Cumhurbaskani Erdogan ile Rusya Devlet Baskani Putin’in Soçi'deki görüsmesi basladiAli Cura- Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin: - "(Türkiye ile) Yakin zamanda hem gaz konusunda hem baska alanlarda önemli adimlar atacagiz" - “(Cumhurbaskani Erdogan ile) Ukrayna krizini görüsecegiz. Tahil anlasmasini gündeme getireceksiniz, biz bu görüsmelere açigiz”

Cumhurbaskani Erdogan ile Rusya Devlet Baskani Putin’in Soçi'deki görüsmesi basladiAli Cura- Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin:
- "(Türkiye ile) Yakin zamanda hem gaz konusunda hem baska alanlarda önemli adimlar atacagiz"
- “(Cumhurbaskani Erdogan ile) Ukrayna krizini görüsecegiz. Tahil anlasmasini gündeme getireceksiniz, biz bu görüsmelere açigiz”

SOÇI (AA) - Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Karadeniz Tahil Anlasmasi ile ilgili görüsmelere açik oldugunu söyledi.

Putin, Soçi sehrindeki Rus Sanatoryum’da Cumhurbaskani Erdogan ile görüsmesinin basinda konustu.

Türkiye’deki seçimlerden sonra ilk defa dogrudan kisisel olarak görüstüklerini belirten Putin, Erdogan’i seçimdeki basarisindan dolayi tebrik etti.

- “Iki ülke arasindaki ticarette olumlu egilim devam ediyor”

Putin, Rusya ile Türkiye arasindaki iliskilerin Erdogan’in dogrudan katilimiyla kazandigi gelismenin hizini sürdürdügünü belirterek, “Geçtigimiz yil ticaretimizin yüzde 80'den fazla, kanimca yüzde 86 arttigina dikkatinizi çekmek isterim. Bu yilin ilk yarisinda olumlu egilim devam ediyor. Geçen seneki kadar güçlü degil ama yine de olumlu.” dedi.

Iki ülke iliskilerinin çesitlendigine dikkati çeken Putin, tarim ve enerji gibi geleneksel alanlarin yaninda diger alanlarda da iliskilerin gelismesinin kendisini mutlu ettigini vurguladi.

- "Türkiye’deki dogal gaz merkezi müzakerelerinin yakinda tamamlanmasini umuyorum”

Putin, bölgedeki enerji durumunu daha istikrarli ve dengeli hale getirmek amaciyla Türkiye'de dogal gaz merkezi kurulmasina iliskin müzakereleri yakinda tamamlayacaklarini umdugunu ve bunun faydali olacagini söyledi.

Tarim ürünlerini Türk üreticilerden Rusya pazarina ulastirma olanaklarini genislettiklerini ve bu alandaki hacmin büyüdügüne isaret eden Putin, metalurji endüstrisi alanindaki iliskilerin de gelistigini, bu konuda çok iyi bir beklentinin oldugunu vurguladi.

- "Türkiye, uluslararasi nükleer devletler kulübü üyesi oldu"

Putin, “Biz enerji alaninda da çok emin adimlarla ilerliyoruz. (Türkiye ile) Yakin zamanda hem gaz konusunda hem baska alanlarda önemli adimlar atacagiz. Her iki taraftaki ana tedarikçiler ve tüketiciler arasinda anlasmalar saglandi, umarim bu gerçeklesir ve yakin gelecekte buna sahit oluruz.” diye konustu.

Akkuyu Nükleer Santrali’nde insaatin devam ettigini animsatan Putin, “Türkiye, Rus nükleer yakitinin ilk partisinin Akkuyu'ya teslim edilmesinin ardindan artik kelimenin tam anlamiyla uluslararasi nükleer devletler kulübünün üyesi oldu. Her sey planladigimiz gibi gidiyor, gelecek yil ilk üniteyi faaliyete geçirecegiz. Isbirligimizi sürdürmek için ilginç olasi seçenekler var.” degerlendirmesinde bulundu.

- "Ukrayna krizi ve Tahil Koridoru Anlasmasi gündemde olacak”

Putin, Türkiye ile Rusya’nin bulundugu bölgedeki duruma iliskin de Erdogan ile görüseceklerini söyledi.

Putin, “Bölgede güvenligin saglanmasi açisindan konusacaklarimiz var. (Cumhurbaskani Erdogan ile) Ukrayna krizini görüsecegiz. Tahil anlasmasini gündeme getireceksiniz, biz bu görüsmelere açigiz." ifadelerini kullandi.

Suriye'deki durum için Erdogan ile çok sey yaptiklarini hatirlatan Putin, “(Suriye meselesi) Bu konunun Türkiye Cumhuriyeti açisindan ne kadar hassas oldugunu biliyorum, maddi olarak da yaninizdayiz.” dedi.

Putin, Astana Formati çerçevesinde yapilan en temel seylerin ve bu platformun konsolide edilmesi gerektigini vurguladi.

Libya meselesini de ele alacaklarini dile getiren Putin, ikili ve uluslararasi nitelikte baska konulari da görüseceklerini sözlerine ekledi.