Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik, "Türkiye Çocuk Arastirmasi"na iliskin toplantiya katildi:Isa Toprak- "Çocugun yasam kalitesini kapsamli bir sekilde ele aldigimiz arastirmayla, çocuklarin gelisimi ve saglik durumu, egitim imkanlarina erisimi, kendi haklarina iliskin farkindaligi gibi temel konulara iliskin genis bir veri tabani olustu" - "Depremin yasandigi 6 Subat'tan hemen sonra koruyucu aile ve evlat edinme basvurularinda artis oldu. Koruyucu aile için müracaat 350 binlerde, 65 bin civa

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik, "Türkiye Çocuk Arastirmasi"na iliskin toplantiya katildi:Isa Toprak- "Çocugun yasam kalitesini kapsamli bir sekilde ele aldigimiz arastirmayla, çocuklarin gelisimi ve saglik durumu, egitim imkanlarina erisimi, kendi haklarina iliskin farkindaligi gibi temel konulara iliskin genis bir veri tabani olustu"
- "Depremin yasandigi 6 Subat'tan hemen sonra koruyucu aile ve evlat edinme basvurularinda artis oldu. Koruyucu aile için müracaat 350 binlerde, 65 bin civa

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Türkiye genelinde gerçeklestirilen çocuk arastirmasiyla, çocugun gelisimi ve saglik durumu, egitim imkanlarina erisimi, kendi haklarina iliskin farkindaligi gibi temel konulara iliskin genis bir veri tabani olusturduklarini bildirdi.

Yanik, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) ve UNICEF Türkiye ile hazirlanan ve TÜIK'te düzenlenen Türkiye Çocuk Arastirmasi Sonuç Bildirgesi Toplantisi'nda konustu.

Türk toplumunun sosyal dönüsümünün sonuçlarina iliskin çesitli arastirmalarin sürdügünü belirten Yanik, bugün sonuçlari açiklanan çocuk arastirmasinin Türkiye'de ilk kez yapilmasi planlanan çocuk surasina da temel olusturmasi bakimindan önemli oldugunu dile getirdi.

Arastirmada ebeveyn davranislariyla ilgili dikkat edilmesi gereken verilerin bulundugunu aktaran Yanik, bu verileri uzmanlarin detayli bir sekilde degerlendirecegini bildirdi.

Çocuklarin haklarina saygi duyuldugunu düsünme oranlarinda kiz çocuklarin oraninin düsük çiktigini ifade eden Yanik, bunun kiz ve erkek çocuklarin haklarinin teslimi noktasinda toplumun tutumuna isaret ettigini söyledi.

"Demek ki burada toplumsal dönüsümle alakali da yapmamiz gereken hala daha çok sey var." diyen Yanik, çocuklari iyi yetistirmenin kendileri için sadece kamusal degil ayni zamanda vicdani bir sorumluluk oldugunu, çocuklari insanligin ortak mirasi ve sorumlulugu kabul ettiklerini anlatti.

- "2002'den bu yana 19 bin çocugumuz yeni ailelerine kavustu"

Çocuklara yönelik çalismalarin ana gayesinin onlari hayata en güçlü sekilde hazirlamak oldugunu dile getiren Yanik, bu kapsamda öncelikle aileleri desteklemeye ve güçlendirmeye çalistiklarini kaydetti.

Bakan Yanik, "Her ay ortalama 3 bin 38 lira ödemeyle 2023 yili subat ayi itibariyla ailesi yaninda 162 bin 469 çocugumuza ulastik. 2022 mart sonu itibariyla sosyal ve ekonomik destek sagladigimiz çocuk sayisi deprem bölgesini de dahil ettigimizde 174 bin civarina ulasti. Subat 2022-Subat 2023 arasinda yaklasik 982 milyon 916 bin lira sosyal ekonomik destek ödemesi yaptik." dedi.

Koruyucu aile ve evlat edindirme verilerine de deginen Yanik, "2002 yilindan 2023 subat ayina kadar geçen süreçte toplam 19 bin 10 çocugumuz yeni ailelerine kavusmuslar. Koruyucu ailede 2023 subat ayi itibariyla 9 bin çocugumuz 7 bin 432 koruyucu ailenin yaninda yuvalarina kavusmuslar. Depremin yasandigi 6 Subat'tan hemen sonra koruyucu aile ve evlat edinme basvurularinda çok kiyas kabul etmez bir artis oldu. Koruyucu aile için müracaat 350 binlerde, 65 bin civarinda da evlat edinme basvurusu var." seklinde konustu.

Yanik, çocuklara daha samimi, kendi yas gruplarina göre sorumluluklarini tasiyabilecekleri bir ev ortami seklinde sunulan çocuk evleri ve çocuk evleri sitelerinde 14 bin 304 çocuga hizmet verildigi bilgisini paylasti.

- "Çocuklarin yasam kalitesini kapsamli bir sekilde ele aldik"

Çocuklara yönelik sosyal politikalari gerçek veriler isiginda belirlemek adina 2021'de Türkiye genelinde yapmaya karar verdikleri arastirmanin sonuçlarini bugün itibariyla paylastiklarini animsatan Yanik, "Çocugun yasam kalitesini kapsamli bir sekilde ele aldigimiz arastirmayla, çocuk hakkinda veri ihtiyacini bütünlüklü bir biçimde karsilamayi hedefledik. Bu hedef dogrultusunda çocugun gelisimi ve saglik durumu, egitim imkanlarina erisimi, kendi haklarina iliskin farkindaligi gibi temel konulara iliskin genis bir veri tabani olustu." dedi.

Arastirma kapsaminda ortaya çikan akran zorbaligina iliskin verilerle ilgili görüslerini paylasan Yanik, bunun dikkate alinmasi, önleyici, koruyucu tedbirlerle beraber üzerinde çalisilmasi gereken bir vakia oldugunu vurguladi.

Bakan Yanik, kapsamli sonuçlarini nisan sonunda açiklayacaklari arastirmaya iliskin bazi veriler paylasarak, sonuçlarin, güçlü bir toplum insa etmek adina çocuklarin ve gençlerin potansiyelini en dogru sekilde açiga çikarmanin önemini gerçek verilerle ortaya koyduguna isaret etti.

Türkiye Çocuk Arastirmasi'ni, güncel verilere ulasmak adina belirli araliklarla tekrarlamayi amaçladiklarini ve bunun pek çok çalismaya rehberlik edecegine inancini dile getiren Yanik, emegi geçenlere ve paydaslara tesekkür etti.

Programda, TÜIK Baskani Erhan Çetinkaya ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis de birer konusma yaparak arastirmanin ve ortaya koydugu sonuçlarin önemine dikkati çekti.