OSD'nin Yönetim Kurulu Baskanligina Cengiz Eroldu yeniden seçildiAbdulselam Durdak- OSD Yönetim Kurulu Baskani Eroldu: - "Sektör olarak otomotiv üretiminde Avrupa'da ilk 3 ülke, dünyada da ilk 10 ülke içinde olma gibi bir stratejik hedefimiz var. Bu hedeflerimizin ülke ekonomisine, insanlarimiza etkisi çok büyük olacak"

OSD'nin Yönetim Kurulu Baskanligina Cengiz Eroldu yeniden seçildiAbdulselam Durdak- OSD Yönetim Kurulu Baskani Eroldu:
- "Sektör olarak otomotiv üretiminde Avrupa'da ilk 3 ülke, dünyada da ilk 10 ülke içinde olma gibi bir stratejik hedefimiz var. Bu hedeflerimizin ülke ekonomisine, insanlarimiza etkisi çok büyük olacak"

ISTANBUL (AA) - Otomotiv Sanayii Dernegi'nin (OSD) 48'inci Olagan Genel Kurulu'nda geçen yil dernegin Yönetim Kurulu Baskanligini devralan Cengiz Eroldu, göreve yeniden seçildi.

OSD açiklamasina göre, Dernegin 48’inci Olagan Genel Kurulu Istanbul'da gerçeklestirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir’in yani sira kamu temsilcileri ve sektör paydaslarinin katildigi Genel Kurulda, deprem felaketinin etkileri, otomotiv sanayisinin bu süreçteki çalismalari ve bu dönemde otomotiv sanayisinin ekonomiye katkisinin önemine iliskin önemli mesajlar paylasildi.

OSD’nin yeni döneminde Yönetim Kurulu Baskanligi görevine Cengiz Eroldu yeniden seçilirken, bir önceki dönemde oldugu gibi Baskan Vekili Süer Sülün, Baskan Yardimcilari Münür Yavuz, Erdogan Sahin, Aykut Özüner ve Muhasip Üye Yusuf Tugrul Arikan oldu.

-"Deprem bölgesine desteklerimizi sürdürüyoruz"

Açiklamada Genel Kurul’daki konusmasina yer verilen Eroldu, Türkiye tarihindeki en büyük dogal felaketlerden birini yasamanin üzüntüsü içinde olduklarini belirtti.

Otomotiv sanayisinin geçmiste oldugu gibi bugün de bu felaketin yaralarini sarma konusunda var gücüyle çalismalarina devam ettigini ifade eden Eroldu, sunlari kaydetti:

"Otomotiv sektörü olarak biz 1999 Gölcük depreminden dersimizi almistik. Onun için aslinda otomotiv sanayi olarak hizli reaksiyon gösterdik. Üyelerimiz 6 Subat gününden bu yana, gerek uzman kadrolarinin bölgede hizmet vermesi yolu ile gerekse depremzedelerin barinma ihtiyaçlarina yönelik çesitli desteklerini sürdürüyorlar. OSD üyeleri bu süreçte AFAD’a 30’un üzerinde araci hibe etti, 60’in üzerinde araci kullanima tahsis etti. 129’u arama kurtarma ekibi olmak üzere 200’e yakin uzman insan destegi sagladi. 72’si tir olmak üzere 100’ün üzerinde araç ile malzeme sevkiyati gerçeklestirdi. Deprem bölgesinde üyelerimiz ve hizmet agimiz çalisanlarindan ve ailelerinden maalesef kayiplarimiz oldu. Yikilan, agir ve orta hasarli tesislerimiz var. Gerek teskilatlarimiz gerekse tüm vatandaslarimizin yaralarini sarmak üzere desteklerimize devam ediyoruz. Bu felaketlerin ve yasadigimiz sorunlarin üstesinden gelmenin en önemli yolu da ülkenin üretmeye ve ihraç etmeye devam etmesidir. Ülkenin deger yaratmaya devam etmesi lazim. Bu da aslinda otomotiv sanayimize bu sene daha da önemli sorumluluklar getirmis durumda."

-"Geçen sene Türkiye'de 1 milyon 350 bin adet araç ürettik"

Eroldu, 2022 yilinin Türk otomotiv sektörü açisindan degerlendirerek, sektör olarak geçen sene Türkiye'de 1 milyon 350 bin adet araç ürettiklerini, bunun önceki seneye göre yüzde 6 artis anlamina geldigini aktardi.

