Filistinli Salim usta, ailesinden miras aldigi yorganciligi torunlarina aktarmak istiyorNour Mahd Ali Abu Aisha,Halime Afra Aksoy,Zeynep Tüfekçi Gülay- Filistinli Salim el-Akluk: - "Bu zanaat, 100 yili askin bir süre önce bu iste çalisan dedelerimden babama ondan da bana miras kaldi" - "Bu meslek, Filistin'in bu topraklardaki varliklarini teyit eden kimliginin bir parçasini olusturuyor. Bu nedenle nesiller boyu aktarilmasi gereken geleneksel zanaatlardan biri"

Filistinli Salim usta, ailesinden miras aldigi yorganciligi torunlarina aktarmak istiyorNour Mahd Ali Abu Aisha,Halime Afra Aksoy,Zeynep Tüfekçi Gülay- Filistinli Salim el-Akluk:
- "Bu zanaat, 100 yili askin bir süre önce bu iste çalisan dedelerimden babama ondan da bana miras kaldi"
- "Bu meslek, Filistin'in bu topraklardaki varliklarini teyit eden kimliginin bir parçasini olusturuyor. Bu nedenle nesiller boyu aktarilmasi gereken geleneksel zanaatlardan biri"

GAZZE (AA) - NUR EBU IYSE - Abluka altindaki Gazze Seridi'nde yasayan Filistinli Salim el-Akluk (55), yaklasik bir asirdir bu isi yapan ailesinden miras aldigi yorganciligi torunlarina da aktarmak istiyor.

En-Nuseyrat Mülteci Kampi'ndaki mütevazi atölyesinde dogal yün ve pamuktan yastik ve yorganlar diken Akluk, Gazze'deki son birkaç yorgancidan biri.

Filistinli Akluk, AA muhabirine yaptigi açiklamada, mesleginin temel malzemesinin pamuk oldugunu, eskimis yorgan ve yastiklardan çikardigi pamuklari temizlemek ve kabartmak için de dedelerinden miras kalan eski usul bir hallaç makinesi kullandigini ifade etti.

- Aile mirasi bu meslege daha 12 yasinda iken basladi

Aile mirasi bu meslege daha 12 yasinda iken basladigini söyleyen Akluk, zamanla isin tüm inceliklerini kavradigini ve o güden bugüne yorgancilik yaptigini anlatti.

Isi geregi kapali alanda kaldigini, yün ve pamugun havaya karismasiyla olusan tozlarin kendisinde bazi saglik sorunlarina neden oldugunu aktaran Akluk, ancak bu meslek sayesinde 18 kisilik ailesinin maisetini kazandigini vurguladi.

Akluk, geleneksel yorganciligin Filistin'in kimliginin ve tarihinin bir parçasini oldugunu vurgularken, endüstriyel gelisimin ve modern makinelerin yayginlasmasina ragmen bu meslegi birakmayi düsünmedigini aksine torunlarina da aktarmanin yollarini aradigini dile getirdi.

- "Yorgancilik nesiller boyu aktarilmasi gereken geleneksel zanaatlardan biri"

Akluk, "Bu zanaat, 100 yili askin bir süre önce bu iste çalisan dedelerimden babama ondan da bana miras kaldi." dedi.

Atölyesindeki makinalarin da dedelerinden miras kaldigini kaydeden Akluk, sunlari söyledi:

"Bu meslek, Filistin'in bu topraklardaki varliklarini teyit eden kimliginin bir parçasini olusturuyor. Bu nedenle nesiller boyu aktarilmasi gereken geleneksel zanaatlardan biri."

Bazi ailelerin hala yatak, yorgan ve yastiklarinda dogal pamugu tercih ettigini aktaran Akluk, yaptigi meslege çok fazla ragbet olmamasinin nedenini ise hazir yorgan ve battaniyelerin aksine dogal pamugun fiyatinin yüksek olmasindan dolayi dikimin maliyetli olmasina bagladi.

- "Pamuk dolgulu yastikta uyumak oldukça saglikli"

Ancak buna ragmen Gazze'de ileri yastaki kisilerin bu zanaata ilgi duydugunu, yorgan ve yastiklarinda dogal pamugu tercih ettigini belirten Aklul, bazi müsterilerinin ise yorgan ve yastiklarinin eskiyen dis yüzlerini degistirerek yenisini diktirdigini söyledi.

Akluk, söyle devam etti:

"Bazi aileler, dogal pamuktan vazgeçmiyor, sünger yatagi tercih etmiyorlar. Pamugun saglik için faydasindan ötürü yatak yüzlerini eskidikçe degistiriyorlar. Özellikle sirt ve diz agrisi olanlar, psikolojik ve fiziksel açidan rahat hissediyor. Pamuk dolgulu yastikta uyumak, elyaf ya da sünger dolgulu yastigin aksine oldukça saglikli."

- Gazze'deki ekonomik durumun yorganciliga olumsuz etkisi

Gazze'deki kötü ekonomik sartlarin pek çok seyi oldugu gibi yorganciligi da olumsuz etkiledigini söyleyen Akluk, artan maliyetlerden sikayetçi.

Buna ragmen Akluk, alim gücündeki düsüsü göz önünde bulundurarak fiyatlarda indirime gitmek zorunda kaldigini, bir yastigin fiyatini 25 sekelden (7 dolar) 6 ila 10 sekele kadar (1,5 ila 3 dolar arasi) düsürdügünü söyledi.

Filistinli yorganci, Gazze'deki müsterilerinin ucuz oldugu için daha çok ikinci el pamugun kullanildigi yastik ve yorganlari tercih ettigini kaydetti.

Esi ve çocuklarinin destegiyle yaptigi yorganciligin, getirisi az olsa da tek gelir kaynagi oldugunu vurgulayan Akluk, mesleginden memnun oldugunu, bu sartlarda geçimini güçlükle saglamasina ragmen bu isi birakmayi düsünmedigini dile getirdi.

Israil'in 2006'dan bu yana havadan, karadan ve denizden kusattigi Gazze Seridi'nde, 365 kilometrekare alanda 2 milyondan fazla insan yasiyor. Abluka, dünyanin nüfus yogunlugu en yüksek bölgeleri arasinda gösterilen Gazze'deki hayati, ekonomi basta olmak üzere pek çok yönden olumsuz etkiliyor. Filistin resmi verilerine göre, Gazze'de issizlik orani yüzde 50'ye ulasmis durumda.

Gazze'nin her yerinde kendini hissettiren abluka, her alanda bölge halkinin hayatini zorlastiriyor.