Rusya: ABD ile Fransa, Ermenistan-Azerbaycan arasinda arabuluculuk rolünde basarisiz olduDmitri Chirciu

Rusya: ABD ile Fransa, Ermenistan-Azerbaycan arasinda arabuluculuk rolünde basarisiz olduDmitri Chirciu

MOSKOVA (AA) - Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD ile Fransa'nin Ermenistan ve Azerbaycan arasindaki iliskilerin iyilestirilmesi konusundaki arabuluculuk rolünde basarisiz oldugunu söyledi.

Zaharova, baskent Moskova'da düzenledigi haftalik basin toplantisinda güncel konulara dair açiklamalarda bulundu.

Karabag bölgesinde Laçin Koridoru'ndaki duruma deginen Zaharova, söz konusu durumun Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 2020'de imzaladigi üçlü bildiri dogrultusunda çözülmesi için gerekli adimlarin atildigini dile getirdi.

Zaharova, "Ermenistan'in bu duruma karsilikli olarak kabul edilebilir çözümlerin bulunmasina katki saglamasinin önemli oldugunu" vurguladi.

Azerbaycan ile Ermenistan Disisleri Bakanlarinin baskent Moskova'da görüsmesi ihtimaliyle ilgili soru üzerine Zaharova, "Görüsme konusunda mutabakata varildi. Görüsme tarihi ileride duyurulacak." ifadesini kullandi.

- "Washington ve Paris'in girisimleri siyaset ve konjonktüre dayali"

Zaharova, Batili ülkelerin Azerbaycan ile Ermenistan arasindaki iliskilerin iyilestirilmesi konusundaki pozisyonlarini da degerlendirerek "Fransa basta Avrupa Birligi (AB) ile ABD temsilcileri, Ermenistan-Azerbaycan normallesmesi konusunda 'dürüst arabulucu' rolü için basvuruda bulunmustu. Mevcut duruma bakilacaksa bunlar, bu konuda basarisiz oldu." dedi.

Söz konusu ülkelerin, Güney Kafkasya'da barisin saglanmasiyla ilgilenmediklerine isaret eden Zaharova, "Washington ve Paris'in gerçek girisimleri siyaset ve konjonktüre dayali. Onlarin planlarinda, bölgedeki halklarin kaderiyle ilgili endiseler yer almiyor." seklinde konustu.

- "Sudan'daki taraflari itidale çagiriyoruz"

Sudan'daki duruma deginen Zaharova, buradaki çatismalardan endise duyduklarini dile getirerek "Çatisma taraflarini siyasi irade ve itidal göstermeye, ateskes için de acilen adimlar atmaya çagiriyoruz." dedi.

Zaharova, G7 ülkelerinin Rusya'ya ihracati yasaklama girisimlerine iliskin ise "yeni yaptirimlarin uygulanmasi durumunda buna gerekli yaniti vereceklerini" vurguladi.

Sözcü Zaharova, "Rusya'ya yönelik olasi yeni kisitlamalar, uluslararasi ticaret alaninda kabul görmüs ilkeleri baltalayacak. Bunun kayiplari ABD'yi rahatsiz etmiyor çünkü bunlar öncelikle AB ülkelerini etkileyecek. Washington'da diger ülkeleri düsünen mi var?" ifadelerini kullandi.