TAYSAD Yönetim Kurulu Baskanligi’na yeniden Albert Saydam seçildiAbdulkadir Günyol- Genel kurulda; deprem felaketinin etkileri, otomotiv sanayisinin bu süreçteki çalismalari ve bu dönemde otomotiv sanayisinin ekonomiye katkisinin önemine iliskin önemli mesajlar paylasildi

TAYSAD Yönetim Kurulu Baskanligi’na yeniden Albert Saydam seçildiAbdulkadir Günyol- Genel kurulda; deprem felaketinin etkileri, otomotiv sanayisinin bu süreçteki çalismalari ve bu dönemde otomotiv sanayisinin ekonomiye katkisinin önemine iliskin önemli mesajlar paylasildi

ISTANBUL (AA) - Tasit Araçlari Tedarik Sanayicileri Dernegi’nin (TAYSAD) 44’üncü Olagan Genel Kurulu'nda 2 yil önce yönetim kurulu baskanligini devralan Albert Saydam yeniden baskan olarak seçildi.

Dernekten yapilan açiklamaya göre, Türkiye otomotiv tedarik sanayisinin çati kurulusu Tasit Araçlari Tedarik Sanayicileri Dernegi’nin (TAYSAD) 44’üncü Olagan Genel Kurul Toplantisi, üyeler ile paydas kurum temsilcilerinin katilimiyla gerçeklestirildi.

Genel kurulda; deprem felaketinin etkileri, otomotiv sanayisinin bu süreçteki çalismalari ve bu dönemde otomotiv sanayisinin ekonomiye katkisinin önemine iliskin önemli mesajlar paylasildi.

TAYSAD’in yeni döneminde baskanlik görevine, 2 yildir bu görevi üstlenen Albert Saydam yeniden seçilirken, Yönetim Kurulunda Birinci Otomotiv (Yakup Birinci), Cavo Otomotiv (Berke Ercan), Parsan Makine (Lokman Yamantürk), Avitas (Sekib Avdagiç), Assan Hanil (Atacan Güner), Ditas (Osman Sever), Farplas (Ahu Büyükkusoglu Serter), Feka (Taner Karslioglu), Norm Civata (Fatih Uysal) ve Toyota Boshoku (Hakan Konak) gibi sektörün öncü firmalari ve temsilcileri yer aldi.

- Sektör olarak kendimizi sorgulamaliyiz

Açiklamada toplantidaki konusmasina yer verilen TAYSAD Yönetim Kurulu Baskani Albert Saydam, Afet ve Risk Yönetimi Çalisma Grubu’nu kurma karari aldiklarini, bu sayede bir taraftan afet bölgesinin geçmise dönebilmesi için gerekli destek faaliyetlerini planlarken, bir taraftan da üyeler arasi afet yönetim sistemini kurmaya yöneldiklerini kaydetti.

Dünyada ve Avrupa'da araç üretiminin pandemi öncesi rakamlarina gittikçe yaklastigini belirten Saydam, "Bunun büyük bir kismi ise Uzakdogu, Çin ve Hindistan'daki talep ve üretimden kaynaklaniyor. Halen 2017’deki 100 milyona yaklasan dünya üretiminden uzaktayiz ama su anda 3 ila 5 sene içinde 100 milyonluk üretime ulasilacagi yönünde varsayimlar var." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’ye bakildiginda ise tablonun bu kadar olumlu olmadigini vurgulayan Saydam, sunlari aktardi:

"2022’yi üretimde dünyada 13’üncü, satista da 18’inci olarak kapattik. 2023 tahminleri ise uluslararasi raporlarda bir sira gerileyecegimiz yönünde. Bir sira gerileyecegiz derken önümüzdeki ülkeler Kanada, Endonezya, Fransa ve Ispanya. Hem TAYSAD hem de OSD’nin ilk 10’da yer alma hedefi var. Bunun su andaki karsiligi 2,3 milyon adetlik araç üretimidir. 2017’de 1,7 milyonu yakalamistik, bu sene ise üretimimiz 1,3 milyon adedin gerisinde kalacak gibi görünüyor. Bu tablo esasinda hepimizin, otomotivde yer alan paydaslarin ve sirketlerin önünde bulundurmasi gereken ve ‘neden dünyadaki büyümeyi yakalayamiyoruz’ diye kendimizi sorgulamamiz gereken bir tablo."

