirda Tanzanya'da 18 binden fazla istihdam yaratan, toplam degeri 1 milyar dolari bulan 250 projeye yatirim yaptigini belirten Ramaphosa, ayrica 2021'de Tanzanya'dan çikarilan 880 milyon dolar degerinde altin cevherinin Güney Afrika'daki rafinelerde islenerek dünya pazarina sunuldugunu söyledi.

Hassan da 2021'de göreve gelmesinin ardindan ilk kez ziyaret ettigi Güney Afrika'da bulunmaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Güney Afrika'nin Tanzanya ve diger Dogu Afrika ülkelerinde en önemli dogrudan yabanci yatirim kaynaklarindan biri oldugunu belirten Hassan, "Bu, Güney Afrika ve Tanzanya halki için daha fazla ticaret, yatirim firsati, teknoloji transferi, egitim firsati ve kültürel etkilesim anlamina geliyor." dedi.