Sektör olarak son 10 yilda 10 milyar dolarin üzerinde yatirim gerçeklestirdiklerini belirten Eroldu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yine ihracatta yaklasik 1 milyon adetle yüzde 4’lük bir büyüme gerçeklestirdik. Toplam ihracatimiz da 31,5 milyar dolar oldu. Son 7 yildir dis ticaret fazlasi veren bir sektörüz. 2022 yilini 9,1 milyarlik dis ticaret fazlasiyla kapattik. Diger taraftan tabii otomotiv sanayi ayni zamanda Türkiye'nin büyümesine, gelismesine de hizmet eden bir sanayi olarak öne çikiyor. Türk otomotiv sanayinin ürettigi yerli ürünlerin iç pazar payi, otomobilde yüzde 39, hafif ticari araçlarla yüzde 59, kamyonlarda yüzde 65, otobüslerde yüzde 100, traktörlerde de yüzde 90 mertebesinde.

Bu aslinda 2 seyi gösteriyor; bir tanesi ticari araçlarda ve traktördeki yerli araç payinin çok yüksek olmasidir ki bu çok önemli bir deger. Ikincisi, bu tablo bize aslinda otomotiv sanayinin ülkenin büyümesine nasil destek verdigini de gösteriyor. Özellikle agir ticari araçlarda ve traktörde neredeyse ülkenin ihtiyacinin tamamini yerli sanayiciler karsilayabiliyorlar. Bu ortaya çikan tablo, gerçeklestirmesi gerçekten çok zor bir tablo. Bugün Avrupa'nin kaç ülkesinde böyle bir tablo görebiliriz? Herhalde 2-3 ülkede ancak böyle bir sonuç ortaya çikabilir. Yani böylesine büyük ve önemli bir otomotiv sanayine sahip olmak aslinda hepimizin gururudur. Elbette otomotiv sanayimiz, yalnizca finans ve maliye konularinda ülkeye destek vermenin ötesinde istihdam yaratmasi ve AR-GE yapabilmesiyle de farkini ortaya koyuyor."

Cengiz Eroldu, 2022 yilinda otomotiv sanayisinin direkt istihdamini da yüzde 9 seviyesinde artirdigini ifade etti.

OSD üyelerinin 15 AR-GE merkezine sahip oldugunu ve 2022 yilindaki toplam AR-GE harcamasinin da 7 milyar TL seviyesinde gerçeklestigini bildiren Eroldu, "Bunun yaninda 5 bin 200 kisilik AR-GE istihdamimiz var. Bu rakamlar her sene büyüyerek artmaya devam ediyor. Önümüzdeki senelerde de otomotiv sanayinin AR-GE istihdaminin daha da arttigini görecegiz. Diger taraftan da 2022 senesinde otomotiv sektörü 236 adet patent alma basarisini gösterdi. Bütün bunlar otomotiv sanayimizin AR-GE'de ne kadar arzulu ve istekli bir sekilde çalistiginin önemli göstergeleridir." ifadelerini kullandi.

-"Dünyanin en çok araç üreten 13. ülkesi Türkiye"

Türkiye’nin 2022 yilinda dünyanin en çok araç üreten 13’üncü ülkesi olma konumunu korudugunu animsatan Eroldu, "Türkiye otomotiv sanayisinin global arenadaki yerine baktigimiz zaman, Avrupa Birligi’nde ticari vasitalarda ve traktörde birinciligimizi devam ettirdigimizi görüyoruz. Tüm bunlar, son 50 yil boyunca Türk otomotiv sanayisinin tas üstüne tas koyarak geldigi sonuçlardir." degerlendirmesinde bulundu.

Eroldu, 2023 yilina da aslinda iyi bir baslangiç yaptiklarini belirterek, "Baktigimiz zaman, ilk 2 ay sonuçlarinda toplam üretimimiz yüzde 14 artis gösterdi. Diger taraftan ihracatimizda da yüzde 8’lik bir artisla ilk 2 ayi kapattik ve bu tablo da bizi 2023 yili için ümitlendiriyor. Otomotiv sanayinin en önemli olmazsa olmaz konusu sanayi üretiminin büyütülmesi. Sektörümüzün hali hazirda 2 milyonluk kapasitesi var. Bu kapasitemizi daha da artirip daha da fazla deger yaratmak istiyoruz. Burada üç ana basligimiz var. Ihracatin korunmasi ve gelistirilmesi, iç pazarin ticaret dengesi gözetilerek büyütülmesi ve otomotiv parkinin gençlestirilmesi." ifadelerini kullandi.

