IFA Berlin Türkiye'den 48 firmanin katilimiyla açildiBahattin Gönültas,Abdulkadir Günyol- Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen: - "Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiligi olarak da bu fuarin ilk gününde gelip firmalarimizin temsilcileri ile görüsmek istedik. Onlarin durumlarini görmek ve varsa dilek ve sikayetlerini almak istedik"

IFA Berlin Türkiye'den 48 firmanin katilimiyla açildiBahattin Gönültas,Abdulkadir Günyol- Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen: 
- "Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiligi olarak da bu fuarin ilk gününde gelip firmalarimizin temsilcileri ile görüsmek istedik. Onlarin durumlarini görmek ve varsa dilek ve sikayetlerini almak istedik"

BERLIN (AA) - Almanya’da "Tüketici elektronigi fuari" IFA 2023 çevre dostu ve akilli yasam trendleriyle kapilarini açti.

Avrupa’nin en büyük tüketici elektronigi fuari olarak gösterilen ve baskent Berlin’de her yil düzenlenen IFA 2023'te 48 Türk sirketi yer aliyor.

Fuarin açilisinda Türk stantlarini gezen Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen, Türk is insanlarinin istek ve sikayetlerini dinledi.

Sen, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, fuarin elektronik ticaretinde önemli rol oynadigini ve Avrupa'daki en önemli fuar oldugunu vurgulayarak, söyle dedi:

"IFA Berlin'in bu sene 62.'si düzenleniyor. Covid-19 dönemindeki 2 sene aranin ardindan geçen sene salgin sonrasi ilki yapilmisti. Simdi ikincisi düzenleniyor. Toplamda 2 binden fazla dünya çapinda firmanin katildigi, 48 civarinda ülkenin temsil edildigi bir fuar bu. Bu fuarda ülkemizden firmalarin, üreticilerimizin ve ihracatçilarimizin bulunmasi bizim için büyük önem tasiyor."

- 48 Türk firmasi IFA'da yerini aldi

Büyükelçi Sen, bu sene fuarda toplamda 48 Türk firma ve markasinin yer aldigini belirterek, su degerlendirmede bulundu:

"Bunlarin arasinda irili ufakli farkli alanlarda faaliyet gösteren firmalarimiz var. Bu firmalarimizin toplam dis satimi - özellikle gümrük birligi dolayisiyla Avrupa'ya - milyarlarca dolar ciro getiriyor. Ihracatimiza katkida bulunuyor. Dolayisiyla biz Türkiye Cumhuriyeti'nin dis temsilcilikleri olarak bu firmalarimizi desteklemek istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiligi olarak da bu fuarin ilk gününde gelip firmalarimizin temsilcileri ile görüsmek istedik. Onlarin durumlarini görmek ve varsa dilek ve sikayetlerini almak istedik."

Türkiye'nin katma degeri yüksek ürünlerde ihracatinin artmasinin büyük degeri oldugunun altini çizen Sen, katma degeri yüksek ürünler arasinda ise beyaz esya elektronik sektörünün çok önemli yeri oldugunu vurguladi.

Sen, hükümetin bu alandaki çabalari artirarak devam ettirmeyi düsündügünü belirterek, "Bizlerde özellikle Berlin'deki Büyükelçilik olarak ticaret müsavirligimiz ve basin müsavirligimiz ile birlikte onlari elimizden geldigince destekliyoruz. Raporlarini alacagiz. Bu rapordan zamani gelince hem bu fuari düzenleyen firma ile yapacagimiz görüsmelerde yararlanacagiz hem de ayni zamanda ev sahibi olan Almanya'nin makamlari ile de bu raporlari ele alacagiz." dedi.

- 180 binden fazla kisinin ziyaret etmesi bekleniyor

Sürdürebilirligin ön plana çiktigi IFA 2023, 5 Eylül'e kadar Almanya’nin Berlin sehrinde ziyaretçilerini agirlayacak. 48 ülkeden 2 binden fazla firmanin yeni teknoloji ürünlerini sergileyecegi fuari 180 binden fazla kisinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarda bu yilin öne çikanlari arasinda Sürdürülebilirlik Köyü, Robotlar Evi, Oyun ve Espor Arenasi ve çok sayida girisime ev sahipligi yapan IFA Next yer aliyor.

Fuarda Liderler Zirvesi’nde saglik için giyilebilir elektronikten araç içi elektronik sistemlere kadar teknolojinin hemen hemen her alaninda büyük önem tasiyan çiplerin üretimi ve yapay zeka konusulacak. Zirvenin teknolojinin dönüstürücü potansiyeline, özellikle enerji dönüsümü ve döngüsel ekonominin daha genis kabul görmesini nasil tesvik edebilecegine isik tutmasi bekleniyor.