Nakit avans kullanimi ve kredili mevduat hesabi kredilerinde hiçbir sinirlama uygulanmayacakMurat Aslan

Nakit avans kullanimi ve kredili mevduat hesabi kredilerinde hiçbir sinirlama uygulanmayacakMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), kredi kartindan nakit avans ve kredili mevduat hesabi kullaniminda hiçbir sinir uygulanmayacagini duyurdu.

Merkez Bankasi'ndan bankalara gönderilen talimatla nakit avans ve kredili mevduat hesabi düzenlemeleri konusuna açiklik getirildi.

Talimatta, kredi kartindan nakit avans kullanimi ve kredili mevduat hesabi kredilerinde hiçbir sinirlama uygulanmayacagi bildirildi.

Menkul Kiymet Tesisine Iliskin Uygulama Talimati'nda, nakit avans, kredili mevduat hesabi kredileri ve kuyum harcamalarinin makroihtiyati tedbir uygulamalarindan muaf tutulacagi belirtildi.

Bankalara gönderilen yazida, "Baskanlik makami talimati kapsaminda, bireysel kredi kartlari vasitasiyla yapilan kuyum harcamalari ve nakit çekimlerinin kredi türüne göre menkul kiymet tesisinden hariç tutulmasinin uygun olacagi degerlendirilmektedir." denildi.

- Kredi büyümesine göre menkul kiymet tesisi muafiyeti

Ayrica, konut, tarim, esnaf, KOBI, ihracat ve yatirim kredileri ile mali kuruluslara kullandirilan krediler ile birlikte kurumsal kredi kartlari, tüketicilere kullandirilan kredili mevduat hesabi kredilerine kredi büyümesine göre menkul kiymet tesisi muafiyeti saglandi.

Merkez Bankasi, bankalarin kredi karti ve kredili mevduat hesabi kullanimlarinda belirli oranda menkul kiymet tesisi uygulamasina yönelik düzenlemeye gitmis ancak bazi bankalar, bunun yerine kredi karti kullanimlarinda sert uygulamalara yönelmisti.