Seçim takvimi yarin islemeye basliyorKemal Karadag- Cumhurbaskani adayligi için basvurular 19 Mart'ta baslayacak. Seçmenler tarafindan aday gösterilecekler için gerekli 100 bin imza 22 Mart-27 Mart arasinda toplanacak. Siyasi partilerce cumhurbaskani adayligi için yapilacak basvurular 23 Mart saat 17.00'de sona erecek - Ittifak yaparak seçime katilma karari alan siyasi partilerin genel baskanlarinin imzalarini içeren ittifak protokolünü YSK'ye teslim etmeleri için son gün 24 Mart - Cumhurbaskani

Seçim takvimi yarin islemeye basliyorKemal Karadag- Cumhurbaskani adayligi için basvurular 19 Mart'ta baslayacak. Seçmenler tarafindan aday gösterilecekler için gerekli 100 bin imza 22 Mart-27 Mart arasinda toplanacak. Siyasi partilerce cumhurbaskani adayligi için yapilacak basvurular 23 Mart saat 17.00'de sona erecek
- Ittifak yaparak seçime katilma karari alan siyasi partilerin genel baskanlarinin imzalarini içeren ittifak protokolünü YSK'ye teslim etmeleri için son gün 24 Mart
- Cumhurbaskani

ANKARA (AA) - Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazirladigi takvim kapsaminda, 14 Mayis'ta yapilacak Cumhurbaskani Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi süreci yarin basliyor.

YSK'nin hazirladigi takvim kapsaminda sürecin baslangici 18 Mart olarak belirlendi.

Takvime göre cumhurbaskani adayligi için basvurular 19 Mart'ta baslayacak. Seçmenler tarafindan aday gösterilecekler için gerekli 100 bin imzanin toplanmasina 22 Mart'ta baslanacak. Imzalarin 27 Mart saat 20.00'ye kadar toplanmasi gerekecek. Seçmenler bu süre içinde ilçe seçim kurullarina imza verecek.

Siyasi partiler, cumhurbaskani adayligi basvurularini 23 Mart saat 17.00'ye kadar yapabilecek.

Ittifak yaparak seçime katilma karari alan siyasi partilerin genel baskanlarinin imzalarini içeren ittifak protokolünü YSK'ye teslim etme süresi 24 Mart'ta sona erecek.

Cumhurbaskani geçici aday listesi 28 Mart'ta Resmi Gazete'de yayimlanacak ve saat 08.00 itibariyla itiraz süreci baslayacak. Cumhurbaskani geçici aday listesine yapilacak itirazlarin süresi 29 Mart saat 17.00'de sona erecek ve itirazlar YSK tarafindan incelenmeye baslanacak. Cumhurbaskani geçici aday listesine yapilan itirazlarin YSK tarafindan karara baglanmasi süreci 30 Mart'ta sona erecek.

Cumhurbaskani kesin aday listesi 31 Mart'ta Resmi Gazete'de yayimlanacak ve cumhurbaskani seçimi propaganda dönemi baslayacak.

Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katilacaklari seçim çevrelerine ait aday listelerini YSK'ye teslim etmeleri 9 Nisan saat 17.00'de sona erecek. Bagimsiz milletvekili adayligi için il seçim kurullarina basvuru süresi de ayni saatte son bulacak ve il seçim kurullari bagimsiz milletvekili adaylarini YSK'ye bildirecek.

Seçim takviminin bazi önemli asamalari söyle:

18 Mart: Ittifak yaparak seçime katilma karari alan siyasi partilerin, genel baskanlarin imzalarini içeren ittifak protokolünü YSK'ye teslim etme süreci baslayacak.

19 Mart: Cumhurbaskani adayligi için siyasi partilerce YSK'ye yapilacak adaylik basvurulari ile seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerin YSK'ye yapilacak adaylik basvurulari baslayacak.

20 Mart: Cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerin, YSK'ye yapacaklari adaylik basvurusu saat 17.00'de sona erecek. YSK tarafindan cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerin adaylik basvurularinin incelenmesi tamamlanarak, saat 23.00 itibariyla eksiklikler ve adayliklari reddedilenler adaylara bildirilecek.

Muhtarlik bölgesi aski listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere iliskin aski listeleri güncellenmek üzere saat 08.00 itibariyla ilçe seçim kurullarinca askiya çikarilacak ve itiraz süreci baslayacak. Yurt disi seçmen kütügü, Türkiye saati ile 08.00'de "www.ysk.gov.tr" adresinden ilan edilecek ve itiraz süreci baslayacak. YSK'nin internet sitesinden bina esasina göre düzenlenen seçmen kayitlarinin sorgulanmasina baslanacak.

