Milli insansiz su alti aracinin ilk görevi mayin temizleme olacakGöksel Yildirim- STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz: - "Ilk asamada hedefimiz mayin tespit ve imhasinda kullanabilecegimiz bir insansiz otonom su alti araç gelistirebilmek. En geç 2024 basinda prototipimiz hazir hale gelecek diye bekliyoruz" - "(STM500 denizaltisi) Bir süredir mukavim tekne üretimlerini sürdürüyoruz ve belli parçalari, bloklari birlestirme asamasina geldik. Yakin zamanda önemli bir lansman yapmayi planliyoruz" - "(Ilk

Milli insansiz su alti aracinin ilk görevi mayin temizleme olacakGöksel Yildirim- STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz:
- "Ilk asamada hedefimiz mayin tespit ve imhasinda kullanabilecegimiz bir insansiz otonom su alti araç gelistirebilmek. En geç 2024 basinda prototipimiz hazir hale gelecek diye bekliyoruz"
- "(STM500 denizaltisi) Bir süredir mukavim tekne üretimlerini sürdürüyoruz ve belli parçalari, bloklari birlestirme asamasina geldik. Yakin zamanda önemli bir lansman yapmayi planliyoruz"
- "(Ilk

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AS tarafindan gelistirilen insansiz su alti otonom aracin ilk görevi mayin tespiti ve imhasi olacak.

STM, AA'nin 8. kez global iletisim ortagi oldugu ve Ankara'nin ev sahipliginde düzenlenen Türkiye'nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST'te insansiz hava araci sistemlerini ve deniz platformlarini sergiledi.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, AA muhabirine, IDEF'23'te duyurduklari insansiz su alti otonom aracinin çok hizli ilerledigini söyledi. Bu yil sonu veya gelecek sene basinda prototipin tamamen ortaya çikacagini belirten Güleryüz, "Bu platformla amacimiz yapilabilirligi bir sekilde ortaya koymak. Onun üzerine ihtiyaçlara yönelik farkli altyapilar yapmaya, görev tanimlarini çok fazla degistirebilecegimiz altyapilari olusturmaya çalisiyoruz. Ilk asamada hedefimiz aslinda mayin tespit ve imhasinda kullanabilecegimiz bir insansiz otonom su alti araç gelistirebilmek. En geç 2024 basindan sonra prototipimiz hazir hale gelecek diye bekliyoruz." dedi.

- Ilk küçük boyutlu milli denizalti projesi

Özgür Güleryüz, Türkiye'nin ilk küçük boyutlu milli denizalti projesi STM500'e iliskin sorular üzerine, bir süredir mukavim tekne üretimlerini sürdürdüklerini ve belli parçalari, bloklari birlestirme asamasina geldiklerini dile getirdi. Yakin zamanda önemli bir tanitim yapmayi da planladiklarini, bu etkinlikte su ana kadar yaptiklarini ve yol haritalarini kamuoyuyla paylasmayi amaçladiklarini bildiren Güleryüz, sunlari kaydetti:

"STM500 bizi en fazla heyecanlandiran proje. Ülkemizin gurur duyacagi bu proje, 'milli denizalti' konusundaki ilk adimimiz olacak. Adim adim o konuda da ülkemiz dünyanin sayili ülkelerinden biri haline gelecek diye düsünüyoruz. Çalismalar çok yogun sekilde devam ediyor. Takdir edersiniz ki bir denizalti insa edebilmek aylar mertebesinde gerçeklestirilebilecek bir durum degil ve ilk sefer ürettiginiz bir ürün. Orada da çalismalarimiz çok yogun sekilde devam ediyor ve su ana kadar herhangi bir sikinti olmadan belli asamalara getirdik STM500'ü."

- Milli firkateynin teslimatinda geri sayim

Türkiye'nin ilk milli firkateyni TCG ISTANBUL'un (F-515) teslimat hazirliklarina iliskin soruya cevap veren Güleryüz, Cumhuriyet'in 100. yilinda I sinifi firkateyni Deniz Kuvvetlerine teslim edeceklerini söyledi. Güleryüz, "Teslim edecegimiz kesin, sadece törenin ne zaman yapilacagi hususlari degerlendiriliyor. Testler son derece basarili geçiyor. Oradaki en büyük sikinti, I sinifinda artik yerlilestirilebilecek bütün sistemler azami ölçüde yerlilestiriliyor. Yeni sistemler var daha önce korvetlerimizde olmayan. Onlarin testleri zaman alabilir diye bir beklenti vardi. Umdugumuzdan da basarili sekilde ilerliyoruz testlerde. Bu sene içinde mutlaka teslim edecegiz. Sadece üst makamlardan takvim bekliyoruz." diye konustu.