- "Stratejik hedefimiz, otomotiv üretiminde Avrupa’da ilk 3 ülke, dünyada ilk 10 ülke arasinda yer almak"

OSD Baskani Cengiz Eroldu, otomotiv sektörünün büyük dönüsümünün, jeopolitik gelismelerin, siki iklim hedeflerinin ve çetinlesen ticaret ortaminin herkesi zorladigini, ancak bu zorluklara ragmen sektörün gelecek dönemde yine de basarilarini devam ettirecegine inandiklarini vurguladi.

Sektör olarak otomotiv üretiminde Avrupa'da ilk 3 ülke, dünyada da ilk 10 ülke içinde olma gibi stratejik hedeflerinin oldugunu aktaran Eroldu, "Bu hedeflerimizin ülke ekonomisine, insanlarimiza etkisi çok büyük olacak. Cumhuriyetimizin de 100’üncü yilinda biz otomotiv sanayicileri olarak bu hedefler arkasinda kosmaya, çalismaya devam edecegiz. Bundan hiçbir zaman geri adim atmayacagiz." ifadelerini kullandi.

- Basari Ödülleri sahiplerini buldu

Öte yandan, Olagan Genel Kurul’da 1990’li yillardan bu yana düzenlenen ve geleneksel hale gelen OSD Basari Ödülleri’nin sahipleri açiklandi.

2022 yili performanslari sonucunda sahipleri belirlenen OSD Basari Ödülleri’nde, OSD üyeleri arasinda tutar bazinda en yüksek ihracati gerçeklestiren 3 üye ve yillik bazda ihracatini tutar bazinda yüzdesel olarak en fazla artiran 1 üye Ihracat Basari Ödülü almaya hak kazandi.

2022 yilinda en fazla patent tescili yapan 3 OSD üyesi "Teknoloji Basari Ödülü" almaya hak kazanirken, ilk kez 2019 yilinda takdim edilmeye baslanan, bagimsiz bir jürinin degerlendirmesi sonucunda belirlenen Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi alaninda ise 1 OSD üyesi ödüle layik bulundu.

OSD üyelerinin kalite anlayisi, teslimat güvenirligi, teknoloji gelistirmedeki yetkinligi ve rekabetçilik kriterleri çerçevesindeki degerlendirmeleri ile belirlenen "Basari Ödülleri"nin yani sira "Teknoloji ve Yenilesme" ile "Sürdürülebilirlige Katki Ödülü" kategorilerinde ödül alan tedarik sanayi firmalari da belirlendi.

Buna göre, 2022 yilinda deger olarak en fazla ihracat yapan 3 OSD üyesi "Ford Otomotiv Sanayi AS (6,3 milyar dolar ihracat), Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AS (3,4 milyar dolar ihracat) ve Oyak Renault Otomobil Fabrikalari AS (2,5 milyar dolar ihracat)" olarak belirlenirken, 2022 yilinda ihracatini deger bazinda en fazla artiran OSD üyesi Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi AS (yüzde 40 artis) oldu.

Teknoloji Basari Ödülü almaya hak kazanan firmalar ise "Mercedes Benz Türk AS (87 tescilli patent), Tofas Türk Otomobil Fabrikasi AS (71 tescilli patent), Ford Otomotiv Sanayi AS (46 tescilli patent)" seklinde siralandi.

Türk Traktör'ün, "Bir Isaretin Yeter" Projesi de Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü aldi.

Tedarik Sanayi Ödülü almaya hak kazanan firmalar; Kale Oto Radyatör San. ve Tic. AS ve Sazcilar Otomotiv San. Tic. AS, TKG Otomotiv San. ve Tic. AS ve PIMSA Otomotiv AS oldu.

Teknoloji ve Yenilesme Ödülü ise "Coskunöz Metal Form San. ve Tic. AS'ye Dijital Dönüsüm ve Mühendislik Gelistirme Çalismalari" ve "Martur Fompak International'a Dijital Ikiz ve Arttirilmis Gerçeklik ile Müsteri Deneyimi Gelistirme" ile verildi.

Sürdürülebilirlige Katki Ödülü almaya hak kazanan firmalar da Ak-Pres Otomotiv AS ve Maxion Jantas Jant Sanayi ve Tic. AS olarak belirlendi.