MSB ile Savunma Sanayii Baskanligi, mayin temizleme teçhizati tedarik sözlesmesi imzaladiHüseyin Cem Dagistanli

MSB ile Savunma Sanayii Baskanligi, mayin temizleme teçhizati tedarik sözlesmesi imzaladiHüseyin Cem Dagistanli

ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanligi (MSB) bünyesindeki Askeri Fabrika ve Tersane Isletme AS (ASFAT) ile Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi arasinda 2 Mayin Temizleme Teçhizati (MEMATT) için tedarik sözlesmesi imzalandi.

MSB'den yapilan yazili açiklamada, söz konusu sözlesmenin Jandarma Genel Komutanligi ihtiyacinin karsilanmak üzere imzalandigi belirtilirken, 2 MEMATT teslimatinin mayista tamamlanmasinin planlandigi anlatildi.

Türkiye'nin mayin temizleme konusunda disa bagimliligini bitirmek ve mayin sahalarinin emniyetli, etkili ve hizli sekilde temizlenmesi için 2019'da ASFAT tarafindan MEMATT için tasarim faaliyetlerinin basladigi animsatilan açiklamada, MEMATT'in askeri fabrikalar ve özel sektör isbirligiyle bir yildan kisa sürede tasarlanip üretildigi vurgulandi.

Açiklamada, yakin zamanda 6 MEMATT'in Türkiye'ye teslim edildigi, ayrica Azerbaycan'a 20, Togo'ya 2, Burkina Faso'ya 2 olmak üzere 3 ülkeye MEMATT ihraç edildigi bildirildi.

- MEMATT, rakiplerinden üstün özelliklere sahip

Uluslarasi muadillerine nispeten çok daha üstün özelliklere sahip MEMATT'in 8 kilogram TNT'ye dayanikli olacak sekilde tasarlandigi belirtilen açiklamada sunlar kaydedildi:

"5 kilometre uzaktan kumandayla yönetilen MEMATT araç üzerindeki kamera sayisiyla operatöre kullanim kolayligi saglamaktadir. Aracin tozlu alanlarda operasyonuna duraksamadan devam etmesi için gerekli sizdirmazlik yetenekleri arttirilarak, kumanda boyutu kullanici dostu olacak sekilde yeniden boyutlandirildi. Aracin konumu da dahil olmak üzere araçla operasyonun yürütüldügü sahadaki performansa iliskin tüm verilere araç kumandasinda operatör kullanim ve kontrolüne açik hale getirildi."

- Farkli ülkelere MEMATT ihracati gerçeklestirilmesi planlaniyor

Açiklamada, halihazirda gerek yakin gerekse uzak cografyadaki ülkelerden taleplere iliskin çalismalarin ASFAT tarafindan yürütülmekte oldugu ve çok kisa sürede farkli ülkelere MEMATT ihracatinin gerçeklestirilmesinin planlandigi bilgisi paylasildi.

Uluslararasi muadillerinde bulunmayan birtakim özelliklerin MEMATT'a entergrasonu noktasinda çalismalarin sürdügü anlatilan açiklamada, "Söz konusu çalismalarin nihayete ermesine müteakip MEMATT alaninda rakiplerine nazaran kiyaslanmayacak üstün özelliklere sahip olacak ve insansiz kara araci ihracati konusunda öncülügünü sürdürecek." degerlendirmesinde bulunuldu.