James Webb Teleskobu, "SN1987A" adli süpernovanin yeni detayli görüntülerini yakaladiYavuz Aydin- "SN1987A" adli gök cismi, bir anahtar deligi ile çevresindeki iki katli inci gerdanligi andiriyor

James Webb Teleskobu, "SN1987A" adli süpernovanin yeni detayli görüntülerini yakaladiYavuz Aydin- "SN1987A" adli gök cismi, bir anahtar deligi ile çevresindeki iki katli inci gerdanligi andiriyor

ANKARA (AA) - ABD Havacilik ve Uzay Ajansinin (NASA) James Webb Uzay Teleskobu, Büyük Macellan Bulutu'nda yer alan ve 1987'de kesfedilen "Supernova 1987A (SN1987A)" adli gök cisminin inciden yapilmis bir gerdanligi andiran yeni detayli görüntülerini kaydetti.

NASA'nin açiklamasinda, bilim insanlarinin, Webb'in verilerini inceleyerek daha önce Hubble Uzay Teleskobu tarafindan da fotograflari çekilen ve 168 bin isik yili uzaklikta bulunan SN1987A'nin görüntüsünde yeni detaylar tespit ettigi belirtildi.

Webb'in yakin kizilötesi kamerasi (NIRCam) ile yapilan yeni gözlemlerin, bir süpernovanin zamanla nasil gelisip kalintilarini sekillendirdigine dair önemli bilgiler sundugu aktarildi.

- Inciden gerdanlik benzeri bir olusum görülüyor

SN1987A'nin merkezinde, süpernova patlamasindan kaynaklanan kümelenmis anahtar deligi seklinde gaz ve tozlarin bulundugu, tozun yogunlugu nedeniyle Webb'in tespit edebildigi yakin kizilötesi isigin bile bu bölgeye nüfuz edemedigi ve merkezde "karanlik bir delik" varmisçasina göründügü ifade edildi.

Kaydedilen Webb görüntüsünde, merkezdeki anahtar deligini, patlamadan yayilan iki hilal seklindeki koyu renkli maddelerin çevreledigi ve dis kisimda da elips sekilli, kum saati biçimindeki dis halkalarin iki soluk kolunu birbirine baglayan parlak, ekvator benzeri bir bant bulundugu görülüyor.

Süpernova patlamasindan on binlerce yil önce disari atilan malzemeden olusan ekvator halkasi, süpernovanin sok dalgasinin halkaya çarpmasiyla ortaya çikan, inci gerdanlik benzeri parlak sicak noktalar içeriyor.

Ekvatoral halkanin disinda da süpernova soklarinin daha uzaktaki maddelere çarptigi yerlerde, inci gerdanligin ikinci halkasi gibi görünen baska parlak noktalar yer aliyor.

- Yeni görüntüler, süpernova patlamalari sonrasinda olusan nötron yildizlariyla ilgili bilgiler saglayacak

SN1987A'nin, NASA'nin Hubble ve Spitzer Uzay Teleskoplari ile Chandra X-isini Gözlemevi tarafindan da gözlemlendigi ancak Webb görüntüsünün, bu süpernova kalintisindaki küçük hilal benzeri yapilari ortaya çikardigi vurgulandi.

Bu yapilarin, süpernova patlamasindan çikan gazin dis katmanlarinin bir parçasi olabilecegi kaydedildi.

NASA bilim insanlari, süpernova patlamalarinin ardindan olusan nötron yildizlariyla ilgili pek çok bilinmeyen olduguna, Webb teleskobunun bulgulariyla konu hakkinda ilave bilgiler edinilecegine isaret ediyor.