ABD, Avustralya'ya Tomahawk füzesi satisini onayladiSeyma Uzundere

ABD, Avustralya'ya Tomahawk füzesi satisini onayladiSeyma Uzundere

CANBERRA (AA) - ABD'nin, Avustralya’ya 220 kadar Tomahawk füzesi satisini onayladigi bildirildi.

ABD Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Avustralya’nin Bati Pasifik'teki "en önemli müttefiklerinden biri oldugu" ve füze satisina iliskin anlasmanin "ABD’nin dis politika ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyecegi" belirtildi.

Açiklamada Tomahawk füzelerinin, AUKUS anlasmasi kapsaminda alinmasi planlanan Virginia sinifi denizaltilardan ateslenebilecegi belirtildi.

Yaklasik 900 milyon dolar degerindeki 220 kadar füze alim anlasmasinin Arizona merkezli Amerikan firmasi Raytheon ile imzalanmasi bekleniyor.

Avustralya Savunma Bakani Richard Marles, ABD ile yakin çalistiklarini ve uzun menzilli saldiri füzelerine sahip olmanin ülkesinin askeri kapasitesi için önemli oldugunu ifade etti.

Avustralya, Ingiltere’nin ardindan ABD’den Tomahawks füzesi alan ikinci ülke oldu.

Bunun yani sira, Japonya da ABD'den 2026’ya kadar 400 Tomahawk füzesi satin alabilecegini bildirmisti.

Avustralya Savunma Sanayi Bakani Pat Conroy konuya iliskin ABC’ye verdigi röportajda, Avustralya Savunma Kuvvetlerinin Avustralya ana karasindan mümkün olan en uzak mesafede rakiplerle mücadele etme yeterliligini gelistirerek, "en iyi kapasiteyi" hedeflediklerini kaydetti.

AUKUS anlasmasi, Avustralya’yi "nükleer güce ulasmadan önce nükleer denizaltilara sahip ilk ülke" konumuna getirmesi nedeniyle gelecekte bölgedeki gerilimi artirabilecegi yönünde endiselere yol açiyor.

Ülkede 1991-1996 arasinda görev yapan eski Basbakan Paul Keating, AUKUS'u, "1. Dünya Savasi'ndaki zorunlu askerlik kararindan bu yana bir Isçi Partisi hükümetince verilen en kötü uluslararasi karar" olarak tanimlamisti.

Avustralya Basbakani Anthony Albanese, Ingiltere ve ABD ile imzaladiklari nükleer enerjiyle çalisan denizalti üretimi anlasmasi AUKUS'a yönelik ülke içinden gelen elestirilere karsi, Çin'in bölgedeki askeri gücünü ciddi sekilde artirdigi ve bu yüzden de anlasmanin gerekli oldugu savunmasini yapmisti.

- AUKUS anlasmasi

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve Ingiltere ile nükleer denizalti teknolojisi alaninda isbirligini öngören AUKUS anlasmasini imzalamisti.

3 ülkenin isimlerinin Ingilizcedeki kisaltmasindan olusan "AUKUS" anlasmasi uyarinca Güney Avustralya eyaletinin baskenti Adelaide'deki tersanelerde, en az 8 nükleer enerjiyle çalisan denizalti insa edilmesi planlaniyor.

Anlasma uyarinca Avustralya'nin sahip olacagi nükleer enerjili denizaltilar, Hint-Pasifik'te istikrari desteklemek ve anlasmaya taraf olan ülkelerin ortak degerleri ile çikarlarinin korunmasina katki sunmak için kullanilacak.

Hint-Pasifik bölgesinde, Çin'in büyüyen askeri varligina karsi yapildigi açiklanan AUKUS anlasmasina tepki gösteren Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, "anlasmanin bölgesel baris ve istikrari ciddi sekilde baltalayacagi" elestirisinde bulunmustu.