21 Mart: Cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerden basvurusu YSK tarafindan reddedilen adayin, yeniden inceleme talebinde bulunmasi saat 15.00'te sona erecek. Yeniden inceleme talebine iliskin basvurular YSK tarafindan saat 17.00'de karara baglanacak. Cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday
gösterilmek isteyenlerden basvurulari kabul edilenler ise saat 20.00'de YSK tarafindan ilan edilecek.

22 Mart: Cumhurbaskani adayligi basvurusu kabul edilenler için seçmenler tarafindan teklifte bulunulmasina baslanilacak.

23 Mart: Siyasi partilerce cumhurbaskani adayligi için yapilacak basvuru süresi saat 17.00'de sona erecek.

24 Mart: Siyasi partilerce yapilan cumhurbaskani adaylik basvurularinin YSK tarafindan incelenmesine baslanacak ve tespit edilen eksikliklerin tamamlanmasina iliskin yazili bildirimde bulunulacak.

Ittifak yaparak seçime katilma karari alan siyasi partilerin genel baskanlarinin imzalarini ihtiva eden ittifak protokolünü YSK'ye teslim etme süresi sona erecek.

27 Mart: Cumhurbaskani adayligi için seçmenler tarafindan aday gösterilmek isteyenlerden basvurulari kabul edilenler için seçmenler tarafindan teklifte bulunulmasi süresi saat 20.00'de sona erecek.

28 Mart: Cumhurbaskani geçici aday listesi Resmi Gazete'de yayimlanacak ve saat 08.00 itibariyla itiraz süreci baslayacak.

29 Mart: Cumhurbaskani geçici aday listesine yapilacak itirazlarin süresi saat 17.00'de sona erecek ve itirazlar YSK tarafindan incelenmeye baslanacak.

30 Mart: Cumhurbaskani geçici aday listesine yapilan itirazlarin YSK tarafindan karara baglanmasi süreci sona erecek.

31 Mart: Cumhurbaskani kesin aday listesi Resmi Gazete'de yayimlanacak ve cumhurbaskani seçimi propaganda dönemi baslayacak.

1 Nisan: Cumhurbaskani adaylarinin birlesik oy pusulasindaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'de kura çekimi yapilacak.

2 Nisan: Muhtarlik bölgesi aski listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere iliskin aski listeleri askidan indirilecek ve itiraz süreci sona erecek.

3 Nisan: Muhtarlik bölgesi aski listelerine ve yurt disi seçmen kütügü ile tutuklular ve taksirli suçlardan hükümlülere iliskin aski listelerine yapilacak itirazlar karara baglanacak.

6 Nisan: Ittifak yapan siyasi partilerin ittifaktan vazgeçmelerine iliskin süre saat 17.00'de sona erecek. Ittifaktan vazgeçen siyasi partiler YSK tarafindan saat 18.00'e kadar ittifak içerisindeki diger siyasi partilere bildirilecek.

7 Nisan: Ittifaktan vazgeçen siyasi parti/partiler olmasi halinde, ittifak içerisinde kalan diger siyasi partilerin ittifak protokolünde degisiklik yapmalari veya ittifaktan vazgeçtiklerini bildirmelerine iliskin süre saat 17.00'de son bulacak.

8 Nisan: Ittifaklarin ve siyasi partilerin birlesik oy pusulasindaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'de kura çekilecek.

9 Nisan: Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katilacaklari seçim çevrelerine ait milletvekili aday listelerini YSK'ye alindi belgesi karsiliginda tasinabilir bellek ve kagit ortaminda teslim etme süresi 17.00'de sona erecek. YSK tarafindan partilerin verdikleri aday listelerinin incelenmesine baslanacak.

Bagimsiz milletvekili adayligi için il seçim kurullarina basvuru süresi de ayni saatte son bulacak ve il seçim kurullari bagimsiz milletvekili adaylarini YSK'ye bildirecek.

10 Nisan: Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügünden alinan bilgilere göre seçmenlerden ölmüs olanlar ile Türkiye Cumhuriyeti vatandasligindan çikarilanlarin Seçmen Kütügü Genel Müdürlügünce islenmesi tamamlanacak.

12 Nisan: Yurt içi ve yurt disi seçmen kütükleri kesinlestirilecek. Yurt içi seçmenlerin oy verecegi yer ve sandiklar belirlenecek.

