Afrikali CEO'lar, kitanin ekonomik dönüsümünü tartismak için toplandiTufan Aktas

Afrikali CEO'lar, kitanin ekonomik dönüsümünü tartismak için toplandiTufan Aktas

ISTANBUL (AA) - Afrika'nin önde gelen is insanlarinin bir araya geldigi ve kitadaki ekonomik dönüsümün ele alinacagi Afrika CEO Forumu, Fildisi Sahili'nin baskenti Abidjan'da basladi.

Iki gün sürecek forumun açilis konusmalarini Jeune Afrique Medya Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Amir Ben Yahmed, Uluslararasi Finans Kurumu (IFC) Baskani Makhtar Diop ve Fildisi Sahili Basbakani Patrick Achi yapti.

Yahmed, foruma 2 bine yakin katilimcinin geldigini ve temel amaçlarinin Afrika'nin ekonomik bagimsizligini nasil elde edecegini masaya yatirmak oldugunu söyledi.

Afrika'da su anda 1 milyar dolarlik hacme sahip sadece 300 sirketin oldugunu kaydeden Yahmed, özel sektörün büyümesiyle kitanin dünya ölçeginde bir oyuncu olabilecegine degindi.

Almanya, Hindistan gibi bazi ülkelerin sirketleri sayesinde uluslararasi alanda ekonomik güç oldugu degerlendirmesinde bulunan Yahmed, yapay zeka ve teknoloji yatirimlarinin küresel aktör olabilmek için büyük öneme sahip oldugunu hatirlatti.

- "Yesil devrimi yapmayan tek kita"

IFC Baskani Diop, enerji krizi ve iklim degisiminin kita ekonomisini olumsuz etkiledigini ve sorunlarin üstesinden gelebilmek için siyasi bir kararlilik sergilenmesi gerektigini ifade etti.

Özellikle tarim alaninda atilmasi gereken çok sayida adim olduguna dikkati çeken Diop, Afrika'nin "yesil devrimi yapmayan tek kita" olduguna vurgu yapti.

Çevreyle uyumlu, yesil devrimi yapma zamaninin geldigini ve sürdürülebilir gida sisteminin kurulmasi gerektigine deginen Diop, Afrika'nin yeterli yesil kaynaga sahip oldugunun altini çizdi.

- Nüfus bir avantaj

Fildisi Sahili Basbakani Achi de forumda büyük sirketlerin sayisini artirmanin yollarini tartisacaklarini belirterek, Afrika'nin büyüyen nüfusuyla bir avantaja sahip oldugunu aktardi.

Tarihi gelecek nesillerin lehine degistirme sorumluluklari oldugunu dile getiren Achi, nüfusla birlikte saglik, egitim, barinma ve istihdam ihtiyacinin da artacagini hatirlatti.

Devletlere bu tarihi degisimin parçasi olmasi çagrisi yapan Achi, inovasyon ve teknolojik dönüsüm için yabanci yatirima da ihtiyaç duyulduguna isaret etti.

Kriz dönemlerinde ekonomik egemenligi yeniden kazanma, küresel yarisa katilma ve Afrikali sirketlerin güçlenmesi konularinin ele alinacagi forumda, Afrika'da milyar dolarlik hacme ulasmis sirket sayisinin 300'den 3 bine yükseltilmesinin yollari tartisilacak.

Hemen tüm sektörlerden CEO ve temsilcilerin katildigi forumda, krizlerin nasil firsata dönüstürülebileceginin yani sira enerji, tarim ve madencilik gibi bazi alanlar etraflica masaya yatirilacak.

2012'de kurulan Afrika CEO Forumu, her yil kitanin önde gelen is temsilcilerini bulusturuyor.