- Tedarikçinin payi artiyor

Saydam, ihracatta daha olumlu bir durum yasandigini ifade ederek, "2017’deki en fazla araç üretimi oldugu dönemde yüzde 34’ü tedarik sanayi olmak üzere 29 milyar dolarlik bir ihracatimiz vardi. 2022’de tedarik sanayisinin oranini yüzde 42’ye çikardik. 2023’deki hedefimiz yüzde 44’ün üzerine çikarak toplam otomotiv ihracatini 35 milyar dolarin üzerine tasimak ve bir sene için kimya endüstrisine emanet etmis oldugumuz sampiyonlugu bu sene geri almak. Ilk 2 ayda açik ara ile liderligi geri almis durumdayiz." açiklamasinda bulundu.

- Orta vadeli çözümlere odaklanmaliyiz

Türkiye’nin aksine Avrupa’da gündemin oldukça farkli oldugunu vurgulayan Saydam, su ifadeleri kullandi:

"Avrupa'da ne konusuluyor? Avrupa Birligi elektriklinin yaninda e-fuel’lü araçlarin da kullanimi uzun tartismalardan sonra, Almanya’nin bastirmasiyla onaylandi. Avrupa'da elektrikli araçlara yapilmis olan yatirimin haricinde hidrojen yakit hücreleriyle ilgili yatirimlarin geri kaldigi, esas hedefin yakit hücreleri ve sifir emisyona en yakin çözüm olmasindan o yöne yönelimi konusunda tartismalar yürütülmekte. Avrupa'da araç içi bilginin sahibinin kim olacagi, bunun fikri mülkiyet haklarinin kime ait olacagi, bununla ilgili bir uygunsuzluk durumunda hangi mahkemelerin yetkili oldugu konusuluyor.

Avrupa'da su anda bir akim ile ortaya getirilen ticari araçlardaki Euro 7 düzenlemesinin çevre kirliliginin iyilestirilmesine, esasinda dogurdugu maliyetten çok daha az bir etkisi oldugu konusulmakta. Gördügünüz gibi gündemimiz farkli. Bu yüzden TAYSAD ve diger sivil toplum kuruluslari, mümkün oldugunca üyelerini gündemden uzaklastirarak orta vadeli çözümlerin konusulacagi bir ortam için kanun koyucu ile beraber çalismalidir."

- TAYSAD Basari Ödülleri sahiplerini buldu

Toplanti TAYSAD Basari Ödülleri ile devam etti. “En fazla ihracat yapan üyeler” kategorisinde Bosch birincilik ödülünü alirken, CMS Jant ikincilik, Tirsan Treyler ise üçüncülük ödülüne layik görüldü. “Ihracatini en fazla artiran üyeler” kategorisinde de Döksan Basinçli Döküm birincilik, GKN Sinter ikincilik, Freudenberg de üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

“Patent” kategorisinde birincilik ödülü Tirsan Treyler’e takdim edilirken, Vestel Elektronik ikincilik, Bosch da üçüncülük ödülünü aldi. TAYSAD tarafindan organize edilen egitimlere en çok katilim saglayan Mutlu Akü, bu alanda birincilik ödülüne layik görülürken; ikincilik ödülü Tekkan Plastik’e, üçüncülük ödülü ise Pimsa Otomotiv’e verildi. Ayrica törende TAYSAD’in baslattigi “Firsati Esitle Yetenegi Çesitle” isimli sosyal sorumluluk projesi kategorisinde, sahasindaki kadin istihdamini en çok artiran Teknorot’a da sertifikasi takdim edildi.