Kolombiya ile Venezuela liderleri ikili iliskileri güçlendirmek için üçüncü kez bir araya geldiMehmet Alaca

Kolombiya ile Venezuela liderleri ikili iliskileri güçlendirmek için üçüncü kez bir araya geldiMehmet Alaca

BOGOTA (AA) - Kolombiya Cumhurbaskani Gustavo Petro, Venezuela Devlet Baskani Nicolas Maduro ile üç yillik aradan sonra diplomatik iliskilerin yeniden kurulmasindan bu yana üçüncü kez görüstü.

Iki lider, Venezuela'nin baskenti Karakas'ta yaptiklari çalisma toplantisinda uyusturucu kaçakçiligiyla ortak mücadele, sinirda isbirligi ve konsolosluklarin açilmasi gibi konulari ele aldi.

Ayrica, liderler, Venezuela'da kapatilan Kolombiya'ya ait 15 konsoloslugunun yeniden açilmasini görüstü.

Maduro, üç saatten fazla süren görüsmelerin ardindan Twitter'dan yaptigi açiklamada, Petro ile görüsmeyi "verimli ve sicak" olarak nitelendirerek, "Venezuela ile Kolombiya arasindaki ittifaki güçlendirmek için yola çiktik, bunu birlikte ve kararlilikla basariyoruz." ifadesini kullandi.

Iki lider, yillardir askiya alinan ikili ticaret anlasmasini imzalamak için geçen ay iki ülke arasindaki sinirda bir araya gelmisti.

Venezuela ziyareti dün baslayan Petro, göreve gelmeden önce Venezuela ile diplomatik iliskileri yeniden kuracagina söz vermisti.

Eski Kolombiya Cumhurbaskani Ivan Duque'nin, Venezuela'da muhalif lider Juan Guaido'yu desteklemesi üzerine Karakas, Bogota ile bütün iliskilerini kesmisti.

Guaido, 23 Ocak 2019'da destekçilerini meydanlara dökerek, kendisini Venezuela'nin "geçici devlet baskani" ilan etmisti.