19 Nisan: Seçmen bilgi kagitlarinin dökümüne ve dagitimina baslanilacak, siyasi partilerden sandik kurulunda görev alacak olan üye listelerinin ilçe seçim kurulu baskanligina verilmesi istenilecek. YSK tarafindan milletvekili kesin aday listelerinin seçim çevreleri itibariyla ilan edilmek üzere il seçim kurullarina ve Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda yayimlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek.

27 Nisan: Gümrük kapilari ile yurt disinda oy verme islemi baslayacak.

4 Mayis: Propaganda serbestligi ve bir kisim seçim yasaklari baslayacak.

7 Mayis: Radyo ve televizyon propaganda konusmalari baslayacak. Seçmen bilgi kagitlarinin seçmenlere dagitimi tamamlanacak.

9 Mayis: Yurt disinda oy verme islemi sona erecek.

13 Mayis: Seçim propaganda süreci saat 18.00 itibariyla sona erecek.

14 Mayis: Oy verme günü. Seçim yasaklari saat 24.00'te sona erecek. Cumhurbaskani seçimi geçici sonuçlari saat 23.59'a kadar ilan edilecek.

Ilk oylamada geçerli oylarin salt çogunlugu saglanmadigi takdirde 28 Mayis'ta yapilacak Cumhurbaskani Seçimi'nin ikinci oylamasina iliskin seçim takvimi ise söyle isleyecek:

15 Mayis: Ikinci oylamaya katilmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katilmamasi halinde aday ikamesi için belirlenen süre saat 17.00'de sona erecek. Geçici sonuçlarin ilaninin gecikmesi halinde aday ikamesine iliskin seçim takvimi buna göre teselsül ettirilecek. Propaganda dönemi baslayacak. Sandik kurullarinin kararlari ve tutanaklarina karsi ilçe seçim kurullarina yapilacak itiraz süresi saat 17.00'de sona erecek ve ilçe seçim kurullarinca en geç saat 23.59'a kadar karara baglanacak.

16 Mayis: Ilçe seçim kurulu kararlari ile birlestirme tutanaklarina karsi il seçim kuruluna yapilacak itiraz süresi saat 17.00'de son bulacak ve yapilan itirazlar il seçim kurullarinca en geç saat 23.59'a kadar karara baglanacak.

17 Mayis: Il seçim kurulu kararlarina ve il birlestirme tutanaklarina karsi YSK'ye yapilacak itiraz süresi 17.00'de sona erecek. Ilçe seçim kurullarinca, sandik kurulu ve diger görevlilerin degisikliklerinin SEÇSIS'e islenmesine baslanacak. Yurt disi ilçe seçim kurulunca, varsa saklama ve ulastirma kurulu, sandik kurulu ve diger görevlilerin degisiklikleri yapilacak.

18 Mayis: Il seçim kurulu kararlarina ve il birlestirme tutanaklarina karsi yapilan itirazlar YSK tarafindan karara baglanacak.

19 Mayis:YSK tarafindan kesin seçim sonuçlari Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

20 Mayis: Gümrük kapilarinda ve yurt disinda oy verme islemi baslayacak.

22 Mayis: Cumhurbaskani adaylarinin radyo ve televizyonda yapacaklari propaganda konusmalarinin yayin ve zaman siralarinin belirlenmesi için YSK'de kura çekilecek.

24 Mayis: Yurt disinda oy verme islemi sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konusmalari baslayacak.

27 Mayis: Seçim propaganda dönemi saat 18.00'de sona erecek.

28 Mayis: Oy verme günü.

29 Mayis: Cumhurbaskani seçimi geçici sonuçlari ilan edilecek. Sandik kurullarinin kararlari ve tutanaklarina karsi ilçe seçim kurullarina yapilacak itiraz süresi 17.00'de sona erecek ve yapilan itirazlar ilçe seçim kurullarinca en geç 23.59'a kadar karara baglanacak.

30 Mayis: Ilçe seçim kurulu kararlari ile birlestirme tutanaklarina karsi, il seçim kurullarina yapilacak itiraz süreci saat 17.00'de sona erecek ve en geç saat 23.59'a kadar karara baglanacak.

31 Mayis: Il seçim kurulu kararlarina ve il birlestirme tutanaklarina karsi, YSK'ye yapilacak itiraz süresi sona erecek.

1 Haziran: Il seçim kurulu kararlarina ve il birlestirme tutanaklarina karsi yapilan itirazlar YSK tarafindan karara baglanacak. YSK tarafindan kesin seçim sonuçlari Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.